maandag 15 januari 2018

Ouderschapsverlof

Zoals jullie misschien weten heb ik geen betaalde baan (hoewel ik sinds een week een bijbaantje heb, maar hier nog geen inkomsten van heb ontvangen). Na de geboorte van David, merkte dat veel dingen mij toch best zwaar vielen. Een nieuw ritme vinden met een baby en een schoolgaand kind. Je tijd en aandacht verdelen onder de kinderen en ook nog het huishouden doen. Respect voor ouders met meer dan twee kinderen, ik vraag mij soms af hoe ze het doen, ik heb blijkbaar niet dat talent. Het huishouden liet ik een beetje voor wat het is. Ik probeerde vooral te genieten van mijn kleintje, te genieten van borstvoeding geven (want dat had ik bij de eerste gemist) en te kijken naar wat ik WEL op een dag deed in plaats van waar ik NIET aan was toegekomen. Dat laatste is makkelijk gezegd dan gedaan, maar met prioriteiten stellen en lijstjes maken kwam ik een heel eind. Een wat onrustig kindje dat vooral VEEL bij mama wou zijn, hielp ook niet echt. En zo kwam het dat ik dagen met David in de draagdoek liep, met hem op de bank zat/lag en hij uiteindelijk (nog steeds) bij ons in bed slaapt en ik Alex vroeg of hij niet tijdelijk 1 dag in de week minder wou/kon werken.

Alex werkte al 4 dagen (36 uur, 4x9 uur), maar we bespraken de mogelijkheden van 27 uur (3x9 uur). Voordeel van zijn cao is dat hij bij opnemen van ouderschapsverlof 50% van zijn salaris krijgt doorbetaald. We rekenden wat. Schatting was dat we onderaan de streep maandelijks maandelijks 150 euro tekort zouden komen om in ons levensonderhoud te voorzien en leuke dingen zijn daarin meegenomen. Daarnaast waren er extra kosten te verwachten; zwemlessen van Dirk en extra babykosten. Voor een jaar was er dus minimaal 1800 euro nodig (12x150) om dit te overbruggen. Aangezien wij het belangrijk vinden om veel tijd met het gezin door te brengen, iedereen zich prettig voelt en we een aardig spaarpotje hebben, hebben we de knoop doorgehakt en het gedaan. Sinds augustus werkt Alex dus nog maar 27 uur per week.

Het eerste salarisstrookje van augustus was spannend. We hadden wel een proefberekening gevraagd, maar uiteindelijk viel het gunstiger uit, daar er in juli nog salarisverhoging was geweest en meer regels waren veranderd waardoor reiskosten nu ook worden vergoed. De extra babykosten vielen erg mee (hierover later nog eens een blogje); want veel nog in huis, borstvoeding verliep goed, gebruik wasbare luiers, kleding via mijn vrijwilligerswerk van KrijgdeKleertjes en ik was compleet vergeten dat je ook meer kinderbijslag krijgt.

Uiteindelijk komen we per maand denk ik zo'n 50 euro "tekort", maar dit vullen we aan via de spaarrekening. Toch probeer ik de spaarrekening zoveel mogelijk te ontzien. Verkopen op mp, even wat meer letten op de centen en creatief zijn! En dat we niet echt op vakantie gingen, alleen wat dagen in ons vakantiehuisje doorbrachten, scheelde ook.

Ik ben blij met de beslissing die we genomen hebben. In de praktijk is Alex niet altijd 4 dagen in de week thuis. Soms komt hij wat eerder thuis, zodat we andere dingen weer makkelijker kunnen regelen en die uren haalt hij dan weer in door een dag extra te werken. Hij werkt ook veel vanuit huis en noteert niet eens alle uren die hij 's avonds nog maakt of op zijn vrije dagen. Maar dat maakt ons niet uit, het gaat om een goede balans in werk en privé en die hebben we hiermee gevonden. Het geeft mij ook weer de kans mij verder te ontplooien. Heb nieuwe taken bij mijn vrijwilligerswerk er bij gekregen en sinds kort dus een bijbaantje.

