vrijdag 6 februari 2015

Mijn ervaringen met wasbaar maandverband

Na aanleiding van dit blogje kreeg ik een paar weken geleden een verzoekje om nog eens een blogje te schrijven over hoe wasbaar maandverband mij nu bevalt. Inmiddels gebruik ik al weer 2 jaar wasbaar maandverband en het bevalt nog steeds super goed, ik zou niet meer terug willen naar wegwerp. Het voelt zo veel fijner. Eigenlijk voelt het gewoon aan als katoenen ondergoed. Bij de wegwerp maandverbandjes had ik toch eerder last van irritatie, met name na een fietstocht waar het wat schuurde.

Kost het veel extra werk? Nee!
Ik heb op de wc een afgesloten emmertje staan met wat water en soda. De gebruikte verbandjes doe ik daar in en elke dag ververs ik het water. Als mijn verbandjes bijna op zijn was ik ze in de wasmachine. Eigenlijk zijn ze dan al voor een groot deel schoon, maar ik laat de was wel extra spoelen en was het daarna met de rest van de was op een 30 graden programma.

Die extra handelingen zijn inmiddels een gewoonte geworden. Er staat een doosje met schone verbandjes op de wc en ook in mijn ondergoedla liggen er een paar. Ik heb een klein etuitje om er een paar voor onderweg mee te nemen.

1x ben ik vergeten het emmertje leeg te maken en alles te wassen. Daar kwam ik na ongeveer twee weken achter. Toen stonk het echt verschrikkelijk en de vlekken in die verbanden gaan er niet meer goed uit. Misschien moet ik ze binnenkort eens in de zon hangen dat zou kunnen helpen. Maar ach, niemand ziet het toch, dus die vlekken maken ook niet zoveel uit. Wel is er volgens mij toen extra slijtage ontstaan, een paar kleine gaatjes, erg zonde. Maar ik gebruik ze nog wel gewoon, zal ze waarschijnlijk alleen wat eerder moeten vervangen.

Ik heb 2 jaar geleden een pakket maandverband gekocht van Mamidea, 100% eco katoen, en daar kom ik heel goed mee uit. Ik heb 2 maxi verbanden voor 's nachts, 10 regular verbandjes en 6 mini verbandjes voor de lichtere dagen. De kosten waren € 95,--. Sinds die tijd heb ik nog twee keer een pakje wegwerp maandverband gekocht, één keer voor vakantie en één keer omdat ik mijn maandverband vergeten was. Toen merkte ik echt goed het verschil met wasbaar, ik had gelijk weer last van irritatie.
maanverband van Mamidea


Later heb ik in de uitverkoop nog eens 3 regular verbandjes gekocht, van een ander merk om te proberen, Itti Bitti voor € 19,95. Die bevallen mij minder goed.Ze zijn gemaakt van bamboe en hebben een velours toplaag. Daardoor voelen ze wel lekker zacht aan, maar ze verschuiven mij mij wat sneller. Ook heb ik één keer een kleine lekkage daardoor gehad. Ik heb ze nu als reserve verbandjes in gebruik, als ik een keer net niet uit kom, gebruik ik ze.

maanverband van Itti BittiMet het aantal verbanden dat ik nu heb, heb ik genoeg voor bijna een hele maandelijkse periode, maar als het emmertje vol is na ca. 3 dagen draai ik een was en kan ik deze verbanden evt. nog een keer gebruiken in dezelfde maandelijkse periode. Natuurlijk hangt dit wel af van hoe zwaar je ongesteld bent. Ik ben licht tot normaal ongesteld, maar wel 5-7 dagen.

Al met al ben ik zeer tevreden over het gebruik van wasbaar maandverband en ik zou niet meer terug willen naar wegwerp. De ideeën dat het vies zou zijn of veel gedoe zijn helemaal verdwenen. Ik zou iedereen adviseren die twijfelt om gewoon eens een proefpakketje aan te schaffen en zelf je oordeel te vormen!20 opmerkingen:

 1. ik vind het knap van je,zal echt niks voor mij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel erg bedankt voor de update :) Fijn dat het nog zo goed bevalt. Ik heb zelf inmiddels ook 3 wasbare verbanden van het merk Charlie Banana gekocht. Ik kan ze over ongeveer een week gaan uitproberen, dus ik ben erg benieuwd!

  Is het eigenlijk handig om ze eerst een paar dagen te laten weken voordat je ze in de wasmachine stopt, of is dat meer omdat jij niet elke dag een was draait?? :) En hoe doe je dat eigenlijk met een nieuwsgierig zoontje? Mijn grote angst is dat hij dan dat emmertje openmaakt en er met zijn handjes in gaat zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was ze (meestal) samen met de luierwas en die doe ik inderdaad niet dagelijks, vandaar dat ik ze laat weken. Volgens mij kan je ze ook droog bewaren, maar weet niet of de vlekken er dan ook zo goed uitgaan? Misschien even googlen naar ervaringen.
   Zoontje kan gelukkig nog niet bij de deurklinken, dus hij komt nooit zonder mij op het toilet. Gelukkig vindt hij het trekken aan wc-papier interessanter! Als je een emmertje neemt dat goed afsluit, kan hij het denk ik niet open krijgen toch?
   Ben benieuwd naar jouw ervaringen!

   Verwijderen
 3. Gelukkig met zijstukjes. Dat is altijd heel prettig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb jij er veel! Ik red het met 2 verbandjes (die ik tussendoor om en om uitspoel)
  Maar idd: het voelt heel prettig, ik zou ook niet meer zonder willen .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. pfff, dat is wel weinig, daar zou ik het niet mee redden!

   Verwijderen
 5. Ik heb geen maandverband meer nodig maar ik weet nog van vroeger thuis dat we badstof verband hadden. Mijn moeder waste dat met de kookwas mee. Ik lees dat jij het op 30 graden wast. Is dat wel hygiënisch genoeg? Ik denk dat ik minimaal 60 graden zou nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat was ik vergeten er bij te zetten, ik was ze altijd met TotsBots potion, een wasmiddel dat ik ook gebruik voor de wasbare luiers en meestal was ik die samen met het maanverband. Dat wasmiddel wast hygiënisch schoon op 30 graden, want bevat een anti-bacterieel bestanddeel. Bloedvlekken gaan er wel beter uit op lagere temperaturen en denk dat de maandverbandjes daardoor misschien ook langer meegaan?

   Verwijderen
 6. Ik ben ook een tevreden gebruiker van wasbaar verband, alleen heb ik ze zelf gemaakt van oude handdoeken en een lap katoen (flanel kan ook). Drukknoopjes er aan maken en je hebt voor bijna geen geld zoveel verbanden als je nodig hebt. Patronen staan op internet. Zonder naaimachine is het meer werk maar ook dan nog goed te doen. Ik zet ze in de biotex groen en daarna uitspoelen en op 60 graden wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je ze zelf hebt gemaakt! Ik heb dat ook overwogen, maar ben niet zo handig met naaien, dan zou het echt een jaren project worden. Misschien dat ik het ooit nog doe als deze aan vervanging toe zijn.

   Verwijderen
 7. Ik zie dat ik toen ook gereageerd heb op je blog. Ik gebruik ze ook nog steeds. Nu dus al bijna vier jaar. Mijn maandverband vertoont ook geen enkel teken van slijtage. Ik denk dat een jaar of 10 gebruiken best te doen is. Mascha,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe zit het met doorlekken? Misschien een stomme vraag, maar ik neem aan dat er geen kunststof in zit, dus hoe gaat dat dan? @Nadine, lekt het niet door de badstof en flanel heen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zit een laagje pul tussen. Ik noem het paraplustof. Dat houdt het doorlekken tegen.

   Verwijderen
 9. Ik kan niet meer zonder. Draag altijd wasbare inlegkruisjes. Scheelt een hoop irritatie en afval vergeleken met wegwerp.

  Voor de echte fans wil ik de mooncup onder de aandacht brengen. Ideaal! Ik wou echt dat ik dat eerder had geweten. Net als de wasbare inlegkruisjes.
  Verder ligt alles hier klaar om ze zelf te naaien.....

  Die met kam snaps (plastic drukknoopjes) bevallen me beter dan die met de metalen kleine drukknoopjes. Ik merk dat die na verloop van tijd niet meer goed vastzitten. Ligt mijn inlegkruisje ineens in de toiletpot. Ik gebruik ze dagelijks (die met het metalen drukknoopje dus 1 keer per week) sinds februari 2013.

  Mijn tips (voor de meelezers): stop je nieuwe maandverbandjes een paar keer bij de was. Na een paar keer wassen nemen ze namelijk beter vocht op.
  Bloed niet uitspoelen met heet water. Koud water werkt beter.
  Daarna doe ik ze in een kleine pedaalemmer in de douche.
  Is de menstruatie over, dan spoel ik de verbanden in de wasmachine met biotex (zit eiwitoplosser in en bloed bevat eiwitten) en doe ze dan bij de witte was (handdoeken/ondergoed).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind die gekleurde erg leuk! Ik heb dit maandverband wel eens geprobeerd. Het zat prima, dat was het punt niet. Maar bij het wisselen met een schoon maandverband vond ik toch best veel gedoe. Ik blijf dus toch maar bij het wegwerp maandverband.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik al jaren wasbaar maandverband en het bevalt prima. Nu ik in de overgang ben, vloei ik soms zo hevig dat ik ook overdag een nachtverband draag.
  Inlegkruisjes maak ik zelf. Inderdaad van oude handdoeken of resten flanel.
  Nooit meer irritatie of schimmels.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik gebruik ook al geruime tijd wasbaar maandverband en dit bevalt mij uitstekend (ik gebruik imse vimse maandverband en momiji inlegkruisjes). Ook gebruik ik regelmatig een mooncup, vooral als ik ga sporten. Ik heb een hele zware menstruatie, maar ben nog nooit doorgelekt. Dit gebeurde wel regelmatig met gewoon maandverband. Mijn ervaring is dat je het verband echt moet voorweken anders wordt het niet goed schoon.

  GR. Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik kreeg vorige week een nieuwsbrief waarin de menstruatiecup stond en van het één viel ik in het andere onderwerp het wasbaar mandverband.
  Ik kwam op YouTube een meisje tegen die hier hele reviews over maakt (precious stars pads), ben inmiddels over de streep, nu op zoek naar wat leuke kekke verbandjes. Ik vond ook leuke op facebookpagina van TikTaks by Tamari.
  Fijn om ervaringen van anderen te lezen, dat hielp zeker bij mijn besluit. Dank je wel. Gr. Bianca

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik gebruik nu ook bijna een jaar wasbaar maandverband en een menstruatiecup (Ruby cup), omdat ik dit tijdens het sporten toch wel fijner vind. Heb nog wel wegwerpspullen staan, want die waren nog niet op toen ik de wasbare spullen aanschafte.
  Vind het erg fijn en ik denk dat ik de aanschafkosten er over een jaar ongeveer uit heb. Maar dan kan ik het inderdaad nog wel een jaar of 8 gebruiken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voor 's nachts is trouwens een ouwe sok ook wel handig. Doe hem bovenop een klein verband. De wasbare of cup ben ik me nog aan het oriënteren.

  BeantwoordenVerwijderen