dinsdag 18 augustus 2015

Afval sorteren

Sinds dit weekend wonen we weer lekker in ons eigen huis. Het voelt vertrouwd, maar toch ook nieuw en sommige dingen moeten nog hun plek vinden.

Één van de dingen die anders wou, was ons afval systeem. Of eigenlijk het ontbreken van een systeem hierin. Veel afval kan hier gescheiden worden ingeleverd, wat scheelt bij de kosten voor afvalverwerking, want je betaald hier per grijze of groene container die je aan de weg zet. En natuurlijk is het ook goed voor het milieu.

We scheidden voorheen wel alles netjes, maar alles lag een beetje in de bijkeuken rond te slingeren. Het werd regelmatig verplaatst, gesorteerd en als we ons er te erg aan ergerden reden we naar de stort.

Nu is onze bijkeuken meer een washok met trapkast geworden en moet het daar dus wel enigszins netjes blijven om daar überhaupt te kunnen wassen en de trapkast nog te kunnen bereiken. Ik keek naar verschillende oplossingen op internet en dacht na over hoe we het zouden kunnen aanpakken.

Uiteindelijk kocht ik een I.kea trofast kast via MP, gebruikte bestaande prullenbakken en mijn bokashi en denk dat ik nu een redelijk systeem heb. Of het in de praktijk ook werkt zal moeten blijken.

In het washok staat nu de trofast kast met verschillende gelabelde bakken voor:
- statiegeldflessen
- plastic
- glas
- drankkartons
- batterijen, lampen e.d.
- plastic tassen
- plastic tassen (geen afval, maar zocht er ook een plek voor ;-) )
- naast de kast een doos voor oudpapier



In de keuken heb ik nu een kleine afvalemmer staan met 2 vakken. 1 voor restafval en 1 voor plastic. Het idee is dat het plastic eerst in deze emmer wordt verzameld en zodra het zakje vol is, deze evt. naar de bak in het washok kan. Restafval hebben we niet zoveel als we goed scheiden. Daarom heb ik gekozen voor een kleine bak, anders blijft het te lang staan en gaat het stinken.




Deze afvalbak is misschien niet de mooiste, maar hadden we nog staan. Eerst maar eens kijken hoe het bevalt, iets anders moois kopen kan altijd nog. Nu geen prioriteit.

De Bokashi wilde ik graag in de keuken of het washok, aangezien ik anders steeds naar de schuur moet lopen om het kleine gft-afvalbakje te legen. Nu heb ik de Bokashi in het gootsteenkastje gezet, met daarnaast een emmertje bokashi-starter om er steeds op te gooien.



Buiten staat dan nog een vuilnisbak waarin we de luiers verzamelen.

en nu bedenk ik me dus dat ik een bak voor blik ben vergeten. Uit blik eten we nauwelijks, dus ik denk dat ik dat maar bij de bak voor het glas ga verzamelen.

Hebben jullie ook een soort van afvalsysteem???

8 opmerkingen:

  1. Nee, maar ik vind dat ik dit wel moet hebben eigenlijk. Ik heb nu een emmertje voor organisch afval en een grote vuilnisbak voor overig afval. Eigenlijk moet er een bak bij voor plastic e.d. Maar ik weet niet goed waar...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grote plastic zak buiten voor plastic, een restafvalkliko, een composthoop, een kliko voor de etensresten (je krijgt hier van die bio afbreekbare zakjes gratis, gebruik er 1 per dag ongeveer), een bak voor glas en blik wat je hier door elkaar kan inleveren, een blikje voor KCA en een kliko voor oud papier en een zak voor kringloopspullen. Het moet je hobby maar net wezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh dat is ook een goede een bak voor de kringloop....dat komt op mijn to-do-lijstje.

      Verwijderen
  3. Nee, ik scheid groen, zwart en lever papier apart in, maar daar houdt het wel op. En statiegeld natuurlijk. Hier verwerken ze plastic niet apart, dus dat kan ik ook niet apart aanbieden. Ik heb ook een compostbak, maar sinds ik de moestuin wat in verval heb laten raken, zit daar ook niet echt meer wat in.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij ongeveer hetzelfde als jullie maar dan zonder keurige kasten en bakken. Wij hebben een vuilnisbak voor restafval en een bruine kliko-emmer voor gft, dat wordt allebei aan huis opgehaald. Verder hebben ww zo'n grote shopper voor oud papier, een kleine shopper voor glas en statiegeld en een hoekje van een plank voor lampen/batterijen etc. Grote dingen die naar de stort moeten staan meestal iets te lang op een onhandige plek ennworden naar de milieustraat gebracht nadat we er allebei een keer of 10 onze nek over hebben gebroken.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In de garage kratten, met glas, plastic en karton, dat mag tegenwoordig samen hier,goente en fruitafval gelijk richting gft bak, ook vanwege de irritante fruitvliegjes en tegenwoordig rijd ik elke 6 weken of zo wel naar de stort, in ons oude huis stapelde we dat op in de garage in de tuin, nu garage inpandig en waar mijn wasmachine en droger staan, dus dat MOET beloopbaar blijven;)En we hebben een oud papier kliko in dit huis, ook erg handig.Ben nu veel meer met apart afval scheiden bezig dan bijv 10 jaar terug..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ..groene container voor groen afval, niet geschikt voor onze eigen composthoop, hangende plastic zak voor plastic en kartonnen, grote ton voor oude metalen, blikjes etc., doos voor (oud) papier, doos voor oude/ niet meer gedragen kleding etc. voor Humanitas, doos voor boeken en tijdschriften voor de halfjaarlijkse boekenmarkt, doos voor kringloop en grijze container voor restafval ( die hooguit 1 keer per 2 maanden geleegd wordt en dan nog maar halfvol zit! Gelukkig hebben we een hele grote (kap)-schuur... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij hebben een container voor plastic, daar mag ook het blik en de sappakken in gegooid. Een gft bak en een grote grijze container. Oud papier gaat naar de muziekvereniging. Volgend jaar moeten we voor elke zak vuilnis betalen. Dus zijn we nu alles aan het opruimen. Nu betalen we nog 1 bedrag voor alles.

    BeantwoordenVerwijderen