maandag 9 november 2015

Bezittingen

Sinds ik probeer minimalistischer te leven zijn het aantal bezittingen flink geslonken. Mijn huis is nog niet helemaal leeg, maar in ieder geval een stuk leger dan een jaar of 3 geleden. Er is nog wel veel babyspul op zolder wat ik nog niet weg wil doen, maar verder heb ik goed geruimd.

Toch sluipen er weer dingen het huis in. Zo kwam schoonmoeder, goed bedoelt dat wel, weer met een tas vol spullen. En een (heksen)bezem die al sinds hun trouwen op zolder had gestaan. Waarom ze denkt mij daarmee blij te maken???? Natuurlijk had ik gelijk moeten zeggen dat ik het niet wilde hebben. Maar dat kon ik gewoon niet. Ik heb me voorgenomen als we daar weer heen gaan dat ik de spullen die ik niet gebruik weer terugbreng. Ik wil gewoon niet meer zoveel spullen meer in huis. Spullen brengen verplichtingen met zicht mee, ze nemen ruimte in beslag en als je ze niet gebruikt heb je er meer last van dan plezier.

En als je niet uitkijkt koop je toch weer onnodige dingen. Zo wil ik volgend voorjaar/zomer een feestje geven. Ik vier mijn verjaardag nog maar eens in de 5 jaar en vier het dan liever buiten, dus in het voorjaar i.p.v. de herfst. Volgend jaar wordt ik 35 jaar, dus moet ik er weer aan geloven. Nu zag ik bij een vriendin een handige klaptafel. Ik vroeg of ik die mocht lenen. Ja hoor dat mocht, maar gelijk vertelde ze ook dat hij niet te duur was en waar te koop. Maar dat ga ik natuurlijk niet doen, want ik gebruik dat ding maar eens in de 5 jaar.

En zo zijn er wel meer dingen die je misschien maar 1x per jaar nodig hebt, of misschien nog wel minder. Daar is de website Peerby heel handig voor, via dit platform kan je spullen lenen en uitlenen aan mensen in je omgeving. Erg handig, zo leende ik vorig jaar pietenpakken en kwamen anderen bij mij een keer een steekwagentje en tentje lenen.

En nu komen sinterklaas en verjaardag van zoontje er weer aan. Dat betekent dat ik deze maand nog de speelgoedkast goed wil uitzoeken en alles waar hij niet meer mee speelt weggaat. Of in ieder geval naar boven gaat, totdat ik zeker weet dat hij er niet meer om vraagt. Hij speelt veel leuker als er maar een paar dingen beneden staan. Als er te veel staat wordt overal even mee gespeeld en is het aan het eind van de dag een grote rotzooi. Voor sinterklaas krijgt hij 1 groot cadeau (van de grootouders) en voor de rest heb ik een paar kleine dingen: knutselboek, leesboek, dvd, loco en een Thomas treintje (alles 2e hands) En nog een jaarabonnement voor het gezin op Irrland, die waren we toch al van plan te kopen.

Voor zijn verjaardag heeft hij weinig wensen. Ik heb gisteren kaartjes gekocht voor de Thomas de Stoomlocomotief theatervoorstelling, dat is dan ons cadeau. En ik had al een tijd geleden een doos Kapla gekocht. Verder krijgt hij van de grootouders meestal geld, daar koop ik dan iets voor dat ze kunnen geven en de rest gaat in de spaarpot. Nu heb ik via MP wat uitbreiding voor zijn Thomas megabloks treinbaan gekocht, want hij wilde graag een wissel. Verder hoop ik dat hij niet te veel rotzooi krijgt. Het klinkt misschien ondankbaar, maar tegenwoordig leven we in zo'n wegwerp maatschappij, daar doe ik zelf liever niet aan mee.

Gisteren zag ik op tv nog een uitzending van Tegenlicht: "einde van bezit" een aanrader om te kijken!

