woensdag 23 juli 2014

Wel of niet vegetarisch opvoeden?

Nu zoontje eindelijk een beetje vast voedsel begint te eten rijst steeds weer de vraag: "Gaan we heb wel of niet vegetarisch opvoeden?"

Ikzelf ben sinds mijn 15e vegetariër, mijn man eet sinds hij met mij is alleen nog vlees buiten de deur of als we iets makkelijks halen als pizza. Hij noemt zichzelf een vegetariër uit luiheid. Zelf staat hij niet graag in de keuken, dus ik kook altijd en dan wel vegetarisch. Ik wil best vlees voor hem klaarmaken, maar van hem hoeft het niet. Op de manier hoe ik kook mist hij het vlees volgens eigen zeggen niet. We eten dan ook bijna nooit aardappels/groente/vlees(vervanger), maar vaak dingen als ovenschotel, quiche, pasta en wokschotel. Gerechten waar alles door elkaar gemixt is dus. Als er mensen komen eten haal ik soms vlees in huis, als het echte vleeseters zijn. Omgekeerd halen ze voor mij ook iets vegetarisch in huis.

Maar nu zoontje met de pot mee gaat eten heb ik gemerkt dat hij niet zo gecharmeerd is van mijn schotels. Hij eet het liefst alles apart, dus een aardappeltje, wat groente en dan nog een vlees(vervanger). Voor hem probeer ik dan ook wat apart te houden voor ik alles bij elkaar gooi en in de oven of pan mik. Hij is verder niet erg kieskeurig, hij probeert veel, en is zo wisselvallig met eten als denk ik elke andere peuter. Zijn voorgeschiedenis van 1,5 jaar voeding via neus-maagsonde en daarna nog een jaar bijna volledig afhankelijk van vloeibare dieetdrinkvoeding en zijn kleine reserves/ondergewicht, maakt het wel dat wij erg met eten bezig zijn en het eten voor hem zo leuk mogelijk willen houden, maar ook voedzaam. Als hij iets graag eet ben ik geneigd dat vaker voor hem op tafel te zetten. Liever 3x in de week broccoli als hij dat goed eet, dan 3x verschillende soorten groenten die hij allemaal laat staan.

Vlees en vleesvervangers blijkt hij dus ook erg lekker te vinden. Zelf ben ik niet zo'n voorstander van vleesvervangers, omdat het toch weer gemaakt voedsel is. Ik gebruik het normaal gesproken ook niet vaker dan 1-2x per week. Verder probeer ik gewoon veel noten, groente, ei en zuivel te eten, om toch aan voldoende eiwit, vitaminen en mineralen te komen. Maar bij zoontje gaat groente er toch minder goed in dan (vlees)vervanger.

Ik heb nooit echt een duidelijke reden gehad om vegetarisch te gaan eten. Het is me meer opgedrongen door mijn grote zus. Natuurlijk was ik op die leeftijd vatbaar voor haar argumenten over dierenleed en de manier waarop ze me altijd aansprak als ik vlees at. Ik at al niet veel vlees, maar de beelden van de bio-industrie en haar indoctrinatie zorgden er uiteindelijk wel voor dat ik helemaal stopte met vlees en vis eten. Biologisch vlees was in die tijd nog nauwelijks te krijgen en vleesvervangers alleen nog in de reformwinkel.

Ik ben nog steeds tegen de bio-industrie, maar heb geen problemen met biologisch vlees. Ik geloof niet dat vlees slecht is voor je gezondheid als je het met mate eet. Vis is misschien juist wel goed voor je gezondheid. Ikzelf eet geen vlees en vis meer, ik kan het niet meer. Het idee dat ik dooddier zit te eten maakt me misselijk. Ik word er ook ziek van, mijn lichaam is er niet meer aan gewend. De combinatie van minder koolhydraten willen eten en ook geen vlees en vis eten, maakt het soms wel moeilijk. En dan denk ik weer dat ik misschien toch weer vlees- en of vis zo nu en dan moet gaan eten, maar het lukt me gewoon niet meer.

