zaterdag 28 maart 2015

Van lang naar kort

Ik heb lang haar bij jongens altijd mooi gevonden. En lang bruin krullend haar helemaal. Dat zoontje krullen heeft vond ik dan ook geweldig. Ik liet zijn haar lang groeien en zelf vond ik het erg leuk staan. Dat hij regelmatig meisje werd genoemd, vond ik niet zo erg. Meestal zat het wel een beetje rommelig/pluizig, maar wat maakt het uit. Hij is nog kind en van mij hoeft je haar dan niet helemaal perfect te zitten.

Eigenlijk wilden we zijn pony bij zijn lange haar laten groeien, maar we merkten dat hij soms toch wel last had van haar voor zijn ogen. Bij een jongen doe je natuurlijk geen clipjes in en zo'n bandje vind ik ook maar niks. Ik ben geen fan van gel. 's ochtends kamde ik het haar netjes naar de zijkanten, maar na een half uurtje hing het weer voor zijn ogen. Manlief had al meerdere malen geopperd om zijn haar toch eens te knippen en toen ook de fysio nog begon over dat hij misschien zo vaak valt door het haar voor zijn ogen, was ik er wel een beetje klaar mee.

Dus vandaag zette een vriendin de schaar er in, dat was wel even slikken. Met mijn eigen haar laten knippen, heb ik absoluut geen problemen en heb het al regelmatig van lang naar kort laten knippen, waarbij ik de kapper dan regelmatig hoorde zeggen "weet je het zeker, oh wat zonde". Bij zoontje heb ik er toch wat meer moeite mee. Maar het groeit wel weer gelukkig!

Wat ik van het resultaat vind, weet ik nog niet zo goed. Hij heeft echt een heel ander koppie gekregen en ik moet er echt even aan wennen. Normaal herkende ik hem in een groepje kinderen altijd makkelijk aan zijn haren....

Wat vinden jullie?

Voor
Na

Kinderkleding uitzoeken

Vandaag maar eens een paar uurtjes besteed aan het uitzoeken van de kleding van zoontje. Vorige week had ik al een begin gemaakt. Toen was hier in het dorp een tweedehandskinderkledingbeurs en heb ik alvast uitgezocht wat zoontje nog aan zomerkleding heeft in zijn huidige maat en wat er al van een maatje groter onderin in de kast lag. Ik koop ca. 2 maten vooruit, zo heb ik altijd een leuke goedkope kledingvoorraad.

Nu groeit zoontje niet zo snel. Met zijn 3 jaar en 3 maanden is hij, toevallig afgelopen donderdag gemeten, 89,5cm. Sinds hij 1 jaar is doet hij met een kledingmaat ca. een half jaar. Meer dan 2 kledingmaten vooruit kopen is dan ook onzin, want dan ligt het hier veel te lang en ik heb genoeg tijd om in een jaar leuke dingen vooruit te kopen tweedehands of in de uitverkoop. Ook zijn voeten groeien niet zo hard. Ik heb ze het afgelopen half jaar 2x laten opmeten, maar hij heeft nog steeds maat 22,5.

Maat 92 ligt nu weer netjes gesorteerd in de kast en van maat 98 heb ik voldoende voorraad. De zomer komen we dus wel door. En ik zag zelfs dat ik van maat 104 al een ruime collectie heb, dus voorlopig hoef ik geen kinderkleding te kopen.

De kleding die de kast uitkwam, ik bewaar onderin de kast ook kleding die te klein is geworden. Heb ik ook weer netjes gesorteerd in 3 categorieën

  • Kleding die de kliko in kon: vlekken en/of gaten
  • Kleding die ik wil bewaren
  • Kleding die weer doorgegeven kan worden
Het viel me op dat deze keer 3 kwart de kliko in kon. Hij heeft maat 80 en 86 dan ook beide ruim een half jaar gedragen en dan is het toch wel op. Een paar broeken die niet de goede pasvorm hadden of (gekregen) shirtjes die toch niet zo mijn smaak waren, ga ik doorgeven. Er waren maar een paar items die ik ga bewaren: paar zwembroekjes, zonnehoedjes, een paar leuke vestjes en broeken/t-shirts die ik zelf heb gepimpt. Er gingen dan ook maar 2 kleine doosjes naar boven om te bewaren, dat scheelt weer.

