maandag 2 juni 2014

MoestuinMaandag 2 juni

Oh wat is het toch heerlijk om bijna dagelijks iets uit eigen tuin te eten. Ik moet echt even denken wat we de afgelopen week allemaal geoogst hebben, vaak was het maar een klein beetje, maar net een leuke aanvulling voor bij het avondeten.

We hebben geoogst (soms slechts enkele blaadjes):
- snijbiet
- spinazie
- sla
- koriander
- rucola (er kwam nog wat spontaan op in de borders)
- zevenblad (onkruid, maar je kan er veel lekkers mee maken)
- (bos)aardbeitjes
- framboosjes

En nee, we hebben geen moestuin! Hier even wat plaatjes van hoe onze achtertuin er dan wel uitziet:


Dit jaar heb ik minder in de borders gezaaid en het onkruid een beetje zijn gang laten gaan. Met zoontje heeft het weinig om hier te zaaien. Als hij door de planten loopt (met loopauto) en je vraagt "Wat ben je aan het doen", dan antwoordt hij: "maaimachine". Blijkbaar vind hij het leuk om maaimachine te spelen. Ik zeg wel steeds dat het niet mag, maar als ik dan even binnen ben, zie ik uit het raam hem toch weer tussen de planten struinen. Ik laat de natuur dit jaar dus maar even zijn gang gaan. En dan zie je ook ineens hele mooie dingen gebeuren. De blauwe borage (komkommerkruid) komt in grote getallen op, op de plek waar het vorig jaar stond.
Blauwe borage, nog even wachten en dan 
komen er mooie blauwe bloemetjes


Zevenblad als bodembedekker bij de framboos

Een oerwoud van onkruid en hé nog een aardappelplant


Gisteren ben ik eens aan de slag gegaan met een receptje voor zevenbladpesto. Het resultaat was erg lekker, wel een beetje een scherpe nasmaak vonden wij. Nu las ik dat je met zevenblad zo'n beetje alles kan doen als met spinazie. Nu ben ik dol op spinazie, maar in de tuin staat er niet zoveel. Ik ben benieuwd hoe een quiche met zevenblad zal smaken, want dat groeit volop en is bestand tegen zoontje, dus waarom moeilijk doen met zaaien?

Gisteren heb ik de volle bokashi geleegd in de tuin. Er lag nu een een stukje braak door de werkzaamheden van zoontje. Een perfecte plek om de bokashi te legen. Ik heb een diepe geul gegraven, de bokashi geleegd en weer dichtgemaakt. Toen zoontje buiten kwam merkte hij de verandering gelijk op. "Wow zand", en ging weer aan de slag.... Gelukkig zit het gft-afval diep genoeg en zorgt het weer voor voeding voor de hop, courgette en bosaardbeitjes die er dichtbij staan.
Werk in uitvoering!

De eerste aardbeitjes uit de voortuin werden vanmorgen geoogst, want wat een genot toen ik vanmorgen uit het raam keek. In één dag opeens volop rode aardbeitjes te zien. 

Oké dit lijkt misschien wat rommelig...

Maar van dichterbij is er wel wat te zien...

Kijk maar, een schaaltje vol voor bij het ontbijt

Elke dag zo'n bakje vol zou super zijn, met een paar framboosjes maakt het dat mijn ontbijtje met fruit en yoghurt af. En scheelt veel (bespoten) aardbeitjes kopen. Want kijk ook al een paar framboosjes:



En als je dan foto's maakt in je tuintje, zie je ineens mooie dingen:
Wat een lieve paarse bloemetjes zijn daar ineens bij de regenton

En kijk eens een lieveheersbeestje die net zo geniet van de bessenstruik als wij.

MoestuinMaandag is een initiatief van Hollandse Klei




5 opmerkingen:

  1. Dat is het best je eigen aardbeien verbouwen. Bio aardbeien zijn echt mega duur.
    Maar ik laat het onkruid ook zijn gang een beetje gaan met een mooi resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig! Is toch echt wel een moestuin hoor, moet je kijken wat je allemaal al oogst?!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zevenblad laat ik hier niet staan omdat het enorm woekert en de tuin er op de duur van 'vergeven' zit. Zevenblad mag dan misschien wel eetbaar en lekker zijn maar ik heb het er niet voor over om het zevenblad mijn groententuin, bloemboorden en gazon te laten overwoekeren liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat knap dat je al zoveel uit eigen kunt eten! Wij hebben nog niets uit eigen tuin gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat ontzettend efficient gebruik van zo'n strookje grond! Complimenten!

    BeantwoordenVerwijderen