Echt tegen vlees en vis ben ik dus niet (meer). Maar overdaad schaad, is slecht voor het milieu en ook voor je gezondheid. Maar voor zoontje vind ik het wel belangrijk dat hij met alles kennis leert maken en later zelf zijn keuze kan maken als hij oud genoeg is. Vanaf vorige week zetten we dan ook 1x per week vlees of vis op tafel (voor mezelf maak ik iets anders). Zoontje eet er met smaak van en dat is fijn om te zien na alle frustratie en verdriet die we hebben gehad rondom zijn eetgedrag. En manlief ging helemaal stralen bij het idee dat er weer 1x per week vlees of vis op tafel staat. Als het bevalt gaan we het misschien nog uitbreiden. We kopen dan wel echt goed biologisch vlees of vis, dat is wel duurder, maar omdat het slechts 1x per week is, is het te overzien.

Of ik ooit nog vlees of vis ga eten weet ik niet. Ik sta neutraal tegenover het eten van biologisch vlees en vis met mate. Maar of ik er zelf ooit nog van kan genieten vraag ik me strek af.

Trouwens vorige week nog een hele discussie gehad met zijn diëtiste die peuteropgroeimelk aanraadde nu we de vloeibare dieetvoeding aan het afbouwen zijn. Volgens haar was dat nodig voor bepaalde mineralen als ijzer. Ik heb er mijn twijfels over...volgens mij krijgt hij genoeg binnen uit andere bronnen. Hij snoept nauwelijks, hij krijgt tussendoortjes als zaden, (gedroogd) fruit en noten, en ontbijt 's ochtends met yoghurt of pap en 's avonds nog yoghurt of pap als toetje en drinkt verdunde volle melk of water. Volgens mij is dat al een stuk gezonder als de gemiddelde peuter.

dinsdag 15 juli 2014

WAAR

Een tijdje geleden zag ik een leuk crowdfundingproject voorbijkomen van WAAR. Voor wie WAAR niet kent, het is een winkel(keten) met duurzame cadeaus een soort wereldwinkel. Ze wilden via crowdfunding geld bij elkaar krijgen om een nieuwe winkel te openen. Zelf vind ik het een erg leuke winkel!

Je kon voor 2 opties kiezen: geld investeren en 8% rente ontvangen of 15% rente ontvangen maar dan in de vorm van cadeaubonnen voor de winkel. Ik hoefde niet lang na te denken: investeerde en koos voor de optie 15% rente in cadeaubonnen. Het leuke is dat je de bonnen aan het begin van de investering krijgt, dus ondanks dat ik het geld pas begin april overboekte, kreeg ik vorige maand al een fors bedrag aan cadeaubonnen.

De cadeaubonnen wil ik gebruiken voor leuke dingen voor mezelf. Je kent het wel van die dingen die ge erg leuk vindt, maar te duur om zo te kopen. Zo wilde ik al lang een dopper en ook een lunchskin. Die kon ik nu dus mooi halen van de bonnen. En verder ga ik ze vooral gebruiken voor cadeautjes! Heb ik de komende jaren voor iedereen leuke duurzame cadeautjes die normaal misschien net iets te duur zijn, maar wat ik nu toch niet voel.

Er zit een winkel in Arnhem en Nijmegen, voor mij allebei dichtbij, maar ik moet er weer voor naar de stad. Nou kom ik daar niet meer zo vaak sinds zoontje er is, maar gelukkig werkt manlief vlak bij de vestiging in Nijmegen. Ik bestelde wat producten online, koos voor ophalen en manlief ging met één van de cadeaubonnen de spullen ophalen in zijn lunchpauze.
De komende verjaardagen krijgt iedereen een stapeltje van 3 Tony Chocolonely repen en daar doe ik dan nog wel iets kleins bij, tenzij ik voor die persoon het perfecte cadeau in de winkel zie. Voor een kraamcadeau bestelde ik een mand. In de winkel was deze zelfs afgeprijsd voor 50%, dus hij hoefde ook nog minder te betalen dan gedacht. De mand ga ik vullen met luiers (die ik nog heb liggen) en wat andere leuke dingen uit de cadeaudoos die boven staat.

Zelf wilde ik seepje weleens proberen, en wat spulletjes van mama Sopa. En de Dopper en lunchskin (die al in gebruik zijn en dus niet op de foto) zijn perfect voor alle uitstapjes die we de komende zomer gaan maken!

En het leuke is de bonnen zijn nog niet op en volgend jaar rond mei kan ik opnieuw een groot bedrag aan cadeaubonnen verwachten en dat in totaal 5 jaar lang, en dan ontvang ik mijn geld terug, tenminste als de zaak niet failliet gaat. Ik kan mezelf en anderen dus nog een tijdje laten genieten van duurzame cadeaus! Overigens hebben ze zoveel geld opgehaald dat er niet 1 maar 3 nieuwe winkels worden geopend!

Natuurlijk had ik het geld ook op de bank kunnen zetten, maar dan had ik er een stuk minder plezier van gehad. Veel minder rente en je ziet niet wat er met je geld gebeurd. Wel was het risico kleiner geweest natuurlijk, maar ach je moet soms ook risico's nemen in je leven en met ons spaargeld is het risico te overzien.

zondag 13 juli 2014

Water en zand

Het bos, speeltuintjes, de kinderboerderij en water zijn toch echt wel de favoriete uitjes van zoontje. Regelmatig pak ik dan ook de fiets om met hem na een speeltuintje of kinderboerderij te gaan. Vooral de plekken waar hij met water en zand kan spelen staan garant voor uren speelplezier. En het leukste is dat ze ook nog helemaal gratis zijn. Natuurlijk gaat er een tas met wat eten en drinken mee en onderweg maken we soms ook even een stop om kersen in de boomgaard te kopen of bij het station om treinen te kijken.

Zoontje mag helemaal zijn gang gaan met het water en zond, het is lekker weer, dus koud zal hij het niet krijgen. Droge kleren heb ik altijd bij me en met laarzen aan kan er verder weinig gebeuren. Maar oh oh wat erger ik me soms aan die andere ouders waar de kinderen niet gewoon kind mogen zijn. Die ouders die zich druk maken om de kleding of de handen die vies worden. En die zelfs een handdoekje bij zich hebben om regelmatig tussendoor de handen schoon te maken... Of waar het kind sowieso niet met het water mag spelen.....waarom??? Er is toch niks leukers dan heerlijk spelen buiten met water en zand? Kleren kunnen in de was, of trek gewoon geen dure merkkleding aan als je naar zoiets toe gaat.De zandbak thuis in de tuin was na een jaar speelplezier zo goed als leeg. Het deksel was ik er vergeten op te doen en na twee dagen regen was het meer een zwembad dan een zandbak geworden. Zoontje was weer uren druk met emmertjes, bakjes en bekertjes. Aangezien het opblaasbare zwembadje lek is, gaan we de zandbak de rest van de zomer maar als zwembad gebruiken. Even schoonmaken binnenkort, maar gelukkig heb ik daar ook hulp bij. 


Misschien dat ik nog een andere oude bak vul met zand ofzo, nog even over denken. En anders zoeken we gewoon nog vaker dit soort zandspeelplekjes op! Want wat kan ik toch genieten van dit soort plaatjes.vrijdag 11 juli 2014

Energie!

Was ik diegene die tot een paar maanden geleden 's avonds uitgeput voor de tv zat te hangen? De laatste maanden merk ik dat ik meer energie heb en dan vooral 's avonds. Ondanks dat zoontje meestal rond 6 uur 's ochtends wakker is en 's middags bijna niet meer slaapt, lijkt het alsof zodra hij rond 19.00 uur op bed ligt ik ineens tot leven kom. Ik heb geen zin om doelloos voor de tv te hangen en soms lijk ik me te vervelen?

Dus er moest iets gebeuren. Wat vind ik ook al weer leuk om te doen, wat deed ik voor zoontje er was, wat was mijn me-time? Ik heb nog wel een lijst met 1000 dingen die ik ooit wil doen/leren, maar waar begin je mee?

Ik begon met leren haken en een eerste haakprojectje. Het eerste projectje is bijna klaar, ik wacht alleen nog op een bol wol, want natuurlijk kwam ik er toen het projectje bijna klaar was achter dat ik te weinig had. De kleur was niet op voorraad, zul je altijd zien. Dus ik wacht nog tot deze weer binnenin bij de hobbywinkel. Ik heb me voorgenomen niet eerder met een nieuw projectje te beginnen voor deze klaar is, want ik ken mezelf dan liggen er straks 38 halve projectje.....

Ik ben weer wat vaker 's avonds in de keuken te vinden voor het maken van een gezonde lekkernij, het uitproberen van een nieuw recept of zoals gisteren voor het maken van pruimenjam, drie potjes om weg te geven en één voor ons zelf.Ik ging weer lezen, eerst de boeken die ik ooit heb gekregen en in de boekenkast staan. Daarna gaf ik ze weg, bracht ze naar de kringloop of zette ze op MP. 2 boeken waar ik echt niet doorheen kwam (sorry voor de gever) heb ik halverwege ook weggedaan. Tijdens mijn zwangerschap was mijn concentratie om te lezen tot nul gezakt, dit kwam door de zwangerschapsvergiftiging (HELLP) werd mij verteld. Maar zou langzaam weer terugkomen. Ik vond dit vreselijk, maar probeerde het van me af te zetten. Ik begon met het lezen van korte artikelen en blogs en na een jaar las ik weer voor het eerst een boek, met moeite dat nog wel. Soms moest ik even terugbladeren omdat ik totaal geen idee had wat ik aan het lezen was, of ik viel tijdens het lezen in slaap. Nu 2,5 jaar later lees ik eindelijk weer zonder problemen en heb ik de afgelopen 3 weken 5 boeken verslonden. En aan het eind van het boek wist ik ook nog wat ik had gelezen! Mijn bibliotheekabonnement wordt dus weer volop gebruikt en niet langer alleen voor informatieve boeken en kookboeken om door te kijken. Wat een genot!

Maar ook wilde ik weer meer aan lichaamsbeweging doen. Tijdens mijn zwangerschap ben ik abrupt gestopt met sporten, omdat het gewoon niet meer ging. Ik zag sterretjes en een paar weken later werd ik dus opgenomen in het ziekenhuis, dus ik was geen watje zoals ik zelf ik eerste instantie dacht. Nu wilde ik weer wat gaan doen, maar wat? Steeds vaker zat ik 's avonds te denken: ik wil eruit en bewegen. Ik heb gedacht aan joggen met Evi, fietsen en zwemmen. Maar bij joggen en fietsen haak ik af bij regen of kou, toch een watje dus! Zwemmen vind ik leuk, maar heb een hekel aan het afdrogen en omkleden, waardoor je veel tijd kwijt bent. En toen vond ik iets soortgelijks wat ik voor mijn zwangerschap ook deed. Oké ik geef toe, eigenlijk wil ik er niet gezien worden. Toen ik binnenstapte vond ik het gelijk commercieel, Amerikaans en wilde ik gillend wegrennen. Maar het is dichtbij, kost relatief weinig tijd en min of meer betaalbaar, dus laat ik het een kans geven. Ik ben begonnen met Curves een half uurtje sporten op apparaten en een beetje stappen tussendoor en even mijn gedachte verzetten. Ik kan nu 4 weken gratis proefsporten en daarna beslis ik of ik ermee doorga. Mijn doel is nog wat kilootjes eraf, zodat ik misschien ooit op een gezond gewicht kom en verder wil ik gewoon weer iets voor mezelf doen buiten de muren van ons huis!

Waar de energie vandaan komt? Misschien doordat ik gezonder eet, minder druk ben met zoontje overdag, meer rust heb in mijn hoofd doordat het goed gaat met zoontje, mijn opgeruimde gedeclutterde huis meer rust geeft of misschien toch die kilo's die eraf zijn. En misschien ook wel de gevolgen van HELLP die eindelijk na 2,5 jaar (bijna allemaal) verdwenen zijn? Ik denk dat het een combinatie van al deze dingen is of misschien wel een soort van vicieuze cirkel, maar dan in positieve zin.

dinsdag 8 juli 2014

Proefkamperen tentipi

En zo waren er al weer 2 weken voorbij gevlogen zonder dat ik een blog schreef. Nu het mooier weer is, hoewel het vandaag met bakken uit de lucht kom, zit ik vaker overdag buiten. En ook 's avonds heb ik minder zin om te bloggen, ik pak liever een boek, kijk een filmpje of doe nog wat klusjes in huis. En de inspiratie om te schrijven ontbreekt....

Maar nu is het geen weer om buiten te zitten, ligt zoontje te slapen op de bank en heb ik even een momentje voor mezelf en kwam de zin om een blogje te tikken ineens weer om de hoek kijken. Bloggen is voor mij ontspanning en moet zeker niet als verplichting voelen, dus ik blog wanneer ik zin heb, soms is dat elke dag een blogje en soms, zoals nu, een tijdje niet of minder.

Afgelopen weekend hebben we een proefkampeerweekendje gehad met de tent die we op het oog hebben. De weerberichten waren niet echt goed en ook manlief zeurde aan mijn kop dat hij daar geen voetbal kon kijken, want een natuurcamping zonder stroom. Ik laat me niet meer zo snel afschrikken door de weersvoorspelling. Hoe vaak is het niet voorgekomen dat ik niet de fiets pakte en het de hele dag droog bleef? En tja, regen is natuurlijk ook wel de ultieme test voor een tent. Manlief legde zich er uiteindelijk bij neer dat hij geen voetballen kon kijken en nam de wedstrijd op. Ik had immers als afgesproken met de verkopers en manlief meldde later pas dat er dan ook voetballen was.

En zo vertrokken we zaterdagochtend naar de camping. Ja hoor, toen we aankwamen begon het te regenen en de tent werd dus ook in de regen opgezet. Manlief mocht het meeste werk doen, hoewel het een tent is die makkelijk op te zetten is, viel het hem toch wel tegen. Tja, het is vast niet fijn als er een groepje mensen om je heen staat te kijken hoe de tent wordt opgezet, die eigenlijk voor de tentenshow komen die op een veldje verderop wordt gegeven zodra de verkoper ons heeft geïnstrueerd.

Maar toen de tent stond, konden we er gelijk onze zooi in kwijt, net op tijd voor het echt met bakken uit de lucht kwam. Gelukkig had ik ook wat speelgoed meegenomen, meestal vergeet ik dat, en vermaakte zoontje zich prima, want wat een ruimte in de tent! Ook had ik totaal geen last van een claustrofobisch gevoel, wat ik normaal wel bij een tent heb. Het zal door de hoogte komen. Na een uurtje klaarde het weer op en gingen we wat boodschapjes doen, bij de tentenshow kijken en een wandelingetje maken. 's avonds haalden we frietjes, want we hebben nog geen kooktoestelletje voor het kamperen. En ach voor een weekendje is dat ook wel lekker makkelijk! Daarna speelde zoontje nog uitgebreid met alles wat hij in het bos kon vinden en maakten we nog een wandeling. Om 22.00 toen de wedstrijd begon ging manlief uit onrust, omdat hij de wedstrijd niet kon zien, maar naar bed en volgde ik snel.


wat een ruimte, onze slaapplek neemt slechts 1/3 van de tent in beslag

Manlief doet alsof hij het niet leuk vindt....


De volgende dag werd de tent 's ochtends weer opgehaald. We maakten nog een wandeling, pakten de auto in en toen was manlief blij dat hij eindelijk de wedstrijd kon kijken, zucht... Ik heb hem maar niet verteld dat ik 's nachts nog vuurwerk hoorde en gejoel, dus dat ik de uitslag wel kon raden.

We moesten trouwens erg lachen aan het niet commerciële karakter van de verkopers. Ze vonden alles wel best, ze hadden niet eens onze persoonsgegevens, wat een vertrouwen. We konden zelfs de tent laten staan, omdat er nog mensen kwamen kijken, er werd niet eens even binnenin gekeken of alles wel compleet/heel was. Thuis, na het zien van de wedstrijd, kon manlief het toch ook wel toegeven dat hij het een erg leuk weekend vond en een fijne tent. Ik denk dat we binnenkort dus een tent rijker zijn! We gaan voor de 9-persoons tent, die waar we ook in geslapen hebben. Alleen over het type zijn we nog niet uit. Ik denk dat we voor de minder luxe uitvoering gaan, zodat we nog wat geld overhouden om wat andere kampeerspulletjes aan te schaffen. Ik zou wel héél graag een nieuw dikker matje willen en een kooktoestelletje is toch ook wel makkelijk....