donderdag 19 november 2015

Tips voor een voordelig sinterklaasfeest

Het sinterklaasfeest hoeft echt niet zoveel te kosten als sommige mensen je doen geloven. Ik schrik van alle prijzen in de speelgoedbrochures. Ik koop ook eigenlijk niks nieuw, en al helemaal niet als iets meer dan € 50,-- moet kosten. Voor de meeste consuminderaars zijn mijn tips vast gesneden koek...

Wat kost het sinterklaasfeest dit jaar voor ons? Ik schat een kleine 50 euro. Maar het kan nog stukken goedkoper.

Cadeaus
Je kan cadeaus al het hele jaar door verzamelen. Je kan de aanbiedingen afwachten, maar ook alvast kijken op marktplaats of op de vrijmarkt met Koningsdag. De prijzen op mp schieten de laatste maanden van het jaar vaak omhoog. zo kocht ik op de vrijmarkt alvast een setje Loco + 2 boekjes voor een euro. Ik kocht via MP een grote set Thomas trein voor € 25,-- incl. verzendkosten, hievan maakte ik 2 schoencadeautjes en 1 groot cadeau en 1 klein cadeau voor pakjesavond. Ik ruilde een Cars boekje, kocht Playmais voor € 2,99, adventkalender € 0,99, peperkoekhuisje € 0,99, op mp een dvd van Thomas Trein € 2,50. En ik kocht een hoes voor zijn tablet met cadeaubonnen die ik nog had liggen. Totale kosten  € 32,47. Daarnaast krijgt hij nog wat van opa en oma.

Schoen zetten
Je hoeft je kinderen echt niet elke dag hun schoen te laten zetten. Hier kreeg zoontje de eerste avond dat hij de schoen mocht zetten (de dag van de intocht) een schoenzetkalender in zijn schoen. Op de gekleurde dagen mag hij de schoen zetten, en ik heb dan de dagen uitgekozen waarbij hij de volgende ochtend niet naar school hoeft. Zo hebben wij 7 schoenzetmomenten tot pakjesavond. En het is ook nog leerzaam, want zoontje vraagt nu steeds welke dag het is.
In de schoen hoeft ook echt niet veel te zitten. Hier kreeg hij de eerste avond 1 chocolademunt (zakje € 0,59) en een toverblok € 0,50. De tweede avond kreeg hij een Thomas treintje, onderdeel van een grote tweedehands aankoop op mp van een Thomas trein set. En gisteren zat er een klein handje pepernoten in zijn schoen (zakje 200 gram € 0,50)
Voor de andere schoenzetmomenten heb ik nog genoeg pepernoten en chocolademunten over en nog een zakje chocolade pieten en sinten € 0,79) en ik heb nog 1 klein speeltje van Thomas Trein. Totaal voor het schoenzetten ben ik dus € 2,38 kwijt (de Thomas trein niet meegerekend want was onderdeel van een grote set, dat staat al onder cadeaus)

Uitjes
In de meeste plaatsen is er een intocht waar je naar toe kan gaan. Hier kregen we ook nog gratis 2 pakjes kruidnotenmix en chocolademelk. Er zijn nog tal van andere gratis activiteiten waar je heen kan gaan. Kijk wat er in je buurt te doen is! Zo kan je hier bij de kinderfysiopraktijk je pietendiploma halen, bij het tuincentrum een taai-taaipop versieren, bij een speelgoedwinkel is er ook een sintbezoekje en krijgen alle kinderen een cadeautjes. Bij diverse supermarkten kan je je schoenzetten en/of zijn er leuke knutselplaten.

Eigen vermaak
Met je kinderen kan je ook zelf leuke dingen doen. Pepernoten bakken kost niet veel en is erg leuk. Bij de kringloop heb je voor paar euro wat versiering, een cd met sinterklaasliedjes of sintspel en kan je elk jaar weer gebruiken. Of maak zelf versieringen met wat dozen en inpakpapier, op internet is ook genoeg te vinden. En leen een paar leuke sinterklaasboeken bij de bibliotheek.

Pakjesavond
Dit jaar laten wij voor het eerst 2 pieten thuis komen. Het is voor het goede doel en we delen de kosten met de familie, € 12,50 per gezin. Maar ook zonder dat er pieten komen zou het leuk zijn. Ga kruidnoten bakken, iets knutselen, verstop de pakjes, zet een cd op (of muziek van internet), of speel een leuk gezelschapsspel. Begin op tijd met het uitpakken van de cadeaus dan is er daarna nog genoeg tijd om met de cadeaus te spelen.

Hoe vieren jullie sinterklaas? En is het een grote kostenpost?

4 opmerkingen:

 1. wij vieren het met ons gezin en een setje oma en opa :-) de niet gelovers doen lootjes en gedichtje voor 10 euro, de 2 gelovige krijgen van eigen ouders en van oma en opa een kadootje...in de orde van grote 10-15 euro
  Daarna eten we gezellig samen en doen nog een spelltje..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met 5 kinderen is het wel een kostenpost, maar ik koop bijna alles tweedehands. En zeker geen dingen die meer dan 50,- kosten!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij vieren het ook met ons gezin en wb de cadeaus; soms het nuttige met het aangename verenigen zoal s een nieuwe tas voor school. Fijne 5 december!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De kids zijn inmiddels groot bij ons , vorig jaar hebben we het met een groep gevierd met surprises en lootjes en € 10 ,00 p.p. was heel leuk . Nu we geĆ«migreerd zijn vieren we de kerst met kado'tjes en dan max.20 euro p.p met de kerst zijn we allemaal bij elkaar als gezin .Het gaat om de gezelligheid .

  BeantwoordenVerwijderen