woensdag 25 januari 2017

Zonnepanelen!

7 november was het eindelijk zover en werden er zonnepanelen op ons dak gelegd. We hebben gekozen voor 8 panelen die in totaal voor een opbrengst van ca. 2240kWh per jaar zorgen. We verbruiken nu jaarlijks ca. 1850kWh, dus hiermee kunnen we ons volledig verbruik compenseren. Omdat we verwachten de komende jaren meer energie te gaan gebruiken: kleintje erbij en ouder wordende kinderen, hebben we toch voor 8 panelen gekozen. Het staat mooier dan 7 en is een investering in de toekomst. We hebben een ideaal dak voor zonnepanelen, ligging op het zuiden en een hoek van 45 graden.

De investering bedroeg € 4.000,--, hiervan krijgen we binnenkort € 635,-- btw terug van de belastingdienst. Dus netto hebben ze ons € 3.365,-- gekost. We hopen deze investering in ca. 10 jaar terug te verdienen.

Inmiddels liggen de zonnepanelen al weer ruim 2,5 maand op ons dak. En het is leuk om online te kunnen zien wat de opbrengsten zijn. Zo is januari tot nu toe al een betere maand dan november en december. Het wieltje van de meter zien terugdraaien geeft ook een fijn gevoel. En dan hebben we het nu nog over korte dagen met weinig zon, ben benieuwd naar de opbrengst op een zonnige zomerdag.Onze 3 winddelen hebben we door de aanschaf van de zonnepanelen moeten verkopen. Winddelen mogen maximaal 85% van je stroomverbruik opwekken, door de zonnepanelen nemen we geen energie meer af bij de energiemaatschappij, dus zijn we genoodzaakt de winddelen te verkopen. De winddelen zijn sinds aanschaf, eind 2012, een stuk in waarde gedaald door o.a. de prijsdaling van stroomkosten. Hierdoor lijden we een verlies van ca. €265,--. Toch was voor ons dit geen reden om de aankoop van panelen uit te stellen. Het verlies hebben we meegenomen in de terugverdientijd.

4 opmerkingen:

 1. Ziet er netjes uit, en waarom niet doen als het dak en ligging perfect is een zeer goede investering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij wie hebben jullie de zonnepanelen gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben ze gekocht bij Atama, erg tevreden over de voorlichting en installatie. Ze regelden ook kosteloos de btw-teruggaaf voor ons.

   Verwijderen