donderdag 2 februari 2017

Piratenfeestje

Half december was Dirk jarig. Nu had Dirk nogal last van de decemberdrukte en was ook veel ziek. Dus besloten we om zijn kinderfeestje naar het nieuwe jaar te verplaatsen. Hij wou graag een piratenfeest, dat wist hij al een paar maanden van te voren. Dat maakte het makkelijk, want genoeg tijd om van alles te bedenken en verzamelen.

Een vriendin van mij vroeg mij of Dirk het niet samen met zijn vriendje S. wou vieren. S. zit in de parallelklas en is een week later jarig dan Dirk. Waarom ook niet, dacht ik, als Dirk het goed vind, is het voor mezelf ook wel makkelijk. Ik zou op de geplande datum 27 weken zwanger zijn en dan is het maar afwachten hoe je je voelt. We wilden gewoon een feestje thuis geven. Dat deed ik vroeger thuis ook en vond ik altijd erg leuk. Met onze scouting(leiding)ervaring was een feestje ook zo in elkaar gedraaid.

We spraken kort wat praktische dingetjes af; zoals locatie, aantal kindjes, globale plannen en datum.
De verdere voorbereidingen deden we in januari, dat zorgde ook voor wat extra rust in de decembermaand. En ik denk voor de meeste kindjes ook wel fijn niet nog een extra activiteit.

Ondertussen hielden we onze ogen en oren open en maakten een bord op Pinterest met ideeën. Bij X.enos vond ik een piratenfeestbox voor 6 euro. Een heel feestpakket voor 8 personen, met bordjes, bekers, zelf knutsel piratenoutit en wat eten en drinken. Die nam ik mee, we zouden wel zien wat we ervan gingen gebruiken.

De uitnodigingen gingen nog net voor de kerstvakantie de deur uit: Flessenpost! Allebei mochten ze 3 kindjes uitnodigen. Nog een heel gedoe, want Dirk wou er maar 1: zijn vriendinnetje.


Voor de organisatie van het kinderfeestje gingen we een ochtend in januari bij elkaar zitten. We hebben een draaiboek gemaakt met daarin: de aankleding, het programma en actielijst. Alex zou die dag ook vrij nemen, erg fijn, dat zou mij toch wat meer rust geven.

Het programma was als volgt:
14.00-14.30 ontvangst + taart eten +kado's uitpakken 
14.30 – 15.00 thema opening + piraten outfit maken
15.00 – 16.30 speurtocht incl 4 spelletjes
16.30 -17.15 eten
17.15 kinderen naar huis brengen

We liepen enorm uit op de eerste twee onderdelen. Voordat alle kinderen binnen waren en afscheid hadden genomen was het al 14.15 uur. Daarnaast merkten we dat de kinderen ook gewoon wilden spelen, daar hadden we zelf niet aan gedacht. Uiteindelijk werden de eerste kindjes pas om 18.00 naar huis gebracht, gelukkig vonden de ouders het geen probleem. 

De taart wilden we eerst zelf bakken, maar door tijdgebrek, hebben we toch gekozen voor een kant-en-klaar slagroomtaart, die we zelf een beetje gepimpt hebben. Slagroom eraf gehaald, met blauwe kleurstof een soort zee met golven ervan gemaakt. Verder koekkruimels als een soort van strandje met daarop de 5 kaarsjes en nog wat chocolademunten en dolfijnensnoepjes. Achterin de zee zwemt nog een haai. De vlaggetjes en piraat hebben we zelf geknutseld. Dirk wilde graag een Pikachu, S. kreeg een gewone piraat op zijn taart. De kosten waren het niet, denk ca. 5 euro per taart. Veel hadden we van te voren afgeprijsd gekocht en de dolfijnen snoepjes zaten in de X.enosbox.
De versiering in huis hebben we gedeeltelijk zelf gemaakt, wat dingen van de opruiming en de rest hadden we gewoon al in huis. Alex had muziek van internet gehaald. 
Na het taart eten, gaven we ze allemaal een lang rietje en lieten ze drinken uit een grote glazen bak, als soort van vissenkom. Onderin zwommen de dolfijnensnoepjes. Maar we deden net of het haaien waren en ze dus moesten uitkijken met drinken. Ze vonden het allemaal geweldig. Ze hadden zo 1,5 liter limonade op. 

Slurp,slurp
Het uitpakken van de kado's deden we met een klein spelletje. De kinderen gingen in een kring zitten en Dirk en S. mochten op de beurt draaien aan het zwaard in het midden. Degene waar de punt van het zwaard naar wees mocht zijn cadeautjes aan de jarigen geven. een kring en vertel een verhaal over echte piraten. 

Thema-opening werd verzorgd door Alex. Hij stelde zichzelf voor als kapitein Ruigbaard. Zijn schip was vergaan in de zee en hij was zijn bemanning kwijt geraakt. Hij was opzoek naar een nieuwe bemanning voor zijn schip om samen de schat te zoeken. Hij deed het echt goed, zelfs wij waren onder de indruk van hoe hij zich in zijn rol kon inleven.

Natuurlijk moesten ze er eerst uitzien als echte piraten en werd er geknutseld. De piraten-outfit konden we helemaal maken uit de X.enosbox, voor allemaal een hoed, hesje en papegaai. Vriendin E. had thuis nog een verrekijker en zwaard geknutseld. We hadden ook nog zwarte schmink om een ooglapje of snor te maken. Ook kregen ze allemaal een echte piratennaam. Ze mochten uit twee bakken een kaartje trekken, de twee kaartjes vormden samen de naam; zoals Kleine man, Enge kerel en Vreemde vriend etc....
Daarna gingen we naar buiten voor de speurtocht. We hadden een tocht met rode lintjes uitgezet in het parkje achter ons huis. Alex liep met de kinderen mee, toevallig kwam toen ook de man en oudere zonen van E. om te helpen. Vriendin E. en ik verzorgden de posten met spelletjes. we namen de fietskar mee voor alle materialen.


kokosnoot bowlen
ooglapje prikDe speurtocht verliep prima. de kleine spelletjes waren een groot succes (kokosnoot bowlen, commando's opvolgen, piraten kogeldans, ooglapje prikken). En na elk spelletje kregen ze een stukje schatkaart. Na het laatste spelletje moesten ze aan de hand van de schatkaart de schat zoeken. Die was verstopt in onze tuin, een kist met voor iedereen daarin een spelletje piratenmemory.

Voor de kinderen naar huis gingen, aten ze nog een broodje knak in de vorm van een zeilschip. Verder serveerden we er schalen met komkommer, paprika, worteltjes en tomaatjes bij.


Bij het afscheid kreeg iedereen nog een piratendiploma en brachten we ze naar huis.

Het was een heel geslaagd feestje en nog lowbudget ook. Totale kosten waren ca. € 50,-- en die konden we ook nog met z'n tweeën delen. Het was ook erg leuk om te doen, wel vermoeiend, maar ook heel gezellig. En de kinderen waren allemaal erg enthousiast.

8 opmerkingen:

 1. Zo! Jullie hebben er veel werk van gemaakt! Het ziet er allemaal leuk en gezellig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk feestje! De eerste feestjes van mijn jongens heb ik ook thuis gevierd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een gezelligheid!
  Leuke ideeën.
  Mijn zoontje is ook gek op piraten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit zijn de mooisten hoor, ik organiseer nog steeds alles zelf. Voor jongste is dat soms wat moeilijker maar de oudsten hebben er nog hele verhalen over en hun vrienden ook.. hhhaah zze weten niets meer van lasergamen of monkey town maar wel van de spokentochten, en de avonturen feestje met overlevingspelletjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk zeg!! Mooi dat jullie er zoveel tijd insteken. Het hoeft niet duur te zijn, maar zo wordt het wel memorabel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, je hebt er echt werk van gemaakt! En wat een prachtig budget! Superleuk dat je het feestje helemaal zelf hebt verzonnen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superleuk! Bedankt voor alle tips, wij mogen de 18e aan de pak voor een piratenfeestje! :)

  BeantwoordenVerwijderen