dinsdag 15 april 2014

Weg met die spullen!

Soms droom ik van een leeg huis, met alleen spulletjes om me heen die ik echt gebruik en waar ik echt blij van word. Maar dat dit een utopie is, daar ben ik inmiddels wel achter. Het past niet echt bij mijn karakter een leeg en opgeruimd huis, ik ben meer een gezellig rommelig type.

Maar zo langzamerhand worden de spullen in ons huis wel minder. Het scheelt dat ik al minder mijn huis insleep, kritisch kijk naar wat ik koop en bijna geen impulsaankopen meer doe. Bij de kringloop/rommelmarkt doe ik wel makkelijker impulsaankopen, maar ik doe er ook weer makkelijker afstand van.

Daarnaast doe ik makkelijker spullen weg. Ik ga niet meer dingen 5-50 jaar bewaren omdat ik het ooit misschien wel weer nodig zal hebben. Dan koop ik het tegen die tijd wel ergens 2e hands als ik het ooit nog wil hebben.

De afgelopen twee weekenden hebben we maar weer eens de cd's, dvd's en boeken uitgezocht. Want de kasten waar die instonden moesten toch verplaatst worden, dus een mooi moment. Alles bij elkaar mocht er toch weer een banendoos vol weg. Ook zijn we nu bezig de gezelschapsspelletjes uit te zoeken. We hebben een aantal jaar deze spellen verzameld bij kringlopen en rommelmarkten, sommige hebben we nog niet eens gespeeld. Nu komt er dus een paar keer per week een spelletje 's avonds op tafel en beslissen we daarna samen of het spel weg mag. Zo zijn er dus weer drie die nu weg mogen. En we hebben nog een flinke stapel met spellen te gaan.

Ik merk wel dat ik rondjes door huis moet blijven doen om spullen te verzamelen die weg mogen, anders slibt het huis zo weer dicht. Een kastje per dag, of in mijn geval eerder een kastje per week, werkt hierin goed. Zo zijn er spullen die ik een half jaar geleden nog niet weg wilde doen en nu wel. En tot nu toe heb ik eigenlijk nog niks gemist van wat ik de afgelopen jaren heb weggedaan.

En nog een overwinning. Ik heb manlief eindelijk zo ver dat deze 4 niet werkende systeemkasten weg mogen. Hij wilde ze niet weg doen omdat er misschien nog wel belangrijke dingen op de harde schijven staan. Ja, dat denk ik ook, als ze al 2-5 jaar niet werken staat er vast nog iets op wat je nodig hebt??? Maar hij heeft nu een apparaat gekocht waarmee hij de harde schijven kan uitlezen en dan mogen ze weg!!! En de prijs viel mee: 25 euro. Dus nog even hem aan het werk zetten en dan is dit stukje slaapkamer ook weer leeg.

Hier naast en onder het bed verzamelt manlief alles wat ik
weg wil hebben en van hem niet weg mag....

13 opmerkingen:

 1. Zo herkenbaar! Ik doe weer een nieuwe poging gedaan om op te ruimen. Ik ben begonnen met mijn kledingkast en moet me er echt voor zetten, maar het ruimt wel op. En nu nog de rommel gelijk wegdoen i.p.v. 'even' in de schuur bewaren;)
  Mijn keukenkastjes doen is toch een stuk makkelijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.
  Lekker weer een hoekje vrij....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In mijn kleerkast moet ik niet opruimen want er hangt niet echt veel in en wat erin hangt draag ik vaak. Ik zie er niet het nut van in om massa's kleren te hebben waarvan een groot deel niet gedragen wordt. Mijn man is een echte verzamelaar en zou alles maar dan ook alles houden 'voor het geval we het later nog eens nodig zouden kunnen hebben' : kleine latjes, roeste nagels, vijzen en moeren in allerhande maten en soorten, planken, meubilair dat afgedankt werd door kennissen en familie..... Er moet hem maar iemand vragen of hij 'er' nog iets mee kan doen, en hij accepteert het al.
  Binnenkort moeten we in het containerpark betalen per kg gestort gewicht en nu begint hij te beseffen dat, al die rommel die op zolder staat en wellicht toch nooit meer zal gebruikt worden, ons een heleboel geld gaat kosten om het terug kwijt te raken. 'Dat' heeft hem eindelijk doen beslissen om toch afscheid te nemen van een beetje gerief (in zijn ogen héééééééééééééél veel perfect bruikbaar materiaal)
  We hebben hier op zolder ook nog heel veel serviesgoed : niet bij elkaar passende tassen en borden, allerhande soorten glazen... Doordat het allemaal 'andere' zijn, zeer moeilijk stapelbaar en dus onhandig in de keukenkastjes. Vroeger mochten we op het containerpark afgeleverd gerief meenemen naar huis en elke keer mijn man 'iets' zag wat hem interessant leek, had hij het mee vandaar da grote massa bruikbare 'rommel' die wij hier op zolder staan hebben. Mijn man zei altijd dat die tassen, borden goed waren als vervanging voor als ik 'iets' van ons serviesgoed brak. We zijn meer dan 30 jaar getrouwd en in al die tijd heb ik misschien in totaal 5 borden en enkele tassen gebroken dus een voorraad voor later heb ik echt niet nodig......
  Ik was blij dat er eindelijk lege plekken kwamen op onze zolder maar ondertussen zijn die ingenomen door dozen met te grote en te kleine kleding van de kleinkinderen : de oudste zijn het ontgroeid maar de jongere moet er nog ingroeien..... Schoondochter heeft zelf te weinig plaats om alles te stockeren dus komt het makkelijkheidshalve maar allemaal hier op onze zolder zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn zeg dat je je man zo ver hebt. De mijne kan ook moeilijk spullen loslaten. We hebben een kast en die kan bijna niet dicht vanwege zijn zooi. Volgens mij weet hij niet eens wat het allemaal is, maar weg mag het niet...

