zaterdag 30 januari 2016

Afscheid van mijn trouwjurk

Toen ik mijn trouwjurk kocht, ging ik niet voor een specifieke trouwjurk.Ik wilde een jurk die ik ook nog weleens gewoon aan zou kunnen, anders vond ik het zonde van het geld. Maar ja, toen ik eenmaal in de winkel was, koos ik toch voor een jurk die je eigenlijk toch nooit aandoet voor een andere gelegenheid. Ik heb nog weleens gedacht de jurk te laten vermaken of als pronkstuk voor de verkleedkist, hoewel dat laatste met alleen een zoontje mij toch steeds een minder goede optie leek.

Al vaker ging het door mijn gedacht: zal ik mijn trouwjurk verkopen? En begin deze week was ik ineens vastbesloten; Ja ik ga mijn trouwjurk verkopen en ook de bijbehorende accessoires die al bijna 5 jaar ongebruikt in de kast liggen. De ketting en haarspeldjes bewaar ik wel, die nemen weinig ruimte in en kan ik nog weleens gebruiken.

Wat uiteindelijk de doorslag gaf om de jurk te verkopen, is dat deze jurk mij echt niet meer past. Ik ben 20 kilo lichter als toen ik trouwde. De jurk is maat 48 en ik heb nu maat 40. De herinneringen aan die mooie dag blijven, of ik de jurk nu verkoop of niet. Wel maakt het weer lekker wat ruimte in huis, net als een paar andere veel te grote (maar wel dure) kledingstukken die ik gelijk die ik gelijk een andere bestemming gaf. Ik wil niet meer terug naar mijn oude grotere ik, dus waarom zou ik deze kleding dan bewaren?! Hoewel ik toen ik bezig was met mijn afvaltraject ik wel blij was dat ik te kleine kleding had bewaard. 

Dus gisteren haalde ik de trouwjurk uit de hoes, maakte foto's en een gevoel van nostalgie overviel mij. Hoewel 5 jaar niet lang geleden is, voelt onze trouwdag voor mij veel langer geleden. Ik denk dat dat komt omdat er een half jaar later ons leven totaal op zijn kop stond en de herinneringen aan de trouwdag daardoor naar de achtergrond verdwenen. 

Zoontje kwam de kamer binnen toen ik foto's aan het maken was. Hij vroeg: "Is dat voor als je een prinses bent?" Ik moest lachen om die opmerking, zo schattig. 

Dus nu staat mijn trouwjurk op mp. De hoofdprijs hoef ik er niet voor te hebben, maar het lijkt mij leuk om er iets met ons gezin mee te doen als we in April 5 jaar zijn getrouwd. Of ik hem zo snel verkoop weet ik niet, maar goed we zullen zien.14 opmerkingen:

 1. oh wauw je zag er wel echt prachtig uit !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gedurfd in het rood. Prachtig! Ik ben in 'gewoon' wit getrouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi hoor in het rood! Ik twijfel nog of ik hem wil verkopen, eigenlijk wel, maar mijn man vindt het niet echt leuk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke jurk!! Ik snap best dat je m wil verkopen. Mijn jurk hangt ook nog in de kast, maar die heb ik speciaal laten maken dus weet ik niet of ik m kan verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi in het rood! Mijn moeder is ook in het rood getrouwd, hoewel die jurk wel veel donkerder was en een andere stof.
  Niet dat ik er eentje op korte termijn nodig heb maar zelf zou ik, denk ik, kiezen voor het huren van een jurk. Ik heb niet zoveel met het sentiment gekoppeld aan spullen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat zagen jullie er prachtig uit!! :) Ik heb mijn trouwjurk ook verkocht aan een goed doel. Wilde hem niet zomaar weggeven (toch een stukje sentiment!), maar heb hem nu voor een symbolisch bedrag weggedaan. Hopelijk is een andere bruid die geen geld heeft voor een nieuwe jurk er heel blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie jurk en ook ik heb gezeten met het zelfde dilemma. ik ben destijds nu 28 jaar geleden in het wit getrouwd en had de jurk van mijn vader gekregen. keurig altijd bewaard in plastic maar nu met de emigratie had ik wat doe ik ermee. Verkopen ach dat leverde weinig of niets meer op , dus heb ik hem naar een goed doel gedaan ( Zending over Grenzen) en wist ik die wordt weer door een andere vrouw gedragen op haar belangrijke dag. had van te voren gebeld of ze ook trouwjurken aannamen en dat gebeurde inderdaad.Pa vond het een mooie idee dat de jurk een nieuwe bestemming kreeg op die manier.Vroeger werd er van de trouwjurk heel vaak een doopjurk gemaakt of een wieg mee bekleed , maar een doopjurk had mijn schoonmoeder gemaakt en de wieg is destijds met wat anders bekleed .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie jurk! je zou hem eventueel kunnen laten vermaken in je nieuwe maat.....voor als je 12,5 jaar getrouwd bent...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dar heb ik ook weleens overnagedacht. Maar dat kost zeker weer rond de 100 euro en dan heb ik stomerijkosten nog niet meegerekend. En al die tijd blijft de jurk dan toch nog ongedragen in de kast liggen...

