maandag 29 augustus 2016

Ons kledingbudget

Als je naar ons huishoudboekje kijkt, zie je dat we slechts 50 euro per maand aan kleding uitgeven. Dit "budget" is trouwens niet heel erg strak, maar gewoon het gemiddelde van wat we de afgelopen jaren hebben uitgegeven aan kleding. Dit budget is voor 2 volwassenen en een jongen van 4 jaar.

Regelmatig krijg ik vragen over dit budget. Mensen vragen zich af hoe dit kan, ik krijg weleens reacties als "dan zullen jullie wel in vodden lopen", dus tijd om hier eens wat extra uitleg over te geven.

Als je maar wat aan hebt.....
Ik zelf geef niet heel erg veel om kleding. Ik vind vooral belangrijk dat het lekker zit en ik mij er comfortabel in voel. Hoewel ik maar 1.55m ben, heb ik eigenlijk nooit hakken aan. Al trek ik hakken aan van 10cm, dan nog blijf ik klein. En zelf vind ik het gewoon niet fijn lopen, dus waarom zou ik.
Ook Alex geeft er niet veel om. Meestal ben ik degene die zegt: "moet je niet eens wat nieuws?" Maar hem naar de winkel krijgen is bijna onmogelijk. Schoenen wil hij nog net passen, en koopt dan ook vaan 2 paar tegelijk. Voor de rest koop ik het maar, laat hem thuis passen en wat niet goed is breng ik weer terug. Soms kijken we ook samen op internet. Nou ja, ik doe een voor selectie en hij zegt dan wat hij wel en niet wil.
Niet te veel geven om kleding en merken scheelt al heel veel geld.

Uitverkoop
Ik koop eigenlijk (bijna) nooit kleding voor de volle prijs. Ik vind een blousje van 50 euro gewoon zonde van het geld. Er zijn een paar duurdere merken die ik wel fijn vind. Zoals North Face voor een jas en schoenen van Teva, maar als je wacht tot de opruiming, kan je hiermee vele tientallen, misschien wel honderden euro's betalen.
Voor Alex koop ik ook altijd blousjes in de uitverkoop. Voor de originele prijs van 1 blouse, heb ik er in de uitverkoop wel 4 of 5. Broeken koop ik in de sale of wacht een aanbieding af als 2 vóór 40 euro.

Tweedehands kopen
Heel veel van mijn kleding en van Dirk is tweedehands. Van Alex eigenlijk niet, dat komt vooral omdat ik voor hem koop en retour breng wat niet past. Tweedehands kan je natuurlijk niet terugbrengen en dan kost het ons meer geld dan het oplevert.
Ik koop mijn kleding vooral bij tweedehandskledingbeurzen, ik ga er naar 3 per jaar. Op 1 help ik zelf ook als vrijwilliger en zo kan ik gratis ook kleding inbrengen. Vaak heb je op zo'n beurs een hele tas vol kleding voor de prijs van 1 nieuw blousje. Met een beetje geluk vind je soms echt mooie merkdingen voor een paar euro. Soms koop ik ook iets op mp, maar dan gaat het vaak om kledingstukken/schoenen die ik eerder heb gehad en zo fijn zaten maar "op" zijn. Nieuw kan je ze dan niet meer krijgen, maar soms vind je ze nog zgan op mp.
Voor Dirk ga ik ook 2x in het jaar na een kinderkledingbeurs, omdat ik zelf ook op deze beurs help, heb ik eerste keus en betaal ik geen extra kosten.

Ruilen
Ik heb natuurlijk ook mijn eigen kinderkledingruilpunt van KrijgdeKleertjes. Hierdoor zie ik alles als eerste wat er binnenkomt. Nu is het voor jongens boven maat 92 weinig wat er binnenkomt en Dirk is ook nogal smal, waardoor niet alle broeken geschikt zijn. Toch haal ik hier zo nu en dan wat leuks uit voor Dirk. Het scheelt dat hij klein en smal is en daardoor pas in maat 98 zit (hoewel hij korte roeken en 3/4 broeken maat 86 ooknog prima past) , ook zit hij vaak langer in een maat en is dus niet zo snel uit zijn kleding gegroeid.

Zelf heb ik sinds kort ook een ruilpunt ontdekt waar ik ook met mijn eigen kleding terecht kan. Hier ben ik laatst geweest (gelijk een goede reden om je eigen kledingkast op te ruimen). En kwam met wat leuke bovenkleding terug. Dus een "nieuwe" garderobe met een gesloten beurs.