  Een truc tegen dichtslibben is telkens 1 ding wegdoen als er een nieuw ding in komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihi, dat van die computers, dat herken ik helemaal. Eindelijk had ik manlief zover dat ie de oude computer op zolder ging leegmaken. Eerst alle floppy's (de kinderen keken heel vreemd toen we het daarover hadden), maar nu moet ( juist, je raadt het) de harde schijf nog. Maar nu komt het ergste: we moeten dus een nieuwe laptop. De oude doet het alleen nog met een los beeldscherm eraan. Dus mijn voorwaarde voor een nieuwe laptop was: de desktop die beneden nog staat (jawel, nog 1) eruit. Nee, dat mag dus niet, daar wil mijnheer een linux-server van maken.......zucht! Met een beetje geluk (en zeuren) gaat dus misschien dat oude ding van zolder aan de straat. Maar netto levert het dus niks op met weer een nieuwe laptop erbij......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik word ook heel blij van opruimen en dit jaar kan ik me helemaal uitleven, want mijn dochter heeft sinds kort een eigen flatje en zo gauw ze klaar is met klussen gaan er heel veel spulletjes met haar mee, echt geweldig al schrok ze zelf wel van de hoeveelheid spullen die ze mee moet nemen hihi, en ik heb straks een extra kamer tot mijn beschikking en ik krijg meer ruimte op mijn kamer , want mijn kleding kan straks allemaal in de ingebouwde gangkast die mijn dochter nu nog in gebruik heeft voor haar kleding dus mijn eigen kleding kast gaat straks ook weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eindelijk, de systeemkasten! :D
  Heerlijk altijd, weer opruimen. En dan niet verplaatsen, maar echt weg ermee.... en erachter komen dat je het écht niet (of niet écht) nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ja hier zijn we met de verhuizing bezig en ook ik ben bezig om alles wat al zoo lang op zolder staat weg te doen en dat is nog al wat,heerlijk toch.

  succes met het opruimen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. haha ook hier zijn we bezig om met kleine stapjes alles wat we zo'n 35 jaar verzameld hebben, de deur uit te werken....over die systeemkasten gesproken, die staan hier ook. Wat is dat voor ding, dat apparaat, hoe heet dat? dat heb ik ook nodig. Succes met ruimen verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier gaat het ook in hele kleine stapjes, maar merk wel dat er nu een beetje schot in de zaak komt. Manlief is gewoon naar een computerzaak geweest en uitgelegd wat hij zocht. Op de doos staat: external 3.5" box for IDE/SATA HDD TMR-750PS van Techsolo. Hoop dat je er iets aan hebt.

   Verwijderen
 10. Die systeemkasten ruimen snel een groot stuk op. Hier gaat het met plastic tasjes tegelijk. Kleine beetjes, in de hoop dat ik de dingen die.ik wel echt graag wil, straks netjes in kasten kan zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. joepie , weer 2 dingen de deur uit en geen kleine dingen, nee , een diepvrieskast en de droger, kijk dat ruimt nog eens lekker op, helaas kan mijn dochter nog niet alles meenemen naar haar nieuwe flatje omdat ze nog aan het klussen is en de woningbouw ook nog de kozijnen gaat vervangen. maar komt goed en het volgende grote ding wat eruit gaat is mijn kledingkast , oh wat word ik hier blij van

  BeantwoordenVerwijderen