zaterdag 3 september 2016

Nota energieverbruik

Gisteren viel de jaarlijkse nota van het energieverbruik binnen. Ik wist dat we afgelopen jaar meer stroom en gas hebben gebruikt, dus verwachtte dat wij bij moesten betalen. Maar tot mijn verbazing krijgen we geld terug en nog een flink bedrag ook: € 218,65. En dat terwijl de rekening van vorig jaar over 345 dagen was en nu over 379 dagen, dat is ruim een maand verschil!

Natuurlijk wil ik dan gelijk weten hoe dat komt. De tarieven zijn een stuk lager dan vorig jaar. We waren al klant bij Greenchoice, maar via pma-plus (een collectief) kon je voordeligere tarieven krijgen, zelf als je al klant was. Ik heb de tarieven vergeleken en mij daarna gelijk aangemeld. Het scheelt behoorlijk wat.

Daarnaast hebben we 3 winddelen, de opbrengst daarvan wordt in mindering gebracht op de nota. Vorig jaar hadden we die winddelen ook al, maar de opbrengst dit jaar was 82kwh hoger. Maar dat verschil kan ook zijn omdat het over een langere periode gaat? Ik weet eigenlijk niet hoe ze dit precies berekenen. Een nadeel van de winddelen is wel dat we vast zitten bij Greenchoice, we kunnen dus niet elk jaar overstappen, zoals veel mensen doen.

Fijn dus dat we minder hoeven te betalen, maar dat ons energieverbruik omhoog is gegaan, daar ben ik minder blij mee. En ook daar heb ik gekeken naar een verklaring. Gasverbruik is 247m3 omhoog gegaan (van 785m3 naar 1032m3) en het stroomverbruik met 251kwh (1718kwh naar 1969kwh).

Deels zit de verklaring in dat deze nota over een langere periode is, een verschil van ruim een maand. Daarnaast denk ik dat de verbouwing er ook mee heeft te maken.
Vorig jaar zomer hebben we ons huis verbouwd. De woonkamer/keuken is nu groter, dus er moet meer gestookt worden om deze te verwarmen. Daar tegenover staat wel dat we nu vloerverwarming hebben, hr+++ glas en een nieuwe keuken met zuinigere apparatuur.
Wel hebben we de oven vaker gebruikt en de vaatwasser, omdat het heerlijk koken is in de nieuwe ruime keuken en daarbij extra afwas komt kijken.
Dirk wordt ouder, gebruikt vaker de tablet en ook Alex zit vaker te spelen op zijn smartphone. Apparaten die allemaal vrijwel dagelijks worden opgeladen. Verder is er een blender bijgekomen, die regelmatig wordt gebruikt. Maar ook weer een energiezuiniger stofzuiger.

Waar het hogere verbruik precies in zit, is lastig om te zeggen. We zitten met ons verbruik nog steeds er laag voor een 3 persoonshuishouden en hoekhuis. Komend jaar heb ik ons voorschotbedrag maar even op hetzelfde bedrag laten staan. In mijn begroting hou ik hier al rekening mee en ik ontvang toch liever iets terug als dat ik het bij moet betalen. En als het bij de energiemaatschappij staat, hoef ik er ook geen rendementsheffing over te betalen. Hoewel dat niet echt zode aan de dijk zet natuurlijk met een paar tientjes.

4 opmerkingen:

 1. Het was dit voorjaar erg lang koud, je hebt daardoor ook een veel langer stookseizoen gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kregen ook een aanzienlijk bedrag terug, en dat bij een ook al behoorlijk lager maandelijks voorschotbedrag. Ik moet ons verbruik ten opzichte van het jaar ervoor nog even bekijken maar ik had zelf het gevoel dat we meer zijn gaan verbruiken (pubers en douchen, aarch.....), dus ik was erg verbaasd over het terug te ontvangen bedrag. Ik stap jaarlijks over, en dat leverde dit keer een kleine overstappremie op (50 euro). Nu weer terug bij Greenchoice met weer een lager maandbedrag. Dat gaat fijn zo!
  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een leuke verrassing. Wat gebruiken jullie overigens weinig elektriciteit. Wij zitten op 2800 met 4 personen waar dik in de 4000 gemiddeld zou zijn volgens diverse bronnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn ervaring is dat elk jaar de elektriciteitsrekening omhoog gaat. Hoe ouder de kinderen worden hoe meer ze verbruiken. De radio en telefoon komt erbij dan nog de laptop of tablet misschien zelfs nog een eigen TV. Ze blijven langer op dus meer lichten aan. Huiswerk maken op de eigen kamer ipv spelen in de huiskamer en zo zagen we elk jaar de rekening oplopen. Nu ze dus allemaal op de middelbare zitten en voorzien zijn van alle elektrische spullen begint het te stabiliseren. Daarom zijn we ook blij dat we zonnepanelen hebben aangeschaft. Gelukkig zitten we met het verbruik nog steeds onder het verbruik wat normaal zou zijn volgens de leveranciers. Ik moet zeggen dat de pubers gelukkig wel opletten met lichten uit doen enz.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen