Nu zoontje eindelijk een beetje vast voedsel begint te eten rijst steeds weer de vraag: "Gaan we heb wel of niet vegetarisch opvoeden?"
Ikzelf ben sinds mijn 15e vegetariër, mijn man eet sinds hij met mij is alleen nog vlees buiten de deur of als we iets makkelijks halen als pizza. Hij noemt zichzelf een vegetariër uit luiheid. Zelf staat hij niet graag in de keuken, dus ik kook altijd en dan wel vegetarisch. Ik wil best vlees voor hem klaarmaken, maar van hem hoeft het niet. Op de manier hoe ik kook mist hij het vlees volgens eigen zeggen niet. We eten dan ook bijna nooit aardappels/groente/vlees(vervanger), maar vaak dingen als ovenschotel, quiche, pasta en wokschotel. Gerechten waar alles door elkaar gemixt is dus. Als er mensen komen eten haal ik soms vlees in huis, als het echte vleeseters zijn. Omgekeerd halen ze voor mij ook iets vegetarisch in huis.
Maar nu zoontje met de pot mee gaat eten heb ik gemerkt dat hij niet zo gecharmeerd is van mijn schotels. Hij eet het liefst alles apart, dus een aardappeltje, wat groente en dan nog een vlees(vervanger). Voor hem probeer ik dan ook wat apart te houden voor ik alles bij elkaar gooi en in de oven of pan mik. Hij is verder niet erg kieskeurig, hij probeert veel, en is zo wisselvallig met eten als denk ik elke andere peuter. Zijn voorgeschiedenis van 1,5 jaar voeding via neus-maagsonde en daarna nog een jaar bijna volledig afhankelijk van vloeibare dieetdrinkvoeding en zijn kleine reserves/ondergewicht, maakt het wel dat wij erg met eten bezig zijn en het eten voor hem zo leuk mogelijk willen houden, maar ook voedzaam. Als hij iets graag eet ben ik geneigd dat vaker voor hem op tafel te zetten. Liever 3x in de week broccoli als hij dat goed eet, dan 3x verschillende soorten groenten die hij allemaal laat staan.
Vlees en vleesvervangers blijkt hij dus ook erg lekker te vinden. Zelf ben ik niet zo'n voorstander van vleesvervangers, omdat het toch weer gemaakt voedsel is. Ik gebruik het normaal gesproken ook niet vaker dan 1-2x per week. Verder probeer ik gewoon veel noten, groente, ei en zuivel te eten, om toch aan voldoende eiwit, vitaminen en mineralen te komen. Maar bij zoontje gaat groente er toch minder goed in dan (vlees)vervanger.
Ik heb nooit echt een duidelijke reden gehad om vegetarisch te gaan eten. Het is me meer opgedrongen door mijn grote zus. Natuurlijk was ik op die leeftijd vatbaar voor haar argumenten over dierenleed en de manier waarop ze me altijd aansprak als ik vlees at. Ik at al niet veel vlees, maar de beelden van de bio-industrie en haar indoctrinatie zorgden er uiteindelijk wel voor dat ik helemaal stopte met vlees en vis eten. Biologisch vlees was in die tijd nog nauwelijks te krijgen en vleesvervangers alleen nog in de reformwinkel.
Ik ben nog steeds tegen de bio-industrie, maar heb geen problemen met biologisch vlees. Ik geloof niet dat vlees slecht is voor je gezondheid als je het met mate eet. Vis is misschien juist wel goed voor je gezondheid. Ikzelf eet geen vlees en vis meer, ik kan het niet meer. Het idee dat ik dooddier zit te eten maakt me misselijk. Ik word er ook ziek van, mijn lichaam is er niet meer aan gewend. De combinatie van minder koolhydraten willen eten en ook geen vlees en vis eten, maakt het soms wel moeilijk. En dan denk ik weer dat ik misschien toch weer vlees- en of vis zo nu en dan moet gaan eten, maar het lukt me gewoon niet meer.
Echt tegen vlees en vis ben ik dus niet (meer). Maar overdaad schaad, is slecht voor het milieu en ook voor je gezondheid. Maar voor zoontje vind ik het wel belangrijk dat hij met alles kennis leert maken en later zelf zijn keuze kan maken als hij oud genoeg is. Vanaf vorige week zetten we dan ook 1x per week vlees of vis op tafel (voor mezelf maak ik iets anders). Zoontje eet er met smaak van en dat is fijn om te zien na alle frustratie en verdriet die we hebben gehad rondom zijn eetgedrag. En manlief ging helemaal stralen bij het idee dat er weer 1x per week vlees of vis op tafel staat. Als het bevalt gaan we het misschien nog uitbreiden. We kopen dan wel echt goed biologisch vlees of vis, dat is wel duurder, maar omdat het slechts 1x per week is, is het te overzien.
Of ik ooit nog vlees of vis ga eten weet ik niet. Ik sta neutraal tegenover het eten van biologisch vlees en vis met mate. Maar of ik er zelf ooit nog van kan genieten vraag ik me strek af.
Trouwens vorige week nog een hele discussie gehad met zijn diëtiste die peuteropgroeimelk aanraadde nu we de vloeibare dieetvoeding aan het afbouwen zijn. Volgens haar was dat nodig voor bepaalde mineralen als ijzer. Ik heb er mijn twijfels over...volgens mij krijgt hij genoeg binnen uit andere bronnen. Hij snoept nauwelijks, hij krijgt tussendoortjes als zaden, (gedroogd) fruit en noten, en ontbijt 's ochtends met yoghurt of pap en 's avonds nog yoghurt of pap als toetje en drinkt verdunde volle melk of water. Volgens mij is dat al een stuk gezonder als de gemiddelde peuter.
Ik ben Sjouke (38 jaar), woon samen met Alex, Dirk (dec 2011) en David (april 2017). We proberen sinds 10 jaar te (be)sparen en daardoor zijn mooie dromen uitgekomen als verre reizen maken en minder werken om thuis te zijn bij onze zoons. We willen niet meer meedoen aan de renjerot maatschappij en het materialistisch exhibitionisme. We proberen groener te leven, minder te consumeren en bewuster om te gaan met onszelf en onze omgeving. Lees op dit blog mee over hoe we dit doen.
Uit mijn eigen ervaring sta ik een beetje dubbel tegenover helemaal vegetarisch eten tijdens de groei. Mijn ouders gingen rond mijn 12de ineens helemaal vegetarisch eten onder druk van mijn opa en oma. Waarbij kaas vaak als vleesvervanger moest dienen (minimaal 3x per week), mijn moeder dacht dat dat een goede vervanger was maar dat bleek achteraf niet. Ook aten wij vaak aardappels met twee soorten groenten, dat kan nog als 1 van de 2 dan peulvruchten zijn maar dat waren het niet want die eet mijn jongere zusje niet. Ik heb als gevolg van het vegetarische eten bloedarmoede opgelopen, niet door een gebrek aan ijzer maar door een gebrek aan B12 om het ijzer uit de voeding op te kunnen nemen. Ik neem aan dat je zoontje ook in de groei is, daarom zou ik dan zonder vlees wel heel sterk letten op de inname van onder andere B12 maar ook B6. Daarom denk ik dat de diëtiste misschien toch wel een punt heeft, niet omdat je hem niet voldoende gezonde voeding geeft maar omdat het in de groei heel precies aan komt op bepaalde vitamines en mineralen.
BeantwoordenVerwijderenAls je zelf overweegt toch weer een beetje vlees en/of vis te gaan proberen, dan zou ik dat langzaam opbouwen. Je maakt vaak gerechten met alles door elkaar schrijf je, als je daar bijvoorbeeld in stukjes gesneden plakjes spek (ontbijtspek, niet van die blokjes) of ham (ook weer de variant in plakjes) doorheen doet dan valt het niet zo op. Ook een pasta met bijvoorbeeld stukjes zalm of tonijn in de saus is al minder 'opdringerig' dan een lekkerbekje op je bord. Misschien dat je op die manier dan een tussenweg kan vinden?
Groetjes Lily
Bedankt voor je uitgebreide reactie Lily. Ik heb zelf gelukkig geleerd om goed vegetarisch te eten met goede vervangers. Ik heb wel een B12 tekort en bloedarmoede gehad, maar dat had een andere reden, de opname was niet goed door een ontsteking. Heb altijd veel gelezen over voeding en ook tijdens de zwangerschap in vegetarische (op)voeding verdiept. Gelukkig eet zoontje graag peulvruchten, die staan dan ook wekelijks op het menu. En ook de meeste vleesvervangers uit de winkel, zijn een volledige vervanging. Daarnaast eet hij alles volkoren: brood, pasta en zilvervliesrijst. Ik denk dat hij wat dat betreft genoeg ijzer en B12/B6 binnenkrijgt.
VerwijderenIk snap je punt. De diëtist weet overigens niet dat wij vegetarisch eten, is ook nooit naar gevraagd....ik heb het zelf niet gemeld om discussie te voorkomen. Ik denk dat we nu een goede balans hebben gevonden met 1x p.w. vlees/vis, 1-2x p.w. kant-en-klare vleesvervangers, 2x p.w. peulvruchten en de rest ei, noten, extra groente etc. etc.
Ik kan me in bepaalde adviezen van de diëtist totaal niet vinden, misschien ga ik toch eens een natuurdiëtist raadplegen. Want zijn groei is zeker wel een punt van aandacht, maar ik wil wel dat we een goed gevoel geven bij wat we hem geven aan voeding. De afgelopen 2,5 jaar konden we niet anders dan kunstmatige voeding geven, ook al druiste het erg tegen mijn gevoel in.
Vitamine b12 zit alleen in dierlijke producten, dus niet in vleesvervangers en peulvruchten. Dit zijn dus geen volledige vervangers!
VerwijderenEllen
Dankjewel voor je aanvulling Ellen. Klopt dat B12 alleen in dierlijke producten zit, maar hij eet voldoende zuivel, we eten niet veganistisch. Een kind van zijn leeftijd moet 0,7 mcg B12 per dag, in een schaaltje yoghurt zit al 1mcg, dus dat zit wel goed.
VerwijderenVerder klopt het dat in peulvruchten geen B12 zit, maar wel eiwit. Het gaat om de totale voeding op een dag of er tekorten ontstaan. Het eiwit haalt hij dus uit de peulvruchten, B12 uit zuivel en ijzer uit volkorenproducten etc. Maar het zijn inderdaad geen volledige vervangers!
Overigens aan bijna alle vleesvervangers in de winkel wordt wel B12 toegevoegd, dus die zijn dan wel een volledige vervanger mbt B12. Maar ik lees hiervoor altijd de verpakkingen goed. Maar deze vervangers hebben niet mijn voorkeur omdat het "gemaakt voedsel" is.
Ik heb geen kinderen, maar als ik ze wel had dan zou ik ze denk ik vegetarisch opvoeden. Ik wil zelf geen dood dier eten, dus waarom zou ik dat mijn kinderen dan wel laten doen? Ik vind het snijden en het bereiden van vlees al niet om blij van te worden. Laat staan dat ik het dan ook nog in mijn eigen mond of in die van mijn kinderen stop. Wat ze niet weten, dat missen ze ook niet denk ik dan maar. Net zoals met snoep.
BeantwoordenVerwijderenJa het bereiden van vlees vind ik ook lastig, ik kies nu ook steeds niet te bloederige dingen....Dat manlief wel vlees eet, scheelt heel veel in mijn gevoel en ook dat mijn ideeën over vleeseten wel zijn veranderd. Anders had ik hier ook echt niet voor gekozen.....
VerwijderenIk begrijp je 'worsteling' en denk dat je een goed alternatief hebt gevonden. Misschien heeft je zoontje het wel van zijn vader dat hij zo gek is op vlees.
BeantwoordenVerwijderenHet is mi.i. goed dat een kind kennis maakt met vlees én vis. Dan weet het ook wat het is en hoe het smaakt. Mocht hij later alsnog besluiten om vegetarisch te gaan eten, dan kan dat altijd.
Voor nu, laat hem ervan genieten.
O, wat moeilijk voor je! Misschien kun je af en toe biologische vleeswaren op zijn boterhammetje doen of hem als tussendoortje een stukje/plakje bio worst geven? Misschien plakjes bio rookworst (die van OKvlees zijn erg lekker) of knakworstjes.Dat is best betaalbaar, ziet er niet zo vlezig uit en lekker vet (goed om je zoontjes gewicht op peil te houden). Het is en blijft natuurlijk wel vlees...
BeantwoordenVerwijderenAls je je zorgen maakt kan misschien Stefan Kleintjes wat voor je betekenen. Een diëtist die ik heb leren kennen ivm borstvoedingsvragen en bijvoeding (vooral dus niet eten ervan ;-) ) (Ik heb absoluut geen aandelen, heb veel aan zijn tips gehad). Zijn visie kan je hier lezen:
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.borstvoeding.com/consult/3.html#visiedieet
Ook op het bijvoedingsforum kan je tips vinden op de vragen waar je nu mee zit:
http://bijvoeding.freeforums.org/
Het is wel vooral gericht op Rapley manier van eten aanbieden zijn veel mensen die vanuit borstvoeding daar terecht zijn gekomen. Eigenlijk is het gemeenschappelijke vooral dat iedereen zijn kinderen daar gezond en echt eten wil geven (dus geen peutermelk ;-) ).
Ik denk dat het fijn voor je is dat je weet dat je een goede keuze maakt die goed is voor je zoontje en bij jullie past. Succes ermee!
Die keuze lijkt me inderdaad lastig als je zelf vegetarisch bent. Wij eten veel minder vlees dan vroeger en onze kleine man eet gewoon met ons mee, wij eten nu gemiddeld 3 keer per week een maaltijd met vlees, en verder denk ik dat hij genoeg binnenkrijgt via groenten, eieren, noten, zaden etc. Wij gebruiken daarom ook geen peutermelk, dat vind ik persoonlijk overbodig, al zou ik er misschien anders over denken als hij niet goed zou eten?! Het blijft inderdaad "gemaakt" spul en daar houden we ook steeds minder van. Ik denk dat jullie goed op weg zijn, gewoon af en toe vlees op tafel zetten en verder gezond eten.
BeantwoordenVerwijderenIk herken je dilemma. Zelf ben ik 10 jaar vegetarier geweest. Toen ik een kind kreeg at ik al weer geruime tijd vlees en vis. Ik heb dat net zoals Lily zegt langzaam opgebouwd.
BeantwoordenVerwijderenMijn kind at nauwelijks groente en is een enorme carnivoor vanaf het moment dat hij vast voedsel ging eten. Daarom heb ik niet echt overwogen hem vegetarisch op te voeden.,
Zou ik nu alleen wonen, dan zou ik wel weer voor vegetarisch gaan denk ik.
Mij lijkt het ook een behoorlijk dilemma.
BeantwoordenVerwijderenMet die diëtist zou ik niet zo blij zijn trouwens, ik krijg (uit relatief beperkte info, dat wel) het idee dat die geen idee heeft van het voedingspatroon van je kind. Ik heb voor mijn gewicht ook een tijd bij verschillende diëtisten gelopen, en het lijkt vaak ook of ze gesponsord worden door de voedingsindustrie. Bij jullie is het de opvolgmelk, mij werd aangeraden om merk-yoghurtdrinks te drinken (terwijl ik altijd veel magerder en natuurlijkere karnemelk bij de boer vandaan dronk bij het eten, maar nee, ik moest ...), natuurlijk slankie op brood, en zo kwamen ze standaard met een lijst aan merkspul dat minder vet zou zijn. Als ik naar de diëtisten had geluisterd, was ik nu drie keer zo zwaar geweest denk ik.
Dit is ook mijn ervaring met gewone dietisten. Als je er een kan vinden met n medische specialisatie, vermoed ik dat er n gebalanceerdere ( minder gesponsorde) mening is.
VerwijderenDiëtisten worden worden vaak gesponserd door de zuivelindustrie. Ik eet veganistisch (slik wel b12 pilletjes) en voel me er prima bij. Met het stilaan minderen van zuivel en suiker ging ook het vet op mijn billen slinken. Kijk eens op YouTube naar "Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky " zet er nederlandstalig bij en je krijgt ondertitteling.
VerwijderenIk snap de aanbeveling wel. Al zijn er veel natuurlijkere alternatieven. Maar juist in een tijd waarin mensen niet of nauwelijks weten wat ze nu precies in hun mond stoppen doen de hulpverlening wat zij denken dat goed is.
BeantwoordenVerwijderenEr zijn weinig mensen zo goed geinformeerd als dat jij ben en wat je eet is goed overdacht en zonder tekorten.
Lastige beslissing lijkt me. Ik eet zelf al een aantal jaar niet meer vegetarisch, maar we eten zeker niet elke dag vlees. Ik merk dat onze peuter vlees erg lekker vindt, als we vlees eten eet hij dat bijna altijd als eerste op. Nou eet hij sowieso als een bouwvakker, dus ik heb/ben geen vergelijkingsmateriaal.
BeantwoordenVerwijderenIk herken wel wat je zegt over de 'gemaakte' vleesvervangers. Ik zou liever biologisch vlees geven dan kant-en-klare vleesvervangers. Is het geen optie om zelf vervangers te maken? Dan zit je natuurlijk wel weer met dat daar geen vitamine B12 aan toe gevoegd is, maar is dat echt nodig? Hij krijgt zo te lezen wel genoeg zuivel binnen. Ik zou zeker een 'natuurlijkere' dietist overwegen, ik heb ook goed verhalen gehoord over Stefan Kleintjes.
Ken je het blog van Green evelien? Zij voedt haar kinderen veganistisch op, misschien kan haar blog je verder helpen?
BeantwoordenVerwijderenIk heb 20 jaar bega gegeten, maar na wat tegenslagen ben ik teveel afgevallen en kwam niet meer op gewicht. Tegen heug en meug ben ik vanaf dat moment weer af en toe vlees gaan eten. Wel alleen biologisch, troep van dieren die zijn vetgemest hoef ik echt niet. Het is een kwestie van niet teveel over nadenken en (weer) wennen. Maar, ik blijf groente veel en veel lekkerder vinden.
Succes met je zoektocht wat goed is voor jullie en voor je zoontje.
Sacha
Nu is vis natuurlijk ook een dier, maar misschien is dat een idee om hem te geven? Goed voor de omega drie vetten en dus voor de hersentjes en celgroei en wat allemaal nog meer. Jammer dat je zo'n unileverdieetiste hebt getroffen zeg. Maar de goede zijn ook met een vergrootglas te zoeken.
BeantwoordenVerwijderenIk ben zelf vegetarisch opgegroeid, mijn kinderen ook. Allemaal zonder problemen. Op de hele wereld worden miljoenen mensen vegetarisch opgevoed. Er is veel informatie te vinden in boeken en op het Internet. Welke idealen wil jij je kind meegeven?
BeantwoordenVerwijderenWij eten twee keer in de week vega en onze middelste is vegetarisch. Maar ze eet eigenlijk alleen extra noten en eieren. Peulvruchten vindt ze vies.. Vandaar dat ik extra aanvulling aan haar geef in verband met de groei. Ze krijgt af en toe vleesvervanger. Dochter is 12 en mega in de groei. Ik ken twee kinderen die vega zijn opgevoed maar ook vaak vlees eten bij anderen. Broodje knak ofzo. Dochter heeft er zelf voor gekozen en houd stand ik heb zoveel respect voor haar!
BeantwoordenVerwijderenLastig... vriendlief is vegetarisch opgevoed al at hij vroeger tegen heug en meug wat vis. Het is altijd moeilijk geweest wat eten en gewicht betreft (veel allergieën en moeilijke eter). Afgelopen periode is hij sterk afgevallen en probeert nu weer op gewicht te komen. Zonder vlees of vis is dat een stuk lastiger merk ik. Vooral genoeg goede vetten en een bonk eiwitten binnen krijgen valt tegen, vooral vanwege zijn eetvoorkeuren en -beperkingen. Als je zoontje gewichtsissues heeft zou ik zeker zorgen dat hij met veel verschillende voeding in aanraking komt, incl. goed vlees en vis. Dat maakt zijn leven een stuk eenvoudiger mocht hij later onverhoopt moeten aansterken. Wie weet heb je wat aan de info van "Groene vrouw"?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes van de flexitarische kok van een lactose-intolerante notenhatende paddestoelvermijdende vegetariër ;)
Ik denk dat als je zeker weet dat je kind alle voedingsstoffen binnen krijgt je hem net zo goed vegetarisch kunt opvoeden. Ik weet er zelf niet genoeg van af , om dat aan te durven. Maar als ik een ervaren vegatariër was wist ik het wel!
BeantwoordenVerwijderenWat ik zo lees heeft ndmd aardig door wat ze eet en wat hun voeding bevat. Ik zou haar mijn kind wel toevertrouwen. Bovendien lijkt ze niet fanatiek: ze staat open voor wat zoon en man willen en past daarop aan. We lke eetfilosoof zei ook alweer: alles met mate?
Verwijderenmijn dochter is een tijd vegetarier geweest en in het begin probeerde ik dan ook vlees vervangers,maar als ik moet kiezen tussen geen vlees of vleesvervangers dan eet ik liever geen vlees, ik ben nu dan ook flexetarier en eet niet elke dag vlees of vis, als ik het wel doe probeer ik voor biologische producten te gaan verder pas ik het principe alles met mate toe. naar mijn mening is dat het belangrijkste als het gaat om voeding zorg dat je van alles voldoende maar niet te veel of te weinig binnen krijgt en dat je niet te veel suiker, zout en e nummers binnenkrijgt en dat je verantwoord vlees, vis of eieren eet zodat je ook weet dat de dieren die je eet of waarvan je de eieren eet ook een goed leven gehad hebben.
BeantwoordenVerwijderenBeste sjouke, allereerst vind ik het geweldig om jou blog te lezen. Zelf ben ik ook een "thuisblijfmoeder" en heb regelmatig te maken met vrouwen die mij voor gek verklaren. 24/7 met je kind nee pfff veel te saai en te vermoeiend. Ben blij om eens een blog te lezen van iemand die er net als mij veel plezier mee beleefd. Mijn man en ik zijn nu ook bezig steeds gezonder te leven. Nu heb il twee vragen: hoe maak jij je eigen wasmiddel? ( de variant met sunlight is me erg tegen gevallen) en hoe bevallen de katoenen luiers? Ik het veel was werk? En hoe los je de verkleuring van gekleurde ontlasting door bijv het eten van bietjes op?
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook benieuwd naar het zelfgemaakte wasmiddel :) dus lees graag mee.
VerwijderenMisschien kun je hem af en toe een eitje geven of een klein stukje vlees/kip/vis zodat hij het wel leert eten.
BeantwoordenVerwijderenAls hij straks groter is kan hij dan zelf de keus maken of hij toch liever vlees/vis eet of niet.
Sjouke, fijn om weer eens van je te horen, al lees ik je blog niet meer zo vaak ( keuzes moeten maken helaas). Volgens onderzoek hebben kinderen die vanaf hun vroegste jeugd vegetarisch gevoed worden zelden een ijzertekort, ze zijn gewend om genoeg uit plantaarige bron op te nemen. Als mensen later in hun leven overschakelen op vegetarisch/vegan is dat wel een probleem, dan nemen ze non-haemijzer slecht of niet op. En B12 tekort is onmogelijk als je bijvoorbeeld 1xpweek ei of af en toe zuivel binnenkrijgt. B12 tekort is vaker een probleem met de opname ervan als de (bacterieën in de ) darmen niet goed functioneren.
BeantwoordenVerwijderenEen natuurdiëtist is mij goed bevallen, die werkt veel secuurder en op de speciale omstandigheden van de klant/patiënt toegespitst, in plaats van de algemene diëtist die inderdaad alleen maar opgeleid is om light en superbewerkte, onnatuurlijke producten te pushen, imho. Ik had er zelf beter aangedaan om meteen een natuurdiëtist te zoeken ipv een paar jaar aan te modderen. Het bevalt nu goed, ik weet nu tenminste wat er met mijn lijf mis is en wat ik er aan kan doen.
Fijn om te lezen dat het na zo'n moeilijke start nu, 2,5 jaar later!!!! zo goed gaat!
Groetjes van Marjolijn.
Leuk om jullie ervaringen te lezen
BeantwoordenVerwijderenSjouke, ben je gestopt met bloggen? Dat zou ik erg jammer vinden want ik las je stukjes met veel plezier.
BeantwoordenVerwijderenmm, al 2 maanden niet meer geschreven, jammer, ik las je blog graag. Hopelijk wegens leuke omstandigheden geen tijd meer om te schrijven.
BeantwoordenVerwijderenIk ga je nu toch maar uit mijn bloglijstje halen.