donderdag 19 juli 2012

projectje kledingkast

Vandaag heb ik maar eens de kledingkast onder handen genomen. Er lagen bergen met schone was, die eigenlijk niet meer in de kast paste en dat terwijl ik altijd het gevoel heb niet genoeg kleding te hebben. Dus de eerste conclusie die ik trok was: 95% draag ik niet! Dus tijd voor een grote schoonmaak.

Nu had ik gehoopt dit soort projectjes in mijn zwangerschapsverlof te kunnen doen, want iedereen zegt dat je dan altijd een soort van nesteldrang krijgt en alles wilt opruimen.Tijdens mijn zwangerschap was ik heel moe, dus deed ik, buiten de noodzakelijke dingen om, heel erg weinig. Ik hoopte in mijn verlof elke dag een klein projectje op te kunnen pakken. Maar helaas lag ik voordat mijn zwangerschapsverlof inging al in het ziekenhuis. En als gevolg daarvan is ons huis, met name de bovenverdieping, nu 1 grote bende!

In kleine stapjes probeer ik het weer op orde te brengen.Ik begin steeds meer in te zien dat minder spullen meer rust geven. Ik probeer dan ook steeds meer dingen weg te doen. Er staat nu standaard in de gang 1 doos voor de kringloop, 1 doos voor de rommelmarkt en een kledingzak. Als ik iets tegenkom wat weg kan, maak ik gelijk een keuze waar het heen moet.

Maar het gaat langzaam. Als zoontje slaapt en ik het huishouden heb gedaan, heb ik pas tijd voor dit soort projectjes. Ik vind het niet erg dat het langzaam gaat, die troep is ook niet in 1 dag gemaakt. Maar soms heb ik zin om een grote container te bestellen en alles erin te gooien en dan alleen opnieuw kopen wat we echt nodig hebben.

Vandaag vond ik de tijd om de kledingkast onder handen te nemen. Ik ben het afgelopen jaar flink gegroeid (mede door de zwangerschap) en door de stress krijg ik het er nu maar moeilijk af. Ik weet uit het verleden dat ik rust in mijn hoofd moet hebben om een afvalpoging te doen slagen.
Kleding die nu te klein is maar nog wel goed vind ik zonde om weg te doen. Dus heb ik een hele grote koffer gepakt en alles wat ik nog wel zou willen dragen, maar nu 1-2 maten te klein is, bewaar ik. Ik kan er later altijd nog voor kiezen om weg te doen, maar in de koffer staat het niet in de weg. Die koffer neemt dezelfde ruimte in beslag. De rest heb ik in de kledingzak gedaan.

De kledingkast ziet er nu een stuk opgeruimder uit. Ik merkte dat ik met de kleding die ik nu nog in de kast heb liggen, makkelijk de zomer nog door kan komen. Ook geeft het meer rust om niet steeds tegen kleding aan te hoeven kijken die niet meer past.

De schoenen moeten nog uitgezocht worden. Hoeveel paar schoenen heeft een mens nodig? Ik denk dat ik nu wel 30 paar heb (incl. slippers en laarzen). Daar moet maar eens verandering in komen. Een mooi projectje voor morgen....

5 opmerkingen:

 1. Heel herkenbaar!! Met schoenen kan je hetzelfde doen: berg ze op in een doos en in plaats van naar de winkel te lopen, shop je uit je doos als je schoenen versleten zijn. Als je ze beu bent, kan je altijd wisselen. Chiqie schoenen, die je enkel voor speciale gelegenheden draagt, kunnen hier ook in, waardoor je niet naar de winkel hoeft te rennen als er een feestje is, terwijl je x aantal maanden terug de geschikte schoen hebt weggedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien is die koffer met kleine maatjes straks een stimulans om wat kilo's kwijt te raken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb ook belachelijk veel schoenen, nog vanuit de tijd dat ik veel kocht. maar in tegenstelling tot kleding kan ik van schoenen geen afstand doen. Ik heb ze in verscillende dozen staan en af en toe wissel ik de volgorde,zodat ik uit een andere doos kan pakken....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het grappige is: ik heb dus geen bergen schoenen. Ik heb redelijk moeilijke voeten om passende schoenen te vinden, dus ik heb 1 boord in mijn kast, waar schoenen en slippers op staan. Meer komen er uiteindelijk niet, want ik heb vaak geen zin in die lange zoektocht. Pas als ik iets wegdoe, heb ik iets nieuws nodig.

  Maar heel moe zijn is hier ook een beetje aan de orde. Gelukkig niks met ziekenhuizen (behalve om me lek te laten prikken). Maar in huis schoot het voor geen meter op. Nu ons nieuwe beebje zich over een week of 7/8 gaat aandienen, lijkt het er eindelijk op dat het een beetje netter wordt in huis. Ik ben inmiddels al zo'n 4 maanden bezig met elke keer iets op te ruimen. Inmiddels heb ik gelukkig wel de energie terug gevonden om dus wat ik al opgeruimd heb, gewoon even een beetje bij te houden (zeker met de was en afwas niet erg onhandig)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn man vindt dat ik erg veel schoenen heb: wel 11 paar.
  1 paar wandelschoenen, 2 paar bruin (net, winter en zomer), 2 paar zwart (net, halfhoog en laag), 1 paar grijs (net), 1 paar slippers, 1 paar sportschoenen, 1 paar halfhoge laarsjes voor net in de winter. En nog een paar sleehakjes voor een deftige gelegenheid. En een paar sloffen die ik dagelijks in huis draag. Zelf vind ik dit eigenlijk niet heel erg veel? De keuze is heel functioneel en ik draag ze allemaal regelmatig. Er komt ongeveer ieder jaar 1 paar bij en dan gaat er een ander paar weg, wegens niet meer te verzolen/verhakken of dusdanig gesleten dat je er blaren van krijgt.
  Ik heb trouwens ook drie nette schoudertassen (bruin, grijs en zwart)en ook een ceintuur in die kleuren omdat ik van mijn moeder heb meegekregen dat accessoires dezelfde kleur horen te hebben. Hebben jullie dat ook?

  BeantwoordenVerwijderen