12 opmerkingen:

 1. Ik ga er even voor zitten, ben erg benieuwd naar de uitzending.

  Ook hier heel veel de deur uit (nog steeds niet klaar) en stiekem toch ook (op dezelfde manier) weer spul naar binnen. Alle begin is lastig, zullen we maar zeggen, maar de aanhouder wint. Straks doorgewinterde minimalisten? ;o)

  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jah vooral die verjaardagen zijn lastig, ongemerkt en ongewenst sluipt er dan veel zooi naar binnen, lief een aardig bedoeld, maar een doorn in mijn oog. En ik wil ook niet altijd bits doen dus, zeg er soms maar niks van, op het geef moment zelf, o ondanks ik t van te voren aangegeven had.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, die ga ik ook even bekijken! Ik vind het soms ook wel lastig, aan de ene kant wil ik geen bezittingen (nou ja, minder), aan de andere kant wil ik daar ook niet andere mensen mee belasten. Ik wil dus niet bijvoorbeeld steeds mijn gereedschap van buren of familie lenen, dat verslijten en met kans op breuk, omdat ik zo nodig geen bezittingen wil. En sowieso sluipt er inderdaad veel goed bedoelde zooi naar binnen, hoewel ik echt mijn best doe dat te beperken. Nu met de mogelijke verhuizing heb ik daar ook een heel goed excuus/goede reden voor, heerlijk is dat :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap het wel. Vind het zelf ook moeilijk. Wij hebben geen kinderen, maar als we ze hadden zou ik met hetzelfde probleem zitten. Al die plastic troep hoeft van mij ook niet. Maar er zijn ook ouders die daar helemaal niet op geven. Ik zou liever 1 doos duplo krijgen, dan 5 kleine prutdingen die al snel kapot zijn.
  Misschien kun je bij de uitnodiging voor zijn verjaardag een tip meegeven aangaande het cadeautje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap het. Met sinterklaas is er toch altijd de dreiging van een heleboel zooi die je huis binnenkomt. Heeft hij niet 'vergeten speelgoed' dat je gewoon opnieuw kunt inpakken en als cadeau presenteren? Of zou hij het herkennen?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goed idee! Wauw heerlijk is dat minimaliseren zalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja inderdaad die verjaardagen he,bij ons komt er ook weer 1 aan en dan sinterklaas,nee wij geven ook vaak 1 kado,maar er zal echt nog wel meer aan komen van anderen,en dan haar slaapkamer die volligt,als ik het ga uitzoeken dan vind ik het zo jammer om het weg te doen,want heeel soms speelt ze er dan nog mee.lastig

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even een vraag aan jou. Irrland is dat leuk om meerdere dagen achter elkaar heen te gaan met twee kinderen van 3 en 6 jaar? Ik ben al een aan het kijken geweest in de omgeving voor een bungalow, maar nog niet echt iets gevonden, maar misschien wil ik kijken of wij daar dit jaar onze zomervakantie kunnen vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is zeker geschikt om meerdere dagen achter elkaar naar toe te gaan, ook voor die leeftijden. Zoontje is nu 3 en dit jaar zijn we met neefjes van 7 en 11 geweest tot sluitingstijd en ze wilden nog wel langer blijven....
   Wij willen zelf volgend jaar regelmatig een weekendje gaan en dan in de buurt kamperen met de tent. Maar moet ook nog opzoek naar en camping.
   De laatste keer dat wij er waren, augustus dit jaar, zag ik dat ze in de buurt vakantie huisjes aan het bouwen waren. Volgens mij was het bij de molen of heette het iets met molen, in Kevelaer vlakbij het park. Misschien kan je online hier iets over vinden.

   Verwijderen
  2. Dankjewel wel! Ga even zoeken vanavond.

   Verwijderen
 9. Dag Sjouke, Ik heb een vraagje aan je. Zou je mij willen mailen op l.vansadelhoff@gmail.com? Dank!

  Hartelijke groet,

  Lisanne van Sadelhoff (journalist)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk blogje! ik zag u via andere blogster, zo gaat dat in blogland, ik volg meestal blogjes
  die hebben dezelfde hobby's als ik, ik kijk naar om hier te bezoeken, groetjes ❤️‍

  BeantwoordenVerwijderen