zaterdag 2 april 2016

Voordelige Pasen

De Pasen was hier super voordelig en dat kwam vooral uit luiheid. Vrijdag kwamen we terug van onze minivakantie, en was er dus eigenlijk nauwelijks iets te eten in huis. Maar omdat er iets mis was gegaan met een overschrijving, stonden er nog maar 2 tientjes op onze betaalrekening. Ik had geen zin om geld van onze spaarrekening af te halen, want na Pasen, op dinsdag zou alles vanzelf weer in orde zijn.

Dus we moesten even creatief zijn met die 2 tientjes en alleen even verse spullen kopen die echt nodig zijn. Ik maakte een lijstje en ging zaterdag op pad. Jeeh wat was ik blij met onze beslissing om even alleen het hoognodige te kopen, want wat een drukte in de supermarkt! Het leek wel uitverkoop, of is Pasen net zo'n vreetfestijn als Kerst aan het worden? Misschien ben ik het gewoon niet meer gewend, want meestal doe ik 's ochtends vroeg onder schooltijd de boodschappen en de rest laat ik lekker bezorgen door de biobezorger. Maar die biobezorger hadden we door de vakantie dus ook een weekje overgeslagen. Ik pleurde snel een pak melk, een brood, eieren, wat fruit in de kar en baande me via de kassa's een weg naar de uitgang. Mijn hele lijf riep: "weg hier!".

En dan is het toch wel fijn dat je een hele voorraadkast hebt, waar je met een paar verse ingrediënten zo de meest verrassende maaltijden uit kan toveren. Paaseitjes heb ik niet meer gekocht, want die hadden we al genoeg gegeten tijdens onze vakantie. En ik had ons aangemeld voor het paaseieren zoeken in het dorp, dat levert vaak toch wel een vol mandje op.

Zaterdagavond toverde ik een quiche op tafel met allerlei restjes uit de vriezer en voorraadkast. Soms levert even wat creatiever zijn de meest lekkere gerechten op en in dit geval was het zeker om van te smullen.

1e paasdag: Aan een paasbrunch doen we toch al niet. Maar eitjes koken en schilderen is altijd leuk. Voor de lunch zette ik een paar perentaartjes op tafel (niet meer als een halve peer in een bladerdeegje), waarin ik voor het paasgevoel nog een paaseitje had gedaan. Die middag hadden we nog een verjaardag en aten we bij vrienden, wel zo makkelijk :-) en in dit geval kwam het ook erg goed uit.

2e paasdag: niks speciaals voor ontbijt en lunch, maar tussendoor gingen we wel ook paaseitjes jacht in het dorp, wat zoals verwacht, een emmertje chocolade-eitjes opleverde. Als zoon in het tempo doorgaat waarmee hij zijn Adventkalender leeg eet (daar is hij nu halverwege ;-) ) kan hij hier nog tot sinterklaas mee vooruit! Als hij er niet om vraagt, vergeten wij dat het er is, arm kind....
's middags gingen we nog naar een opendag van een melkveehouderij. Ook daar konden naast het kijken van koeien, paaseitjes gezocht worden in een hooiberg. Zoonlief had het wel gezien met die paaseitjes, dus richtte zich vooral op het rollen in het hooi. 's Avonds stond er op tafel: frietjes van knolselderij en winterpeen, vegaburger en sperzieboontjes. Alles uit de vriezer/koelkast nog op voorraad.Een paar dagen echt even "geen cent te makken hebben" voelde eigenlijk heel erg raar. Natuurlijk hadden we in noodgevallen iets achter de hand, was er zo een overschrijving van de spaarrekening gedaan of was er even met de creditcard gezwaaid. Maar ik kan mij niet herinneren dat er eerder een moment is geweest dat ik echt even bij de kassa "bang" was dat ik niet genoeg geld bij mij zou hebben. Of dat ik zo secuur naar de boodschappen moest kijken wat wel of niet nodig was. Gelukkig zaten we nog niet zo krap dat ik voor niet-biologisch moest kiezen, want dat had ik zeker een lastige keuze gevonden. Ik kan mij niet voorstellen hoe dit voor mensen is die echt zo moeten leven. Het lijkt mij echt verschrikkelijk. Wij kozen er bewust voor om met Pasen niks extra's te doen, want we waren net een midweekje weggeweest en hadden het er van genomen. Maar die mensen die echt zo leven, hebben misschien met Kerst ook al niks extra's kunnen doen en nu weer niet, terwijl ze andere mensen met volgeladen karren zien. Geen leuk gevoel lijkt mij, hoewel ik ook wel mensen zie die er heel positief en creatief instaan, daar heb ik echt enorm respect voor.

Dat wij het even een paar dagen met een paar tientjes moesten doen, valt dan eigenlijk nog wel mee. Maar voor ons was het wel even wat behelpen. Aan de andere kant ook wel weer een goed moment om even de vriezer en voorraadkast leeg te eten, dus wellicht iets om elke laatste week van de maand te doen.

7 opmerkingen:

 1. Idem hier... Maandag wordt de rekening weer aangevuld maar tot dan moesten we 4 dagen met 5 overbruggen. Ik ben tegen sluitingstijd naar de winkel geweest en verse groenten en fruit ed met extra korting gekocht. Denk dat we zelfs de maandag nog genoeg eten zullen hebben. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap gedaan hoor,wij moeten altijd heel erg uitkijken met geld,maar erg creatief van je hoor en zo te horen heb je toch een fijn weekend gehad

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je inspiratie zoekt om met weinig toch heerlijke maaltijden te maken, moet je maar eens kijken op fb bij de BlijeBudgetCoach.
  Dat vrouwtje koopt heel goedkoop in, zorgt voor voldoende fruit en groente elke dag, en komt per week rond van 40 euro.
  Ik volg haar en ik doe er mijn voordeel mee. Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ga ik daar eens kijken!

   Verwijderen
 4. Niet aan de orde bij ons. Heb altijd een paar honderd euro in huis. Mocht er wat zijn met de bank dan kunnen we daar nog een poos mee voort. Nog niet nodig geweest gelukkig.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Komende week(en) ga ik ook de vriezer leeg eten. We kunnen weer vlees kopen bij een huisslachting en dan moet je wel plek hebben. Alleen vers fruit, groente, brood en zuivel moet er gekocht worden. Ik hoop dat het een goedkoop weekje wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook een hele goedkope week gehad, na de Pasen. Doordat ik op tweede Paasdag, maandag niet mijn wekelijkse boodschappen kon doen, besloot ik die week uit de kasten te eten. Daardoor heb ik het die week kunnen redden met maar 20,- voor 7 personen : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen