De andere drie courgetteplanten doen het iets beter. Maar ze hebben denk ik wat meer warmte en zon nodig. Ik hoop dat ze deze week dat krijgen en dat we dan eindelijk weer eens een courgette uit eigen tuin kunnen eten. Ik ben ongeduldig.....
De sugersnaps en peultjes doen het goed, het is tijd om te oogsten
Uit de vierkantemeterbak oogstte ik snijbiet en palmkool. De andere palmkool laat ik nog even doorgroeien. Ik las dat als je deze tot eind van de zomer laat doorgroeien je een hele mooie grote plant krijgt waarvan je tot in de winter kan oogsten. Het schijnt zelfs lekkerder te zijn als er vorst overheen geweest is. Ik had nog niet eerder palmkool gegeten, maar ik verwerkte het samen met de snijbiet in een lasagne, erg lekker. Een ideale groente dus om ook in de winter opbrengst te hebben uit eigen tuin. Ik ga nog maar wat zaadjes in de grond stoppen en hopen dat het nog wat wordt.
Onze druivenstruiken klimmen sierlijk in het klimrek dat we vorig jaar maakten toen we de planten kochten. Onder de planten zijn nog blauwe bessen verscholen, ik vraag me af of deze nu wel de ruimte en zon krijgen die ze nodig hebben, misschien moet ik ze gaan verplaatsen?
In de voortuin staat nog een pot met een komkommerplant erin, die gaat nu eindelijk een beetje groeien. Het net dat ik heb gespannen over de aardbeien tegen de vogels werkt maar matig. Ik moet hier volgend jaar toch iets beters op verzinnen, een andere stevigere constructie. Verder kan de voortuin wel een onkruid rondje van mij gebruiken.
Japanse wijnbes |
bosbessen
Al eerder zag ik het voorbij komen op een paar blogs, het zelf kweken van je avocadoboompje. Nu eten wij hier bijna wekelijks avocado's, dus pitten genoeg. Nu maar eens twee pitten in een glaasje water gezet in de hoop dat er worteltjes aankomen. Om een echt boompje te krijgen moet je jaren geduld hebben. De basilicum in de vensterbank doet het eindelijk ook goed na verschillende mislukte zaaipogingen.
In het weekmenu wordt steeds vaker iets uit de tuin gebruikt, het boodschappenlijstje wordt korter en dat merk ik ook in de portemonnee. Dat is wel fijn, want de eerste maanden van het jaar is het budget aardig overschreden.
Als je van palmkool telkens de onderste bladeren oogst en de top laat zitten blijft de plant doorgroeien tot in de winter. Je neemt er gewoon van af wat je nodig hebt. Na de winter begint de kool weer opnieuw te groeien en schiet dan door met gele bloemetjes, tegen die tijd heb je dan meestal al weer nieuwe, kleine palmkooltjes gezaaid
BeantwoordenVerwijderenIk heb twee nieuwe scheuten onderin mijn uitgebloeide palmkool gekregen.... kan dus dit jaar verder oogsten!
VerwijderenWat ziet die basilicum er leuk uit in de vensterbank! Weer eens wat anders dan die grote grijze vazen die iedereen momenteel heeft.
BeantwoordenVerwijderen