vrijdag 27 januari 2017

Lekkere appeltjes van eigen boom

Half oktober was het weer plukdag op de boomgaard waar we een appelboompje hebben geadopteerd. We adopteerden deze boom 3,5 jaar geleden om jaarlijks lekker eigen bioloigsche appeltjes te hebben en het hoogstamfruit in stand te houden. Ook was het symbolisch om een moeilijke periode af te sluiten en prijkt er op ons bordje bij de boom de tekst "pluk de dag".

Dit keer hadden we het getroffen met droog weer. En ons boompje hing weer flink vol heerlijke Ingrid Marie appeltjes. Met twee zelfgefabriceerde appelplukkers gingen we aan de slag. Na een uurtje was ons boompje leeg en hadden we 5 gevulde big shoppers met appels.

We gaven wat appels weg, want veel te veel voor ons zelf. 's Middags maakten we heerlijke appelflapjes en de rest van de appels bewaarden we in de schuur. Dat werd de komende tijd appels eten. Inmiddels zijn bijna alle appels op. Helaas was het niet koud genoeg in de schuur en begonnen een aantal appels snel plekjes te vertonen. De vogeltjes hebben we daarom maar blij gemaakt met een flink aantal appels. Wat er nu nog ligt zal binnen een paar weken opgemaakt moeten worden, anders kunnen we het weggooien.
6 opmerkingen:

 1. Hier in de Achterhoek waren ook zoveel appels. Overal stonden kraampjes met gratis appels. en zelfs op dansles gaven ze appels weg : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien kun je er nog appelmoes/-compôte van maken? Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke foto,s dat zijn wel heel veel appels zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Of appels drogen! Daar is iedereen hier in huis ook dol op. Je hebt er speciale apparaten voor, maar het kan ook boven de kachel.
  In dunne partjes snijden en dan op een theedoek op de kachel. Of het klokhuis eruit halen met een appelboor en dan dunne plakken snijden en aan een draad rijgen en boven de kachel hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, lekker gedroogde appeltjes. Heb ik andere jaren ook gedaan en vonden hier gretig aftrek. Helaas had ik er dit jaar niet de energie voor om dat te doen.

   Verwijderen
 5. Appelmoes maken en diepvriezen....Ik krijg elk jaar een massa appels van de bomen van onze buurman en verwerk wat we niet direct kunnen verbruiken tot appelmoes.

  BeantwoordenVerwijderen