   Verwijderen
 9. Oh, wow!!!! Prachtig!! Enne, ook jij bent dus 'onbevlekt' ontvangen! Ik ook al..twee maanden na ons trouwen kreeg ik spontaan een kind :D #zevenmaandskindje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je zou het bijna denken hè. Ik was echt heel snel na ons trouwen zwanger, waarschijnlijk net nog tijdens de huwelijksreis zwanger geraakt. En omdat T. 2 maanden eerder kwam dan gepland... Maar we grappen inderdaad weleens dat het een "moetje" was.

   Verwijderen
 10. Mijn trouwkleed hangt hier al bijna 35 jaar in een kast op zolder en het kleed past me nog even goed of op onze trouwdag....Mijn ouders hebben mijn trouwkleren betaald en achteraf gezien zou ik, indien het te herdoen was, nooit meer trouwen in zo'n lange witte dure jurk die je per slot van rekening maar één dag draagt. De eerste maanden, jaren na de trouw kijk je daar af en toe nog eens naar maar ook dat verdwijnt mettertijd..... Ik vind het echt zonde van het geld dat mijn ouders destijds voor de jurk en toebehoren betaald hebben.
  Onze oudste is gehuwd in een lange rode feestjurk maar zij had die gekocht uit een faling en daar eigenlijk vrij weinig voor betaald. Ze had geluk dat de jurk haar als gegoten zat want er was uit die faling niet veel in haar maat te koop. Enkele maanden later, besloot onze schoonzoon dat het huwelijk met onze dochter voor hem een foute keuze was en liep het huwelijk stuk. Onze dochter heeft haar trouwjurk dan verkocht via een tweedehandssite : weg huwelijk, weg trouwkleed.....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een mooie jurk en wat bijzonder dat je nu twintig kilo lichter bent. Ik ben geen jurken mens maar kocht 19 jaar geleden voor onze (klein gehouden) bruiloft een mooie cocktail jurk in champagne kleur. Ik woog toen 60 kg. In de jaren van ons huwelijk en vooral na de geboorte van oudste ging in naar 104 kg. Inmiddels ben ik wel weer 75 kg gelukkig, omdat ik letterlijk ziek werd van mijn ongezonde levensstijl. De jurk (en schoenen overigens), hangt nog in de hoes in de kast. Ik kan hem maar niet wegdoen. Waarom geen idee, dragen ga ik hem niet ook niet als we 25 jaar halen. De jurk hangt niet in de weg gelukkig.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een práchtige jurk, maar ook wat een práchtig stel. Zonde om alles weg te doen hé? Maar ook ik heb het gedaan. Vorige maand. Na acht jaar huwelijk en een vechtscheiding was voor mij de lol van de jurk er wel af. Verkopen? Het lukte me niet. Mijne heb ik voor niets aan de kringloopwinkel meegegeven... :o(

  BeantwoordenVerwijderen