Koop je dan nooit iets nieuws?
Jawel hoor, maar gewoon heel weinig. Vaak zijn het dingen die lang meegaan als (berg)schoenen en jas. Maar ook in de uitverkoop weleens wat dingetjes voor een paar euro. Gezien mijn lengte zijn broeken bij mij wel een probleem. Alleen broeken met een lengte van 28 inch zijn goed. Natuurlijk kan broeken (laten) inkorten, maar zelf kan ik het niet en het laten doen te veel gedoe. Soms vallen 7/8broeken net goed bij mij qua lengte en gelukkig zijn er tegenwoordig meer winkels die broeken aanbieden in een kortere lengtemaat. Ik wacht daar gewoon de aanbiedingen af of uitverkoop. Vind ik een broek die fijn zit, dan koop ik er soms wel 2-4 tegelijk. Tweedehands goede broeken voor mij vinden is zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar heel soms heb ik geluk.
Voor Dirk koop ik ook weleens iets op de groei.
Ondergoed kopen we wel altijd nieuw. Voor Dirk heb ik wat tweedehands ondergoed op diverse plekken voor een ongelukje. In het rugzakje voor school, in de auto etc...
Vaak gebruik ik ook cadeaubonnen die ik nog heb liggen voor de aanschaf van nieuwe kleding. Dit reken ik dan niet mee in het budget. Misschien is ons budget hierdoor niet helemaal zuiver, maar het zal niet meer zijn dan een paar tientjes per jaar.

Wat is het duurste kledingstuk dat je hebt?
Als ik alleen kijk naar wat ik er voor betaald heb, is mijn jas die ik vorig jaar kocht het duurste. Het is een jas met fleecevest dat je eruit kan halen en die kostte in de uitverkoop € 180,--. Een soort gelijke jas heb ik eerder gehad en daarmee heb ik denk ik een jaar of 5 als het niet langer is gedaan. Daarnaast kan je de jas bijna het hele jaar aan. Hierdoor zat ik vorig jaar wel 26 euro boven het "jaarbudget". Maar eigenlijk kan ik dit bedrag dus over meerdere jaren heen verspreiden. Al doe ik elk jaar wel 1 of meerdere dure aankopen.

Alleen voor het geld?
Naast dat kleding mij niet zo veel interesseert, ik geef mijn geld liever uit aan andere dingen, is tweedehandskleding ook duurzaam. Ik koop liever wat tweedehands dan goedkope bagger shirtjes van de Primark die maar 1 seizoen meegaan. Voor kwalitatief goede kleding ben ik bereid meer te betalen, maar doe er dan ook jaren mee.

Dit filmpje zag ik laatst op de tv; ik vind het vreselijk om te zien hoe er met niet verkochte kleding wordt omgegaan.

Dus geen vodden?
Ik vind zelf niet dat we in vodden lopen. Tweedehands en in de uitverkoop kan je net zulke goede kleding vinden. Alex heeft wel wat T-shirtjes in de kast liggen van festivals/kampen uit de 90-er jaren. Ja, die zien er wel uit als vodden, maar hij wil ze niet wegdoen en als onderkleding kan het nog prima. We lopen er misschien niet helemaal bij als de laatste mode, maar zeker niet in kleding met gaten en vlekken. Nou, ja misschien thuis dan af en toe of als we een dagje naar een speeltuin/bos gaan.


Wat geef jij per maand/jaar uit aan kleding? En koop je ook weleens iets tweedehands?

16 opmerkingen:

