zondag 13 november 2011

Ouderschapsverlof

Straks al de kleine er is was mijn eerste gedachte om te stoppen met werken. We zouden het op het salaris van manlief best kunnen redden, maar wel zuinig aan blijven doen en er zou veel minder geld voor leuke dingen zijn en sparen werd vrijwel onmogelijk. Ook zou ik mijn lease-auto in moeten leveren en zouden we die van manlief privé gaan rijden (nu rijdt hij die alleen zakelijk). 2 auto's in een huishouden zie ik echt als luxe, maar ik moet eerlijk toegeven dat het ook wel erg makkelijk is. Als manlief straks naar het werk zou zijn, zou ik geen auto tot mijn beschikking hebben. Veel kan ik doen lopend of met de bus, maar in het begin pak je met zo'n kleintje niet de fiets.
Ik ben me eens gaan verdiepen in de regeling van het ouderschapsverlof en ben hier eigenlijk heel enthousiast over. Het was niet zo zeer dat ik persé wilde stoppen met werken, maar meer dat bij mijn huidige werkgever parttime werken (minder dan 32 uur) niet mogelijk is. Met ouderschapsverlof kan dat wel, en zou ik een jaar lang 16 i.p.v. 32 uur kunnen werken. Dat ik daarna weer 32 uur moet werken realiseer ik me wel en ik denk niet dat ik dat ga doen. Maar zo kan ik wel goed uitproberen hoe het me bevalt om 2 dagen per week te blijven werken. En kan ik alsnog beslissen om te stoppen of op zoek gaan naar een andere baan voor 16 uur. Manlief wil ook ouderschapsverlof opnemen als mijn ouderschapsverlof erop zit, voor 1 dag in de week. Dat biedt mij dan weer kansen om eventueel 24 uur te gaan werken.
Ons kindje gaat in eerste instantie niet naar het kinderdagverblijf, maar opa&oma passen 1 dag per week op. De andere dag past mijn zus op en in ruil daarvoor pas ik 1 dag per week op haar kleine.
Financieel gaan we er natuurlijk wel op achteruit. Ik lever ca. 60% salaris in, dit komt doordat ik de keuze maak om mijn lease-auto wel te houden. Ik zal straks toch een auto nodig hebben om naar het werk te komen. En de regeling om mijn lease-auto privé te blijven rijden is gunstiger dan om die van manlief privé te gaan rijden.
Daarnaast is er nog een meevaller; de ouderschapsverlofkorting, waar ik het bestaan tot voor kort niet van kende. Voor elk uur dat je ouderschapsverlof opneemt kon je in 2011 € 4,11 aftrekken van de belasting, in 2012 blijft deze regeling bestaan en wordt het bedrag misschien iets verhoogd. In 2012 ben ik van plan ongeveer 500 uur op te nemen, wat dus gelijk staat € 2055,-- toch een leuke meevaller, waar ik niet op gerekend had.
Dit maakt het voor mij des te aantrekkelijker om van deze regeling gebruik te maken. Zo houden we toch nog behoorlijk wat geld over om leuke dingen van te doen en te sparen. Daarnaast ben ik stiekem wel blij dat ik mijn auto hou en straks met de kleine kan gaan en staan waar ik wil.

Ik vraag me ook af met de huidige regering of en hoe lang deze regeling nog blijft bestaan, dus ik kan er beter nu maar gebruik van maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten