zaterdag 16 januari 2016

De zakelijke leaseauto

Manlief heeft een leaseauto van het werk en dat is gelijk ook de enige auto hier. We mogen de auto ook privé gebruiken, daar betalen we maandelijks belasting (bijtelling) voor en een eigen bijdrage. Dit wordt via de loonheffing en door inhouding op het salaris van manlief betaald, dus in mijn inkomsten en uitgaven hou ik er nooit rekening mee, maar hou wel in mijn achterhoofd dat er nog een eindafrekening kan komen in januari. En die kwam dus deze week en dat is toch altijd weer even schrikken!

Zo mogen we jaarlijks 12.000km privé rijden. We gebruiken de auto niet onnodig, maar gaan er wel mee op vakantie en hebben veel familie en vrienden aan de andere kant van het land wonen. Dit jaar zaten we, mede door de vakantie naar Berlijn en Tsjechië, 1917km boven het gestelde maximum privé kilometers. Hiervoor wordt dan € 0,2812 berekend per kilometer,wat totaal op een bijbetaling komt van € 539,06. Dit wordt nu in 3 termijnen van zijn salaris ingehouden.

Niet elk jaar moeten we bijbetalen, maar als we op vakantie gaan naar het buitenland met de auto zitten we er al snel boven. Ik zit er nu aan te denken om maandelijks een vast bedrag voor deze kosten te reserveren, in dit geval kwam het op € 45,-- per maand. Als ik nu €50,-- per maand apart zet, moet dat, als we geen gekke dingen doen, dekkend zijn. Overschot kunnen we eventueel gebruiken voor de vakantie.

Ondanks de kosten die we maken voor de auto. Denk ik dat we met deze zakelijke lease-auto nog steeds voordeliger uit zijn dan met een privé-auto.

Nu betalen we per maand: € 58,10 eigen bijdrage en € 35,00 via bijtelling.
Voor totaal € 93,10 per maand, kunnen we dus 12.000 km privé rijden en dit is dan incl.brandstof, verzekering,onderhoud e.d. Volgens mij kan je daar privé geen auto voor rijden.
De km's die daarboven zitten zijn wel een stuk duurder, maar als ik de gereden km's van vorig jaar neem, kom ik nog steeds op € 138,21 per maand en dan rij je dus 13.917 km voor.

We hebben ooit wel eens een berekening gemaakt hoeveel we kwijt zouden zijn als we een auto zouden kopen en de zakelijke auto uit de bijtelling zouden halen. Voordeel is dat we dan een grotere auto zouden kunnen kopen, maar zolang we ons kunnen redden met deze Peugot 206 is dat niet echt nodig. Ander groot voordeel is dat ik dan ook een auto tot mijn beschikking heb als manlief werkt. Nadeel is dat je in 1x een groot bedrag kwijt bent voor de aanschaf, daarnaast brandstofkosten, onderhoud (waar je geluk of pech mee kunt hebben), verzekering en afschrijving. En nu rijden we in een nieuwe auto, terwijl het dan een tweedehandsje zal worden. Ander nadeel is dat het veel administratieve rompslomp oplevert.

Volgend het Nibud ben je voor een compacte klasse (valt een peugot 206 daaronder?) € 391,-- per maand kwijt incl. afschrijving. Hiervoor kan je dan 10.500km per jaar rijden,. Dit geldt dan wel voor een nieuwe auto, maar aangezien we nu ook een nieuwe auto rijden, lijkt mij dat een goede vergelijking.

Nee, zo'n rekening van even € 539,06 bijleggen is niet leuk. Maar we hebben het geld gelukkig op de spaar staan. Echter we zijn volgens mij nog altijd goedkoper uit dan een privé auto en als we voortaan rekening houden met deze kosten, is zo'n rekening achteraf ook minder vervelend.

8 opmerkingen:

 1. Wat een geld voor een peugeot 206 O.o
  Wij hebben de auto in 2008 uit de bijtelling gehaald. Voor het zelfde geld konden we privé een auto hebben, wat ook wel erg handig was. Maar je moet het maar net treffen met de auto die je dan koopt. Weet ik alles van ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb mij trouwens wel vergist, het is een peugot 208. Geen verstand van auto's.

   Verwijderen
 2. Toevallig ook met de autokosten bezig, aan zo'n lage KM-prijs kom ik helaas niet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij kun je de te betalen extra km's opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. ( eigenbijdrage aan werkgever ivm leaseauto).

  Het grote voordeel van een leasebak vind ik dat je niet na hoeft te denken aan alle bijkomende kosten. Kwestie van een belletje naar wagenparkbeheer of dealer en voila.

  C@th

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lijkt mij eigenlijk niet. Het zijn geen kosten die je voor je werk gemaakt hebt, maar voor het privé rijden van de leaseauto van het werk. Dat is niet aftrekbaar, lijkt mij zo.

   Verwijderen
 4. Wat een schijntje zeg. Geniet er van.heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het bedrag, het percentage van de waarde van de auto, wordt bij je inkomen opgeteld en dus moet je niet vergeten dat je minder zorgtoeslag kunt krijgen (als je daar recht op hebt). Helemaal als je kinderopvangtoeslag voor meerdere dagen per week krijgt en/of voor meerdere kinderen, kan het flink in de papieren lopen. Dan is een goedkope tweedehands al snel veel goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet trouwens dat de kinderopvangtoeslag niet op jou van toepassing is, maar veel mensen rekenen zich zo te rijk.

   Verwijderen