dinsdag 23 januari 2018

Meest gelezen post: wasbaar maandverband

Mijn meest gelezen post op dit blog is "wasbaar maandverband". Ik schreef hem in februari 2013 en heeft sindsdien ruim 3000 pageviews. 

Ik gebruik nog steeds wasbaar maandverband en inlegkruisjes, heb zelfs wat extra aangeschaft in de kraamperiode. Toen het ergste vloeien voorbij was, merkte ik irritatie daar beneden, gelukkig kon ik overstappen op mijn wasbaar maandverband, wat een verademing.

Ik ben al 1,5 jaar niet meer ongesteld geweest, zwangerschap & borstvoeding. Maar de inlegkruisjes gebruik ik wel dagelijks, daar heb ik in de loop der tijd ook wat extra van gekocht. Ik heb inmiddels ook verschillende merken geprobeerd, maar die van MAM blijven mijn favoriet. Dun en fijne pasvorm. Die van Imse Vimse zijn voor mij een goede tweede. Ik heb ook het merk Itti Bitti geprobeerd, maar dat vond ik niks; lekkages en ze verschoven steeds. Ik gebruik ze nu alleen als reserve.

Na 5 jaar (of eigenlijk 3,5 als de periode dat ik ze nauwelijks heb gebruikt niet meereken, zijn er een stuk of 5 verbandjes die wat slijtage vertonen. Dit is gedeeltelijk mijn eigen schuld. Ik ben 1x het wasemmertje waarin ik ze leg te weken na gebruik vergeten. Daar kwam ik dus na 2 weken achter, dat heeft de verbanden geen goed gedaan. Ik gebruik ze nog wel, maar voor de lichtere dagen, want de toplaag was daarna beschadigd, oeps!

Ik was ze nog steeds mee met de wasbare luiers, met speciale potion voor wasbare luiers, die ook op lagere temperaturen hygiënisch schoon wast. De inlegkruisjes was ik gewoon met de rest mee, net als ondergoed. De periode dat we niet in de luiers zaten waste ik de verbanden na de maandelijkse periode een keer mee op 60  graden, tussendoor gewoon op 30. Door het weken en dagelijks water verversen zijn ze al aardig schoon voor ze de was in gaan.

Ik ben nog steeds enthousiast. Gebruik weleens wegwerp tussendoor bij vakantie bijvoorbeeld, maar verlang daarna zo weer terug naar wasbaar. Katoen voelt veel prettiger!

Ik denk dat ik inmiddels ook wel wat bespaard heb. Ik heb de afgelopen 5 jaar 150 euro uitgegeven aan deze verbanden en meer dan de helft kan nog heel wat jaartjes mee. Ik heb het niet nagerekend, maar denk dat ik met wegwerp duurder uit was. Al is dat voor mij niet de belangrijkste reden er mee door te gaan. Belangrijkste vind ik draagcomfort, daarna milieu en dat het goedkoper is, is mooi meegenomen.

3 opmerkingen:

 1. Ik gebruik sinds een paar jaar de "mooncup". Een uitvinding! Geen afval, een eenmalige uitgave van ongeveer 30 Euro (ze zijn er ook wel goedkoper) en een schoon gevoel. Geen broeierig gedoe meer in 't broekje. Voor mij niets anders meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat deze post met zoveel interesse wordt gelezen zeg. Ik heb het zelf 1 keer geprobeerd, maar ik vond het niet zo prettig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In 2013 heb ik ook je blog gelezen. Wil het zelf ook een keer proberen omdat ik niet zo goed tegen de papieren versie kan maar het kwam er nooit van.
  Nu ben ik bezig om er zelf enkele te maken. Het proefexemplaar dat ik gemaakt heb beviel me goed. Nu nog kijken hoe het tijdens de zwaardere dagen gaat. Daarna hoop ik er ook een blog over te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen