donderdag 7 april 2016

bejaarde elektrische apparaten

Veel elektrische apparaten die wij in huis hebben, gaan al heel wat jaartjes mee. Veel is gekocht toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen, zo'n 15 jaar geleden. Maar andere apparaten zijn zelfs al wat ouder en in de tussentijd is er ook wel wat vervangen of nieuw gekocht.

Vorige week begaf de stofzuiger het. Het was een oudje, denk zo'n 10 jaar geleden aangeschaft, misschien wel langer geleden, voor de prijs van ik gok zo'n 70 euro. Ik heb er jaren veel plezier van gehad, maar ineens deed hij het niet meer. Ik heb nog gedacht ermee naar het repaircafé te gaan, maar dat is pas weer volgende maand en zo lang kan ik niet zonder stofzuiger. Op mp vond ik ook niks geschikts, dus uiteindelijk toch maar een nieuwe aangeschaft. Ik heb, voor mijn gevoel, een goede afweging gemaakt tussen prijs/kwaliteit en gekozen voor energie zuinig. Eergisteren werd de nieuwe stofzuiger bezorgd, ik ging er gelijk mee aan de slag. Wat een verademing, deze zuigt echt een stuk beter dan ons oudje, dat scheelt weer veel tijd in het huishouden. Voor wie nieuwsgierig is, we hebben voor deze gekozen. Ik hoop hier zeker weer 10 jaar mee vooruit te kunnen, soms moet je het jezelf gunnen iets nieuws en goeds aan te schaffen.

We hebben nog een groot aantal apparaten hier in huis die al meer dan 10 jaar oud zijn en waarover ik mij soms verbaas dat ze het nog steeds doen. Oh,oh dit moet ik niet te hard roepen, zul je zien dat ze het de komende maand allemaal begeven.

Nou vooruit, dit zijn onze kanjers!


 • TV, ja nog steeds zo eentje met kont van een vaag onbekend merk. Manlief "kreeg" deze bij zijn eerste mobiele telefoon. Wanneer dat was? Ik gok in 2002.
 • DVD-speler ook van zo'n vaag onbekend merk, die "kreeg" ik bij één van mijn eerste mobiele telefoons, ik denk ook in 2002.
 • Dubbel-cassettedeck radio een echte Philips. Ja, die doet het nog steeds, al draai ik nauwelijks nog cassettes. Ik kreeg hem van mijn ouders op mijn verjaardag. Ik denk dat ik 8 of 9 werd. Dus die is al zeker 25 jaar oud.
 • Printer, een HP deskjet. Gekocht bij mijn eerste pc toen ik ging studeren, dat was in 2000. De pc heb ik niet meer, die is al lang verouderd. De printer voldoet nog prima voor het afdrukken van teksten e.d. als je tenminste niet al te hoge eisen stelt. 
 • Wasmachine, gekocht nadat het tweedehandsje van tante het had begeven. Een Zanussi toen één van de goedkopere, want ik studeerde nog en had niet zoveel centjes. Gekocht in 2003.
 • Mijn handmixer ook van Philips, gaat ook al weer heel wat jaartjes mee. Ooit nog "gekocht" met mijn bij elkaar gespaarde airmiles. Denk dat het ergens rond 2004 moet zijn geweest.
 • Dect telefoon, ook gekocht toen ik op mezelf ging wonen in 2003.
 • Een stereotoren met cd-wisselaar, die manlief meebracht toen we gingen samenwonen. Geen idee hoe oud deze is, maar doet het nog prima. Hij is in ieder geval van voor 2006, denk eerder nog eind jaren '90.
 • Broodrooster, ook ooit ergens met spaarpunten gekocht, rond 2002.
 • Een tosti-ijzer in de vorm van een koe. Ooit in de opruiming gekocht toen ik mijn uitzet bij elkaar aan het sparen was. Denk in 2001.
Misschien ben ik nog wel wat vergeten, maar buiten de keukenapparatuur, keukenmachine(s) en nu de nieuwe stofzuiger zijn hier weinig nieuwe apparaten te vinden. Onze laptops zijn tweedehands gekocht, mijn smartphone is refurbished en manlief heeft nog een simpel telefoontje die nog bij een neef ongebruikt in de la lag. Volgens mij zijn wij best zuinig op onze spullen, kopen wij geen nieuwe zo lang de oude niet kapot is en we zijn niet echt vatbaar voor de nieuwste snufjes.

Belde toevallig schoenmoeder gisteren, dat ze een nieuwe tv hadden gekocht en dat wij hun oude tv mogen hebben. Het is zo'n platte, dus geen idee waarom ze een nieuwe hebben gekocht, maar ach dan hebben we alvast een extra tv voor als deze het begeeft...


Heb jij ook zoveel oude apparaten in huis?

13 opmerkingen:

 1. De mixer en de citruspers waren cadeautjes voor ons huwelijk, ruim 30 jaar geleden. Die worden nog steeds veel gebruikt en lijken onverwoestbaar. Verder nog wel meer oude apparaten die het nog prima doen, het lijkt alsof de nieuwe dingen veel eerder stuk gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet zoveel meer. De apparaten die we hebben gebruiken we ook veel en zijn dan ook sneller aan vervanging toe. Onze zoon heeft nog wel een oude radio op zn kamer. Nog van manlief geweest.mik gok zo'n 25 jaar oud. Onze droger is 12 jaar oud en al een keer gerepareerd, maar ik hoop dat ie nog heeeeel lang meegaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn smartphone is 4 maanden oud. Mijn wasmachine ook. De wasmachine hiervoor was een whirlpool van 500 gulden in 1999 gekocht. Bijna 17 jaar 3 wasjes per week zonder mankementen voor €200,00. Nu voor €25 verkocht op MP. Mijn tv is 11 jaar oud. Dvd speler 10 jaar terug op MP gekocht. Geen idee hoe oud hij is. Broodrooster/tostiapparaat/wafelijzer van Tefal 10 jaar oud. Stofzuiger 2 jaar. Vorige 15 jaar gehad. Elektrische barbecue 22 jaar terug gewonnen op de kermis. Gebruik ik ook niet vaak. Qua meubels toevallig slaapkamer inclusief matrassen uit 1999 gisteren weg gedaan. Technisch niets mis mee maar ik wil iets anders. Strijkijzer en strijkplank 17 jaar oud maar gebruik ik ook bijna niet. Ik schrik soms als ik hoor hoe snel mensen iets moeten vervangen. Ik heb zelfs nog nooit pech gehad met een dure aanschaf. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Citruspers, koelkast, diepvries, droger en wasmachine zijn tweedehands. Overige apparaten zijn nog niet zo oud, we wonen pas 2, 5 jaar op ons zelf. De oven was ook tweedehands, die wordt veel gebruikt dus wel een nieuwe aangeschaft toen deze kapot ging.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier valt het wel mee geloof ik. Op het aanrecht staan een toaster en een snelkoker.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben veel dingen nieuw gekocht toen we gingen samenwonen, dat is alweer 8 jaar terug en alles doet het nog, tot nu toe ;) we hebben wel laatst de afwasmachine moeten vervangen, die zat in deze keuken vanaf 2003, dus die is ook best lang meegegaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een tweedehands droger, kookding (oven met kookplaat erop, geen idee hoe het heet), afwasmachine en wasmachine heb ik maar ik weet niet hoe oud alles is. Wel fijn als dingen het gewoon blijven doen altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ons oudste apparaat is een Miele droogkast die zo oud is als mijn dochter 35 jaar. Werkt nog prima, ben er heel tevreden mee. Ik gebruik de droger wel alleen bij regenweer.
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 9. heerlijk die oude apparaten. Ze gaan echt veel langer mee dan al dat nieuwerwetse spul. Vandaag een analoge personenweegschaal gekocht. Ik heb het gehad met alles wat op batterijen loopt. Ook een fantastische ovale Le Creuset braadpan gekocht. Héél blij mee. Er ging ook een nieuwe kookwekker - ook zonder batterijen - heb ik afgerekend. Geeft een goed gevoel.
  Groet,
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. sorry, beetje laatste zin die laatste. Heb dus ook een gewone kookwekker gekocht :-)
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het gaat er wel om hoe vaak je iets gebruikt. Een citruspers misschien een keer per dag, dat vind ik al veel. Mijn wasmachine en droger draaien zo'n 14 keer per week. Dus er zal eerder slijtage optreden dan bij iemand die drie wassen per week draait en de droger alleen bij regen gebruikt. Dit zijn mijn derde Miele apparaten en ik ben 42 jaar getrouwd dus ik klaag ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het oudste apparaat dat ik in huis heb en nog gebruik is, een oldtimer naaimachine van mijn moeder. Die naaimachine is nu 45 jaar oud.... Ik had zelf een naaimachine van 25 jaar oud die het vorig jaar begeven heeft ttz herstellen kon nog maar kwam nogal duur uit. Ik opteerde daarom voor de aankoop van een splinternieuwe machine die ongeveer dezelfde mogelijkheden had of mijn vorige en waar ik dan meteen 5 jaar garantie op kreeg. Ik heb die naaimachine nu ongeveer een half jaar geleden aangekocht maar de machine blijft maar spanningsproblemen vertonen die de technieker niet opgelost krijgt. Mijn machine is nu doorgestuurd naar Zweden en 'k vraag me af of en wanneer ik die ooit zal terugzien. In elk geval ben ik tevreden dat ik me uit de slag kan trekken met mijn moeder haar oldtimer. Die machine heeft een heleboel minder functies of mijn nieuwe maar wat ben ik met een nieuwe machine die spanningsproblemen heeft ?
  Ik heb ook nog een vrij oude broodrooster van in het begin dat we gehuwd zijn (33 jaar geleden) maar die gebruik ik zelden.
  Ik denk dat de meeste van onze toestellen in de loop der tijd sinds ons huwelijk al vervangen werden.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We hebben hier wel een nieuwe TV gekocht vorig jaar, maar de vorige was zo'n grote beeldbuis van de kringloop van weet ik veel hoe oud en die vonden we niet in ons nieuw verbouwde huis passen ;-)
  De wasmachine is een paar jaar oud maar gekregen van onze ouders, droger hebben we niet, de computer gaat al heel wat jaartjes mee. Vaatwasser, oven, kookplaat en koelkast beginnen wel langzaam richting einde levensduur te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen