zondag 29 juli 2012

Wasbare luiers getest

In mijn zoektocht naar een geschikte wasbare luier, kwam ik erachter dat een kennis van mij een vriendin heeft die consulente is van Kaatjekatoen. Op een zwemavondje kwamen we met elkaar in contact en een paar dagen later stond ze hier op de stoep met haar doos vol verschillende wasbare luiers.

Tja, er was wel heel veel keus. Dus eerst werd een soort voorselectie gemaakt. Ik ga toch vooral voor het gemak, anders zie ik het mezelf eigenlijk niet doen. Dus niet te veel vouwen, geen losse overbroekjes, nee doe mij maar die alles in 1 luier. Ik heb geen droger, dus een korte droogtijd is ook wel handig. En zo kwamen we bij de meest geschikte luier: Tots Bots Easyfit 2012. Deze luier is gemaakt van kunstvezel, misschien niet het meest milieuvriendelijke product, maar altijd nog beter dan wegwerp denk ik maar.Omdat zij deze ook zelf gebruikt, stelde ze voor mij 2 luiers te lenen, zodat ik eerst een weekje kon testen. Dat wilde ik wel graag, want het is toch een grote aanschaf. Een pakket van ca 20 luiers kost al snel 500 euro. Ze gaf me er ook een paar inlegvellen bij die je door de wc kan spoelen, met name handig voor een poepbroek.

Bij de eerste luier die ik gebruikte ging het gelijk mis: lekkage! De moed en mijn goede voornemen zakte me al in de schoenen. Maar ja, misschien had ik de luier niet goed omgedaan of toch te lang gewacht met verschonen? Ik gaf de moed niet op.
Bij de 2e luier ging het wel goed. En ja, toen waren ze allebei gebruikt dus kon ik gaan wassen. 

Het wassen viel me heel erg mee. Ze kwamen zo mooi schoon uit de wasmachine en toch maar op 40 graden gewassen. En aan de lijn waren ze inderdaad in de beloofde 4 uur droog.

De volgende dag kon ik dus weer de 2 luiers gebruiken en ook dit keer geen ongelukjes. Toch moet ik zeggen dat ik het wel wat meer gedoe vind dat wegwerp luiers, maar ik heb ook wel iets voor het milieu over.
Ik vind het wel een fijne luier, omdat het een meegroeiluier is. Ik kan de maat aanpassen door drukknopjes en klittenband. Hij is te gebruiken vanaf 5 kilo, dus deze past zoontje nu net, de pasvorm is goed. En kan mee tot hij zindelijk wordt en dat is met deze luier hopelijk eerder. de korte droogtijd is fijn en ook weinig gedoe met vouwen.In de luieremmer doe je gewoon een wasnetje en dan kan je die zo in de wasmachine gooien.

Manlief is nog niet helemaal overtuigd. Hij vond het maar een gedoe. En hij vond de plasluier erg sterk ruiken. Dat klopt, dat had ik ook ervaren. Maar dat zou ook kunnen komen doordat zoontje medicijnen gebruikt?

Voor thuisgebruik wil ik zeker wel overstappen. Voor onderweg en 's nachts heb ik nog mijn twijfels, maar de tijd zal het leren.Ik weet nog niet of ik gelijk een heel pakket koop of eerst enkele en dan later (evt. 2e hand) bijkoop. 6 opmerkingen:

 1. Met plezier zit ik je blog te lezen.Als oppas vroeger niets anders gewend dan vierkante luiers,die je zelf moest vouwen.Dat je de katoenen luier meer ruikt zou kunnen. Zit er geurvreter in het absorptievermogen van wegwerpluiers?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja volgens mij wordt die geur inderdaad in de wegwerpluiers geabsorbeerd, want daar ruik je geen sterke plaslucht bij het verschonen.

   Verwijderen
 2. Ik wil het eigenlijk gaan combineren. Dus een paar wasbare luiers en wegwerpluiers. Compleet wasbaar zie ik niet helemaal zitten, maar alleen maar wegwerp ook niet. Daarbij zou ik ook kiezen voor deze luiers (ik deed al een tijdje wat onderzoek en leeswerk). En hier dus ook geen droger (en ik weiger die erin te laten komen) dus droogtijd was ook belangrijk.
  Maar als je elke dag 2 luiers minder weg hoeft te gooien, scheelt dat al dus 14 luiers per week. Even kort gerekend zou dat zo'n 728 luiers per jaar schelen, die je niet hoeft te kopen. En de gemiddelde luier iets van €0,15 (geloof ik) kost, is de besparing zelfs met 2 luiers best redelijk in 1 jaar.
  Ik ga eerst even wachten tot dochterlief er dan eindelijk is, om te kijken of ze net zo'n spriet is als haar broer.
  Ik ben wel langzaamaan een beetje aan het rondkijken voor 2ehands. Waarschijnlijk eerst een proefpakketje om te testen ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het ook gaat proberen. Ik weiger ook een droger, kost zo veel geld en zo slecht voor het milieu, terwijl je best zonder kan. Combineren is denk ik voor ons ook de beste optie. Altijd beter iets dan niets toch? Leuk

   Verwijderen
 3. Het extra werk valt in het begin hard op, omdat je overstapt. Volg je buikgevoel, ga gefaseerd te werk en voor je het weet ben je zelfs op pad met wasbare luiers.
  Wij begonnen (tweeling) met wegwerp, stapten bij 6 kg op wasbaar over voor thuis en wegwerp voor onderweg. Nu gebruik ik enkel nog wegwerp als er iemand oppast, om het hen gemakkelijker te maken. Het wassen en drogen zit in de routine, om de dag een machine.
  En eens je deze luier gewoon bent, denk je bij een wegwerpluier constant: hebben ze nou kaka in de broek? Kort gezegd, ik vind (nu) de wegwerp luier stinken.
  Maar mijn oudste heeft gewoon wegwerp gehad hoor, bij hem vond ik het een heel gedoe en ben ik zelfs niet in de testfase geraakt. En kijk nu, met een tweeling lukt het wel, al hebben we opgebouwd, zijn we begonnen met de droogkast en zitten we nu ook aan het wasrekje...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed te lezen dat het bij jou zo goed bevalt. Ik hoop ook dat het zo gaat, dat we ze langzaamaan steeds meer aan gebruiken. Maar ja, we zien wel....

   Verwijderen