zaterdag 21 juli 2012

(biologisch) winkelen in Duitsland

Ik wilde al een tijdje naar Duitsland om daar het biologisch aanbod in de supermarkten te bekijken en te proberen. Ik heb gehoord (en op de fora/blogs gelezen) dat de Lidl en Aldi een groot (betaalbaar) biologisch assortiment hebben. Daarnaast schijnen de overige supermarkten ook een groot biologisch aanbod te hebben.

We wonen niet zo ver van de Duitse grens en manlief is bierliefhebber dus hij is er ook wel voor te porren om eens boodschappen te doen in Duitsland. Nu hadden we niet heel veel plek in de auto want zoontje (incl. kinderwagen) ging ook mee. Maar toch hebben we voldoende aan onze wensen kunnen voldoen.

We begonnen bij de Aldi. Daar kocht ik biologisch: kaas, zure room, (vruchten)yoghurt, afbakbroodjes, citroen- en limoensap, appels, eireren, koekjes, spaghetti, penne, diepvriesgroente, zonnebloemolie, boter, toastjes, kwark, trostomaten, honing en vleesvervangers.
Ook kocht ik nog (niet boiologisch): aardbeien, kruidenboter, bosbessen (200 gram voor €0,99), billendoekjes en nog wat vleesvervangers.

Even een paar prijsvergelijkingen op een rijtje:
Met name de biologische kaas (met vegetarisch stremsel) is een stuk goedkoper dan in Nederland 200 gram voor € 1,69 (bij ah 2,39). Moet natuurlijk nog wel zien of het smaakt.
Zure room was € 0,45, ook goedkoop voor bio.
Met het biologische citroen- en limoensap ben ik ook erg blij. was € 0,49 per flesje. Normaal koop ik verse biologische citroenen, maar de kwaliteit hier is vaak slecht en die kan ik dan weer binnen een paar dagen weggooien, dus dit is een betere oplossing. Bij Odin heb ik deze knijpflesjes weleens gekocht, maar daar zijn ze € 1,10.
Biologische appels 4 stuks voor € 1,69 (bij AH 2,99)
En op dingen als boter, eieren, melk, yoghurt en pasta scheelt het zo'n 10-30 cent per product. Dus als je veel ineens koopt, kan het nog best lonen om voor deze biologische basisproducten naar Duitsland te gaan.
Vleesvervangers eet ik trouwens niet heel erg veel  (behalve quorn). Maar soms ik het wel makkelijk als ik weinig tijd heb  om te koken. Ik heb dan ook altijd een voorraadje in de vriezer.

Daarna zijn we nog naar de Edeka geweest, want die zat er naast. Hier ook een heel groot biologisch assortiment.
Hier kocht ik biologisch: bananen, champignons, paprika's, slagroom, diepvries kruiden, geitenkaas, creme fraiche, diepvries broccoli en bloemkool, rösti, rozijnen, gist, mosterd, volkoren tarwemeel, speltmeel, roggemeel, pasta, hazelnootpasta, tomatenblokjes, roggebrood, knackebröd en zuurdesem.
Verder kocht ik nog wat vleesvervangers.
Ik denk dat de meeste biologische producten die ik kocht 5-10% goedkoper zijn dan in Nederland en in ieder geval een veel groter assortiment dan hier bij de super.
Die diepvrieskruiden lijken me wel erg handig. Nu ik minder met pakjes en zakjes kook, koop ik weleens van die plantjes verse kruiden. Maar op een of andere manier zijn die bij mij altijd binnen 1-2 weken dood.

Daarna hadden we het wel gehad en kon manlief de auto verder vullen met bierflesjes van Edeka Getranke en van Trinkgut.

Eigenlijk had ik nog wel naar de Lidl gewild, maar dat moet een volgende keer dan maar. Volgens mij is het aanbod en de prijzen vergelijkbaar met de Aldi. 

Mijn conclusie is dat het aanbod inderdaad veel groter en voordeliger is. Het loont dan denk ik ook wel om een paar keer per jaar de grens over te gaan en daar groot in te kopen. Helemaal als we het kunnen combineren met manlief zijn hobby.

Kopen jullie weleens (biologisch) over de grens? En wat zijn jullie ervaringen?

4 opmerkingen:

 1. Geslaagde boodschappenuitje zo te lezen! Ik woon nu te ver van de grens, maar 'k heb in Duitsland gewoond en bio was daar duidelijk veel gangbaarder dan hier. In de supermarkten zijn de bioprijzen goed, in biologische winkeltjes vond ik ze altijd knetterhoog - hoger dan hier, leek het wel, maar ik kan me vergissen. Maar het eerste wat ik altijd koop als ik in Duitsland ben is een (niet-biologische) Laugenbrezel! Mjammjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'k Koop zo eens per 2-3 maanden over de grens, de prijsverschillen zijn idd soms behoorlijk.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon ook in het grensgebied en ben het met je eens dat het veel kan schelen, maar het blijft opletten hoor! Ik heb ook collega's die in Dld wonen maar die na werktijd hier de boodschappen doen anders wordt het hun te duur (ligt er ook aan wat je koopt natuurlijk). Wij kopen regelmatig vlees in Dld, vooral rundvlees is daar erg voordelig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop er geen bio, maar wel wasmiddel, kleurtje voor in t haar en zeep. Verder de nodige drank en ook rieker schoenen heb ik daar voor de hleft van t geld. Sommige schoenen zijn foeilelijk andere zijn wel leuk. Loont altijd om te kijken, ook de scheermesjes voor manlief kopen we in DLd.

  BeantwoordenVerwijderen