Het is maar weinig wat ik nu bewaard heb in vergelijking t/m maat 74. Ik heb aan die babykleding toch meer bijzondere herinneringen denk ik. Misschien ziet het er gewoon schattiger uit, omdat het kleiner is. En toen ik het bewaarde was de wens voor een tweede kindje nog heel sterk aanwezig, of dacht ik in ieder geval nog dat die op korte termijn vervuld ging worden.

Nu is die wens er nog steeds hoor, maar ik ben ook realistischer geworden. Er zit, mocht er een tweede kindje komen, minimaal 4 jaar tussen. Dan zou ik deze kleertjes dus allemaal nog minimaal 4 jaar moeten bewaren. En dan nog is er de kans dat ik het alsnog zal weggeven omdat het een meisje blijkt te zijn of het inmiddels toch uit de mode is of niet meer mijn smaak. Van de babykleding had ik veel neutrale dingen, omdat we het geslacht niet vooraf wisten.

Ook kan ik er nu misschien makkelijker afstand van doen, omdat ik straks een soort van "eigen winkeltje heb". Na de verbouwing word ik een ruilpunt van KrijgdeKleertjes. Ik kan dan zelf makkelijker aan kinderkleding komen en ik vind het ook leuker om er iemand anders blij mee te maken, dan het eindeloos bewaren.

Het speelgoed ga ik binnenkort ook maar eens grondig nakijken. Ik denk dat er best wat dingen weg kunnen. Nu komt er alleen maar bij of gaat het naar boven. Een leuk klusje voor de aankomende regenachtige dagen.

dinsdag 24 maart 2015

Voorraad opmaken en opruimen

Omdat de verbouwing bijna begint, zijn we een aantal weken terug maar begonnen om de voorraad een zo veel mogelijk op te maken. Dat scheelt weer inpakken straks en het drukt de boodschappenkosten ook iets wat natuurlijk mooi meegenomen is in de dure verbouwingstijden.

De vriezer is nu bijna leeg. We hebben nu een losse koel-vriescombinatie in de bijkeuken staan, omdat de ingebouwde in de keuken niet meer goed functioneert. Deze koel-vriescombinatie hadden we nog uit ons huurhuis. Nu we een mooie nieuwe keuken krijgen met ingebouwde koel-vriescombinatie gaan we deze maar verkopen. Zodra de verbouwing begint hoop ik het ding ook kwijt te zijn, dat scheelt weer slepen. Dat betekent wel dat we de vriezer nog leeg moeten eten. We zijn inmiddels een heel eind. Zo kwam er nog taart van de laatste verjaardag uit, waar het bezoek afgelopen weekend erg blij mee was. Op twee bakjes pompoenpuree na, ligt er enkel nog wat ingevroren fruit, spinazie, sperzieboontjes, kruiden en pesto, dingen die we zo binnen een week kunnen opeten. We weten helaas nog niet precies wanneer de aannemer hier gaat beginnen.

Voor de periode dat we in de verbouwing zitten heb ik nu een elektrische koelbox op de kop getikt via MP voor € 15,--. Na de verbouwing kunnen we die ook mooi meenemen als we gaan kamperen, hij kan ook op de accu in de auto aangesloten worden.

De voorraadkast wordt ook steeds leger. Manlief eet braaf de potjes rabarbermoes leeg, nu ik zelf suikervrij eet, laat ik ze liever staan. Verder wordt ook de voorraad gedroogde peulvruchten eindelijk eens gebruikt. Meestal vergeet ik het voorweken en trek ik op het laatste moment toch maar weer een blik open. Afgelopen zondag aten we linzenkroketjes. Hartstikke lekker, vond ook zoontje. Omdat ik van alle ingrediënten nog genoeg over had, vandaag nog maar een portie gemaakt.

En of het zo uitkwam hielden ze bij de sportschool een inzamelingsactie voor de voedselbank. Bij 3 kilo aan boodschappen mocht je een ballon prikken en altijd prijs. Daar kon ik dus mooi naar toe met producten die ik tegen kwam en we zelf eigenlijk niet (meer) eten. En het leverde me ook nog een paar sokken op.

Ik heb nog veel meel staan, de komende weken maar weer zelf eens brood gaan bakken. Ook maar een keer pannenkoeken eten, quiche en pizza. En er staan nog wat bijzondere soorten meel die ik eens heb gekocht, maar eigenlijk nog niet weet wat mee te doen. De komende week maar eens receptjes verzamelen.

Het stimuleert wel om nu eindelijk eens die voorraadkast echt grondig op te ruimen. Maar ook de keuken, bijkeuken en woonkamer zullen goed onder handen genomen worden. Ik moet hoog nodig weer eens overbodige spullen wegdoen en opruimen. Wat ik nu alvast kan doen scheelt straks een hoop (onnodig) werk.

Vandaag al twee lades onder handen genomen, dus het begin is gemaakt.

zondag 22 maart 2015

Nieuwe keuken

We gaan verbouwen! Onze architect heeft inmiddels het definitief ontwerp af en gaat nu offertes opvragen bij diverse aannemers waar hij eerder mee heeft samengewerkt. Ik vind het allemaal best spannend. Er moeten toch veel keuzes gemaakt worden en dat is niet echt mijn sterkste kant geloof ik.

Nou ja, in sommige gevallen ben ik vrij snel met knopen doorhakken, de nieuwe keuken was dan ook binnen een week gekocht. Ik ging een keukenzaak binnen, werd gelijk goed en vakkundig geholpen en kwam met een ontwerp thuis. Een week nagedacht, overlegd met onze architect en met manlief en een week later hebben we de laatste dingen aangepast, nog onderhandeld over de prijs en getekend.

Ik kan bijna niet wachten tot dat ik sta te koken in onze nieuwe keuken. Hij is een stukje groter dan onze huidige keuken. Ik heb een lekker groot fornuis, werkblad en wat ik ook wel fijn vind is dat de magnetron en oven apart zijn. 

Ontwerp van de nieuwe keuken.
In het definitief ontwerp van de architect zijn het vier ramen die helemaal tot het plafond doorlopen.


De nieuwe keuken komt in de aanbouw. De oude keuken is nog niet zo gek oud, vermoedelijk uit 2006, want deze zat al in het huis toen we het kochten. Hij ziet er nog goed uit, en op een paar kleine gebreken van de apparatuur is het nog een prima moderne keuken. 

We hebben nog geprobeerd onze huidige keuken uit te breiden en zo weer te kunnen gebruiken in de aanbouw. Maar het was toch best veel gedoe en na onderzoek zou er maar een héél klein deel gebruikt kunnen worden. De huidige keuken staat nu op MP voor een paar honderd euro. We hebben al diverse biedingen en geïnteresseerden gehad. Maar helaas nog niemand die uiteindelijk echt tot koop is over gegaan. We weten nog niet precies wanneer de aannemer gaat beginnen en de keuken er dus uit moet.We hebben nog wel even tijd. En ik geloof dat we wel een koper gaan vinden.

Mocht je toevallig nog interesse hebben in een keuken?


Waar nu de keuken zit komen openslaande deuren naar buiten en een open doorgang naar de aanbouw links. We twijfelen ook nog over of we toch geen ramen willen i.p.v. openslaande deuren. In de keuken komt immers ook een deur naar de tuin. Ramen geven meer licht, maar deuren lijken mij in het voorjaar en de zomer wel weer fijn. Gelukkig hebben we nog even om hier over na te denken en misschien dat de prijs uiteindelijk wel de doorslag geeft.


Ben overigens wel heel blij dat we een architect hebben ingeschakeld. Ook daar hebben we lang over getwijfeld. Hij kwam met een hele goede oplossing om toch onze trapkast te behouden en een stukje bijkeuken, daar waren we zelf nooit opgekomen. Daarnaast is het fijn dat hij meedenkt met alles en goede aannemers kent. Een hoop zorgen zijn zo uit handen genomen!