In mijn omgeving snappen veel mensen niet hoe het kan. "Jij werkt toch niet? En je man maar 27 uur?" Ik snap die reactie wel, stond er zelf ook wel van te kijken dat dit mogelijk is. Maar ik denk dat we van de beslissingen die wij in het verleden hebben genomen, nu de vruchten plukken. We hebben altijd veel gespaard, extra afgelost op het huis, geld geïnvesteerd in goede projecten, en zijn zelf met weinig luxe gelukkig. Daarnaast scheelt het dat we allebei een goede opleiding hebben en onze families soms wat toestopen en we in goede gezondheid zijn.

Hoe we het gaan doen als Alex in augustus weer 36 uur gaat werken, weet ik nog niet. David is dan 1 jaar en 3 maanden, ik verwacht dat veel dan makkelijker zal gaan en ik nu langzaam meegroei in zijn ritme. Maar het belangrijkste is dat we nu een goede balans hebben en over een half jaar kijken we wel weer verder.

11 opmerkingen:

 1. Oh fijn voor jullie dat het lukt! Wij hebben drie kindjes, en bij de geboorte van de derde besloten we dat ik niet meer ga werken. Een paar maand geleden is manlief zn werk kwijt geraakt, maar eigenlijk vinden we het wel goed zo. Ooit zal hij wel opnieuw aan de slag gaan, maar intussen leven we van mijn twee kleine bedrijfjes (opgestart toen ik zwanger was van de jongste). Het is heel fijn om zoveel tijd bij elkaar te kunnen doorbrengen, voor jullie zal die 27 uur ook al veel verschil maken. geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het kan.
  Hier voor dochterlief een fijn oppasgezin gevonden waar ze vaker naar toe mag dan wij hadden aangegeven (ter ontlasting van de thuissituatie).
  Zo kan ik ook eens echt vrij zijn zonder verplichtingen.
  Dat geeft ons allemaal genoeg lucht om het beter vol te houden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het eerlijk gezegd best wel verbazingwekkend dat je het niet redt om voor twee kinderen te zorgen en een beetje basic huishouden te doen, als je niet werkt. Ik vraag me dan toch af of je niet een stukje structuur in je leven mist dan. Met een plakbaby (die niet van je zijde wijkt) kun je ook prima stofzuigen of de vaatwasser uitruimen (ofzo) in een draagzak. En een schoolgaand kind is per dag uren van huis. Kun je zelfs nog laten overblijven als het erg botst met slaapritme van de baby.

  Is voor iedereen natuurlijk verschillend hoe 'ie t ervaart. Ik merk vooral dat ik juist bij drukte de vereiste structuur oppak en een stuk meer gedaan krijg, dan als ik niet op de agenda heb en een beetje aanmodder. Voor jullie uiteraard fijn dat het zo te regelen is. Al levert het op termijn natuurlijk alsnog problemen op als je de spaarrekening moet blijven aanspreken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb geen betaalde baan, maar besteed wekelijks heel wat uurtjes aan vrijwilligerswerk. Hoe doe je dat dan stofzuigen of de vaatwasser uitruimen met een plakbaby? Die van mij raakt helemaal overstuur van het geluid van de stofzuiger. En vaatwasser uitruimen moet ik bukken en dat gaat niet met een baby op je buik in een drager. Ik ervoer het tenminste als erg zwaar. Voedingen duurde in het begin ook lang 30-45 minuten en dan twee uurtjes later kwam hij weer.... Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik HELLP gehad, daarna nooit helemaal de oude geworden. Heb moeite met concentreren, drukte en kan dingen moeilijker organiseren in mijn hoofd. Nu met baby merk ik weer dat het drukker is en dat meer opspeelt. Op termijn levert het in ieder geval geen problemen op, Alex gaat per augustus weer 36 uur werken en zal dan meer verdienen als voordat hij naar 27 uur ging.

   Verwijderen
  2. Het is altijd makkelijk gezegd natuurlijk, vanaf de zijlijn, maar... 'dan huilt ie maar ff als je stofzuigt'. Ze gaan er niet dood van en hoewel het best even een drempel is heb ik geleerd dat je ze nu eenmaal niet 24h/dag tevreden kunt stellen met 100% aandacht. Nu niet en straks niet.

   De vaatwasser (bijvoorbeeld) duurt nog geen 5 minuten. Dan moeten ze het maar even redden in de box. Als je op die manier een paar vaste taakjes per dag pakt op bepaalde tijdstippen, dan voel je zelf een stukje structuur en kun je de rest van de tijd er gewoon zijn voor een kind wat het nodig heeft. Geeft het je misschien ook minder het gevoel dat je altijd alles 'net niet' kunt doen.

   Misschien ook fijn om dat gevoel terug te hebben als Alex weer aan het werk gaat straks. Dan heb je het ritme al te pakken als de extra hulp wegvalt.

   Verwijderen
  3. Laten huilen doe ik niet, tenminste niet op de manier hoe hij huilde. Dat was echt compleet overstuur. Daar voel ik mij niet fijn bij en voel ik alleen maar meer stress in mijn lijf.

   Inmiddels heb ik alles aardig op de rit hoor. Hij is ouder, huilt minder en kan zich wel even alleen vermaken. We genieten nu dus vooral van de extra tijd die we samen als gezin hebben en het geeft mij ruimte voor het bijbaantje dat op mijn pad kwam.

   Overigens is het niet zo dat Alex veel meer in het huishouden is gaan doen. Hij vermaakt de kinderen vooral, ook leuk voor hem om meer tijd met ze door te brengen, zodat ik ondertussen wat klusjes kan doen. En hij gaat met de oudste naar zwemles of met hem zwemmen etc... Dus het is ook vooral meer genieten van elkaar nu ze nog jong zijn.

   Verwijderen
 4. Wat fijn zeg, dat jullie dit zo hebben kunnen regelen! Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat je er weer bent! De drukte die jij ervaart had ik bij onze derde. Met een kindje van 5, en van 2 en een baby was het behoorlijk druk. Inmiddels zijn de oudste drie 10, 8 en 5,5 en hebben we een baby van 7 maanden. En echt.. het was nog nooit zo makkelijk! Zo zie je maar, het verschilt per kind, én hoe het met jezelf gaat! Zet 'm op meid! Geniet van je zoons!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heerlijk zeg dat hij zoveel thuis kan zijn,mijn man werkt 60 uur per week en ik heb 8 kids.en ja tuurlijk is het druk en ja het valt niet mee,er zijn er nu twee het huis uit en ik heb geen hele piepkleintjes meer,maar ook met grote kids valt het allemaal niet mee.
  geniet nu van je twee kleine zoontjes.

  liefs yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat jullie het zo hebben kunnen regelen. Wij hebben ook 2 zoontjes (7 en 8 jaar nu) en ik vond het ook druk, maar wel te doen. Ik werkte destijds 32 uur en dat was wel echt aanpoten en veel opvang. Dat hebben we uiteindelijk omgebogen omdat we ons er niet prettig bij voelden. Ik ben van mezelf uit enorm gestructureerd dus het huishouden liep wel, maar de tijd voor mezelf schiet er - nog steeds - wel ernstig bij in. Een banenwissel later werk ik minder en veel dichterbij, en dat is voor iedereen prettig. Balans is en blijft een aandachtspunt. Wat die balans goed maakt verschilt namelijk ook van de ene periode tot de andere.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Verstandig en goed dat je het zo hebt geregeld. Groet El

  BeantwoordenVerwijderen