 1. Geen idee wat ons budget is. Kleding is nodig wanneer het nodig is. Ik moest laatst opeens een bikini kopen. Jammer maar dat is nu eenmaal zo. Voor zoon koop ik zowel tweedehands als nieuw en ook regelmatig met cadeaubonnen. Zelf Veel in de uitverkoop. Man koopt in voorjaar en najaar een stapel kleding, meestal rond de €300,- maar betaald dit zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb heel veel kleding (veel te veel). Komt denk ik ook omdat ik in kledingwinkels gewerkt heb. Dure en goedkope winkels. Er blijft dan heel veel aan je vingers hangen. Wilde dat ik er iemand een plezier mee kon doen. Laatst op de rommelmarkt gestaan. Veel dingen verkocht voor 1 of 2 euro. De rest in de kledingcontainer. Eigenlijk jammer, ik weet niet wat er dan mee gebeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi, ik koop al jaren tweedehandskledij zeker z'n 20jaar ik ga bij OXFAM je steunt je
  portemonnee ermee de natuur enorm en een goed doel ! en ik heb altijd ruime keus in merkkledij die 2dehands toch mijn voorkeur hebben wat degelijker zelfs lingerie prachtige BH's die in de lingerie winkel 100€of meer kosten maar wel super goede kwaltiteit ! die was ik thuis met wat dethol ter ontsmetting , daarbij in de winkel zijn ze ook gepast hoor !dus zo besparen wijn heel veel geld heren schoenen van ambiorix die kosten 20jgeleden toen ik zelf in de schoenen werkte 250€ die koop ik dan voor 15€ handafgewerkte heren schoenen in leder mijn man heeft zijn trouwschoenen nog 19j oud en in perfecte staat dus een winwin situatie plus de kleren van primark enzo zijn vaak gemaakt door mensen /kids die uitgebuit worden en slapen naast de machine ! groetjes Jezebelle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, zelf koop ik vooral nieuw en ivm moeilijke maat kleding en schoenen ben ik ook wel flink wat kwijt dan. Maar ik koop kwaliteit, doe er lang mee en maak en scheiding tussen werkkleding en vrijetijdskleding waardoor kleding die ik voor werk niet meer draag priv'e nog wel prima kan. De man heeft liever geen tweedehands dus voor hem ook nieuw. Maar dan wel vaak van sample sales of uitverkoop, en hij doet er lang mee. Dus de kosten vallen mee. Voor de kids krijgen we veel, maak ik veel zelf en koop ik eigenlijk vooral broeken nieuw. Die vind ik tweedehands maar mondjesmaat en jeans hebben ze gewoon nodig.

  Overigens: ik ga binnenkort de kledingkasten van de jongens opruimen. Kan ik jou nog ergens blij mee maken? Wat er nu uit gaat is maat 98-104 (wegens te klein) en sommige in 110 die klein vallen en ook wel wat overschot in 110-116. Mijn jongste wordt 6 en is dus wat ouder dan Dirk (maar ook hij is klein :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kan mij altijd blij maken met kinderkleding :-)

   Verwijderen
  2. OK. Dan laat ik het wel even weten als ik heb opgeruimd.

   Verwijderen
 5. Grappig om zo de maten te lezen. Mijn neefje is bijna 3 en heeft maat 104/110.

  Zelf koop ik kleding altijd nieuw. Wij hebben een bijzondere stijl van kleding. Wel koop ik de duurdere kleding en dan in de uitverkoop. Ik doe ook jaren met mijn kleren. Als het dan nog mooi is gaat het naar mijn vriendin die niet veel geld om handen heeft.
  Schoenen zijn bij mij heel duur, omdat ik een smalle voet heb en dus weinig merken aan kan.
  Manlief draagt meestal werkkleding. Voor zijn andere kleding moet ik er vroeg bij zijn. Anders is zijn maat eruit. We zoeken al 2 zomers voor een nieuwe zomerjas, maar nog niet geslaagd. Volgend voorjaar vroeg zoeken dus. Zijn jas en oude zomerjas zijn nu echt af.
  Manlief gaat wel mee om zijn kleding te kopen. Anders zou zijn kleding op een gegeven moment op zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 50 euro is inderdaad heel zuinig. Voor ons gezin, twee volw. en 2 kinderen, reserveer ik 200 euro per maand. Daarvan wordt alles betaald: onderkleding, bovenkleding, jassen, schoenen, sandalen. We gebruiken niet het hele budget, soms moeten we het aanspreken voor iets anders, dus uiteindelijk geven we er minder aan uit. Ik koop in het algemeen heel weinig, voornamelijk in de sale en tweedehands. Voor de kinderen soms spullen gratis. Vroeger hield ik niet bij hoeveel we aan kleding uitgaven, dat was altijd een sluitpost, dus vaak bleef een aanschaf uit. Ik merk zelf dat een budget van 200 euro uiteindelijk vrij weinig is, dus vindt het knap dat het je lukt om van 50 rond te komen. Met dat in het achterhoofd kan ik me wel voorstellen dat mensen vragen of je niet in vodden loopt, want ik vind wel eens van onze eigen garderobe dat het echt niet overhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik koop weinig 2e hands maar red het (alleen) ook met ca 30/35 euro per maand. Soms 1x per 2/3 jaar dan eens een dure jasaankoop. Ik koop basis shirtjes in uitverkoop (ca 8-10 euro stuk) en broeken van ca 20 euro en ik heb veel sjaaltjes. Die zijn goedkoop en fleuren het leuk op. Die shirts zijn soms wel 10 jaar oud, maar blijven best goed en dus heb ik een grote garderobe zonder veel geld uit te geven. Ik moet wel zeggen dat ik in rolstoel zit en aantal zaken als blouses/jurken/schoenen niet gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij kopen kleding als we iets nodig hebben, maar eigenlijk ook best vaak als we zomaar tegen iets leuks aanlopen. Meestal wat duurdere, tijdloze kleding, waar we lang mee doen.
  Een kledingbudget hebben wij niet en ik houd ook niet bij wat ik uitgeef aan kleding.
  Voor kinderkleding zou ik wel (deels, niet altijd) tweedehands gaan shoppen. Mijn schoondochter heeft voor onze kleinzoons al heel wat mooie merkkleding op de kop getikt via deze weg, al komt het ook voor dat er niets fatsoenlijks en nets te vinden is.
  Hoewel ik graag naar de kringloop ga, kijk ik er nooit bij kleding. Ik ben meer een leverancier van ze. Die moeten er tenslotte ook zijn, anders komt er geen tweedehands kleding op de markt:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij geven zo'n 150 euro per maand aan kleding uit gemiddeld. Soms wat meer, soms wat minder. Rond deze tijd altijd wat meer, omdat de kinderen in de zomervakantie altijd ineens omhoog schieten en dan is alles ineens te klein. Ik koop ook graag bij tweedehandswinkels. Krijg de kleertjes vind ik ook heel erg handig, maar ik heb zelf altijd vrij weinig in te brengen. Mijn kinderen dragen hun kleren meestal nogal af, waardoor het niet goed genoeg meer is om te ruilen. Daardoor maak ik er toch weinig gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij kopen alles nieuw en daarbij mix ik goedkoop met duurder. Voornamelijk goede kwaliteit basisstukken waar we jaren mee doen. Een winterjas bijvoorbeeld gaat hier rustig 5 jaar mee. We zijn met 2 volwassenen en ons budget is 170 euro. Hiervan wordt betaald: kleding, schoenen, maar ook schoenmaker, accessoires, kapper en haarverf. Eigenlijk is het dus geen kledingbudget maar een budget voor "uiterlijke verzorging"

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb geen idee wat ik aan kleding uitgeef. Aangezien ik 99% bij de kringloop koop en al veel, heb, heb ik zelden iets nodig.
  Vorig jaar 2 nieuwe spijkerbroeken gekocht. Omdat ik een lichtblauwe wilde zonder vlekken en andere toestanden en een donkere die ik toevallig tegenkwam en mooi vond, een merk wat ik al lang ken, perfect zat en een goede prijs had. Toen ik de lichtblauwe paste, bleek er een 2e gratis bij te zijn en dat is een camel geworden. Voorlopig hoef ik dus niets nieuws meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Kinderkleding is hier een grote post. Per jaar denk ik wel 1200 a 1300 euro. Ik koop (bijna) alles nieuw en voornamelijk merk. Twee andere 3 setjes koop ik voor de volle prijs en de rest koop ik in de uitverkoop.

  Voordeel van merkkleding tweedehands levert het nog leuk geld op.

  Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik denk dat wij aan ongeveer 75€ per maand zitten voor een gezin met 2 volwassenen en 3 kinderen... Ik koop vooral in de uitverkoop (1€-2€-5€) en soms 2e hands. Schoenen koop ik wel nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb een budget staan van 100 euro per maand voor 4 personen. Dat is voor kleding en schoenen. Kleding voor de kinderen en mezelf is vaak tweedehands, man wil dat niet maar heeft ook niet veel nodig. Schoenen zijn altijd nieuw en dat is ook meteen de grootste kostenpost.
  Die 100 euro staat overigens als maandelijks budget maar is eigenlijk ons gemiddelde van een jaar.

  BeantwoordenVerwijderen