zondag 22 november 2015

Huishoudboekje 2016

De zorgpremie voor 2016 is bekend en op één of andere manier is dat voor mij altijd het moment om ook gelijk naar de huishoudboekje voor 2016 te kijken.

Eigenlijk verandert er volgend jaar weinig. We hebben dit jaar geen extra hypotheekaflossing gedaan (was ook niet ons plan), zijn geen leningen aangegaan, geen nieuwe abonnementen afgesloten en op werkgebied is er ook niks veranderd. De enige grote verandering is dat we door de verbouwing een stuk minder spaargeld hebben. Zenuwachtig word ik hier niet van, voor de zorgkosten en andere onvoorziene dingen staat nog genoeg op de spaarrekening.

Vorig jaar hebben we er voor gekozen geen aanvullende verzekering te nemen. Manlief nam zelfs het hoogste eigen risico. Buiten zijn bril heeft hij nooit iets, en zelf een nieuwe bril kopen, daar sparen we dan gewoon voor, altijd nog voordeliger dan een aanvullende verzekering. Met alleen de basisverzekering spaarden we flink wat premie uit, die we vervolgens op de spaarrekening voor zorgkosten stortten. Ik maak sowieso elk jaar mijn eigen risico op. Volgend jaar wil ik mij toch weer aanvullend gaan verzekeren en nemen we er ook allebei een tandartsverzekering bij. Ik heb punten gespaard, met het "samengezond" programma van Menzis en hiermee krijgen we p.p. 30 euro korting op een aanvullende verzekering. Omdat tandartsconsult 100% wordt vergoed en ik 1x per jaar naar de mondhygiëniste ga, zouden we hiermee onze premie er al uit hebben. Als we dan toch iets extra's nodig hebben, wordt dat mooi (gedeeltelijk) gedekt. Wij betalen de premie per jaar en reserveren elke maand een bedrag hiervoor (en voor andere zorgkosten) op de spaarrekening. De premie 1x per jaar betalen bespaart toch aardig wat premie. Hoewel de premie voor ons volgend jaar duurder wordt, kan ik de maandelijkse reservering voor zorgkosten gelijk houden. Er staat nu aardig wat op de zorgkostenspaarrekening, dat mocht er iets voorvallen we dat denk ik wel hiervan kunnen betalen.

Ik dacht er hierdoor ook gelijk aan om de bonus bij PMA voor dit jaar aan te vragen. Dat kan elk jaar vanaf november, je moet dat zelf via de website doen, zijn toch weer een paar tientjes extra. Dus ben je via PMA verzekerd bij Menzis, vergeet dit dan niet!

Verder zijn een aantal verzekeringen zijn iets duurder geworden, maar dit zijn slechts enkele euro's. Ik kan mijn abonnement van mijn mobiel weer verlengen, voor hetzelfde abonnement sim-only, ga ik dan 8 euro minder betalen. Verder hebben we vanaf januari geen kosten meer voor de peuterspeelzaal, zoontje gaat dan naar de basisschool. Toch wil ik proberen per maand wat hiervan weg te leggen voor school. Er komt vast een "vrijwillige ouder bijdrage" en ik weet niet wat de extra kosten zullen zijn, dus kan ik beter wat reserveren.

Ook blijkt de kostenpost "kwartaal-en jaarkosten" niet toereikend. Of ik vorig jaar kosten vergeten ben? Of er is iets veel duurder geworden? Ik kan het niet nakijken, want het bestand hiervan staat op de oude laptop die enige tijd geleden is gecrasht. Wel moet er hierdoor wat geschoven worden met kosten. Ik denk dat ik wel wat kan bezuinigen op boodschappen en overige kosten.

Daarnaast verwacht ik dat manlief, zoals elk jaar, wel weer een salarisverhoging zal krijgen in januari. Meestal komt dit neer op zo'n 75 euro netto. Echter wil ik hiermee nog niet rekenen, want dan rekenen we onszelf rijk.

Voor volgend jaar dus geen spectaculaire veranderingen. We gaan gewoon lekker op dezelfde voet verder. De spaarrekeningen worden langzaam weer aangevuld, indien er geen onverwachte dingen gebeuren. Het huishoudboekje zal ik begin 2016 plaatsen, zodra alle kosten en inkomsten bekend zijn.

7 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat jullie geaccepteerd worden voor de aanvullende en tandartsverzekering!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is meestal alleen voor de hoge tandartsverzekering ik meende een vergoeding van €750 dan moet je gebit ook gekeurd.

   Verwijderen
 2. Mooi lijstje! In december volgt mijn nieuwe ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor het herinneren aan de PMA bonus. Was dit helemaal vergeten. Komt goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook geen aanvullende verzekering. Maar het eigen risico had ik niet zo hoog als je man.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo
  Heb je voor alle reserveringen ook een andere spaarrekening??
  Gr.Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb voor alle reserveringen ook een aparte spaarrekening. En deze reserveringen worden elke maand automatisch overgeboekt zodra het salaris is gestort. Bij Moneyou kan je makkelijk meerdere spaarrekeningen openen en beheren en ook een eigen naam geven.

   Verwijderen