woensdag 31 augustus 2016

Onze vakantieplannen en budget

We hebben niet echt een vast vakantiebudget, maar ik gebruik wel het vakantiegeld als een soort van richtlijn. Vakantie staat bij ons hoog bovenaan het prioriteitenlijstje, maar dat betekent niet dat het altijd heel duur hoeft te zijn,wel graag vaak.

Dit jaar was het maar de vraag of we nog op vakantie zouden gaan. We gingen in het voorjaar al lowbudget een midweekje weg en ook mijn schoonouders trakteerden ons op een midweekje weg met de hele schoonfamilie.

Aangezien we de aankoop van een auto verwachtten met de banenwissel van Alex, waarbij de lease-auto ingeleverd moest worden, hielden we het vakantiegeld achter de hand. Toen we een grote financiële meevaller kregen, hoefden we het vakantiegeld niet aan te spreken voor de aankoop van de auto en kwam dit bedrag weer "vrij". Het begon weer te borrelen of we op vakantie zouden gaan. I.v.m. de banenwissel van Alex, kon hij sowieso geen vrij krijgen in juli in augustus. Dus bespraken we de mogelijkheid om met de herfstvakantie weg te gaan. Dirk is dan nog wel geen 5, toch vind ik het voor hem niet fijn om direct als school gestart is al een week te moeten missen en na de herfstvakantie wordt het al zo koud en de avonden ook steeds korter. Dus als het mogelijk is om met de herfstvakantie weg te gaan, tegen een redelijke prijs, doen we dat.

Elk jaar probeer ik het vakantiegeld als een richtlijn te houden voor de vakantie. We proberen van dit bedrag uit te komen, en aangezien we tot nu toe altijd buiten de schoolvakanties weg konden, lukte dat prima. Soms gaan extra's ook in ons "vakantiepotje" afhankelijk van wat onze plannen zijn.

Ins ons vakantie potje zat, na een lastminute weekje weg, nog € 1420,--, genoeg om nog een weekje met zijn drieën weg te gaan in de herfst, dachten wij. Maar wat willen we dan? Echt heet hoeft het voor mij niet te zijn, maar droog en rond de 20 graden vind ik wel aangenaam. Nu Dirk 4 is, zie ik het wel weer zitten om weer eens te vliegen. Er is nu ook geen baby waar we rekening mee moeten houden, en ergens hopen we toch dat die er volgend jaar wel is. Dus ik dacht, laten we maar gewoon eens lekker gaan vliegen en geen uren in een auto zitten voor een zonnige bestemming. Wie weet zie ik het de komende 5 jaar wel weer niet zitten.

We houden niet van luxe drukke hotels met entertainment. En ik zocht dus een particuliere huisje/appartement ergens aan de Middellandse zee. En die vonden we, een hele mooie betaalbare met ook nog zwembad, al weet ik niet of het eind oktober nog goed zwemweer is, in de Algarve. Het was even zoeken naar betaalbare vliegtickets met redelijke vliegtijden en toen we ook die gevonden hadden, boekten we er nog een huurauto bij en een parkeerplek op Schiphol voor onze eigen auto.

Al met al zijn de kosten € 1080,-- en blijft er nog zo'n €340,--over om daar te besteden. Ik denk dat we daar ruimschoots genoeg aan hebben. Benzine geld en geld voor eten reken in even niet mee, want dat zouden we thuis ook kwijt zijn. Het gaat dus vooral om extra's als een keer uit eten, een ijsje etc.. Het budget is overigens niet heel erg strak, want het is ook gewoon vakantie en we moeten vooral genieten. Wel ga ik de komende maanden de extraatjes even in het vakantiepotje stoppen, om het potje weer aan te vullen. Alles wat overblijft, gaat het gewoon mee voor de volgende vakantie.

4 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk vooruitzicht! In de Algarve is het normaalgesproken in oktober een graad of 22.. Of het warm genoeg is om te zwemmen, hangt ook af van de temperatuur van het zwemwater (meestal niet verwarmd). Maar ja joh, dat mag de voorpret niet drukken. Leuk en spannend voor Dirk dat jullie gaan vliegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat heerlijk zeg! Geniet alvast van de voorpret!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijk vooruitzicht! Ons vakantiegeld is dit jaar wel in die nieuwe auto gaan zitten dus behalve een weekje kamperen in juni zijn er voorlopig geen concrete vakantieplannen. Alhoewel we nu het geld van marktplaatsverkopen opzij zetten om misschien toch rond maart nog een lang weekend weg te kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn voor jullie dat jullie lekker weg konden gaan. Hoe was het? En een huisje met een eigen zwembad, wat een luxe! Zelf hadden wij helaas dit jaar geen budget voor een luxe vakantie, maar om de kinderen toch wat plezier en verkoeling te kunnen geven hebben we een zwembad in onze eigen tuin geplaatst. Ze vonden het fantastisch. Zo zie je maar, ook met een klein budget, kan je er een heerlijke vakantie (ook in Nederland) van maken.

  BeantwoordenVerwijderen