maandag 14 juni 2021

Mijn "nieuwe" leventje

Na de meivakantie was het dan zover; beide kinderen op school. Nou ja, nog niet gelijk helemaal, de jongste zou de eerste week twee ochtenden komen wennen en de week daarna starten. Maar hij was verkouden, dus dat werd 2 dagen later en de week daarop was een korte week ivm Pinksteren. Tot de zomervakantie is hij op de vrijdag nog vrij, want geen leerkracht voor die dag. Ik vind het prima, voor zo'n kleintje is 4 dagen genoeg. Alex is op vrijdag ook vrij, dus kunnen we eens iets met z'n drietjes doen, of zoals de afgelopen vrijdag hij alleen met papa.

Ik geniet van de rust als de kinderen op school zijn en meer tijd voor mezelf. Ondertussen doe ik het huishouden, administratie etc... Als het huis er acceptabel uit ziet, vind ik het prima, probeer elke week wel 1 grotere klus aan te pakken en verder alles bijhouden. Het werkt voor mij goed om hier structuur in aan te brengen. Soms zet ik de wekker op 10/15 minuten en probeer dan in die tijd bijvoorbeeld de keuken zoveel mogelijk op orde te brengen, dat helpt mij om mij even helemaal op die taak te richten en niet te laten afleiden door van alles. Ik maak aan het begin van de week een lijstje met kleine klusjes en een grotere klus die ik die week wil doen. Het geeft mij structuur en afstrepen geeft een fijn gevoel. Zien wat je gedaan hebt, want met het oog is het niet altijd zichtbaar.

Ik geniet er ook van dat ik meer tijd voor mezelf heb. Ik sport 3x in de week en deed dat meestal 's avonds. Nu doe ik het 's ochtends direct nadat ik de kinderen naar school heb gebracht. Een goed begin van de dag en ik vind het fijn dat ik 's avonds dan meer tijd heb om nog iets met het gezin te doen. Op de dagen dat ik niet sport, maak ik een wandeling in de ochtend. Op de dagen dat ik wel sport, maak ik soms als de kinderen op bed liggen nog een wandeling. Heerlijk om even mijn hoofd leeg te maken. 

Ik doe elke dag een kort rondje in de tuin; water geven, wat onkruid verwijderen soms iets nieuws zaaien. Ik ben fan van (de app van) de Makkelijke Moestuin. Ik leer er veel van. Een paar jaar geleden klungelde ik maar wat aan. Nu weet ik van het meeste wel of het (welkom) onkruid is of niet en oogst op tijd.

Nu het mooi weer is zit ik na het sporten, evt. boodschap, wat huishoudelijke klusjes, vanaf een uurtje of 11.00 buiten met de laptop. Ik doe dan wat administratie voor ons zelf of het kledingruilpunt waar ik coördinator ben. Ik werk de email bij en probeer nu het bloggen echt weer op te pakken, ik rommelde de afgelopen jaren maar een beetje aan.

Rond 12.00/12.30 lunch ik, samen met Alex als hij van zijn werkplek af kan komen. Dat is dan wel weer een voordeel van thuiswerken. Na de lunch kijk ik alvast vooruit naar het avondeten, wat ik kan voorbereiden doe ik al. Nog even snel wat klusjes en dan is het rond 14.15 weer tijd om de jongens op te gaan halen van school.

Daarnaast ben in totaal toch wel zo'n 8 - 12 uur per week bezig met van alles voor het kledingruilpunt. Ik doe het met plezier, maar probeer mij er ook echt aan te houden niet meer dan 12 uur daar mee bezig te zijn, ik wil nog zoveel andere dingen doen. In het opstarten van het kledingruilpunt en zoeken/inwerken vrijwilligers ging de meeste tijd zitten, nu is het dus ook tijd voor mij om een stapje terug te doen. 

Gisteren hebben we het zwembad weer opgezet in de tuin. Die kochten we vorig jaar voor de verjaardag van David. Eerst moesten we de tuin een beetje "verbouwen", goed vegen (zandbak gaat weer voor een aantal maanden de schuur in) en gelijk maar de tegels onkruidvrij gemaakt en de schuur opgeruimd (met de Franse slag). We hebben er nu een warmtepomp bijgekocht, vorig jaar was het bad toch wat koud. Komt met name door de plek, hij staat niet helemaal in de volle zon, nu wel meer dan vorig jaar, we hebben hem een kwartslag gedraaid, maar een plek in de volle zon hebben we niet. Zo'n warmtepomp schijnt stroom te vreten, maar helaas hebben we zonnige geen plek voor solarbollen of matten, we hebben alle opties bekeken. Ik praat het voor mezelf maar goed dat we zonnepanelen hebben, dus dat het indirect niet zo milieuvervuilend is. Vorig jaar heb ik een aantal keer warm water toegevoegd, als de kinderen echt stonden te blauwbekken, dan is dit in ieder geval beter. Gisteren hebben we na het vullen de warmtepomp 4 uurtje aangehad en toen was het water 27graden, dus wellicht valt het mee hoeveel we het ding nodig hebben, nu het bad toch iets meer in de zon staat. Je kan je natuurlijk überhaupt afvragen hoe milieuvriendelijk zo'n bad is. Omdat we zuinig zijn met water, ons jaarverbruik ligt al jaren rond de 70m3 per jaar, gun ik ons dit. Ik maak daar bewuste keuzes in. 

Wat kiekjes van onze achtertuin dan maar voor het beeld :-)

Mijn uitzicht terwijl ik dit schrijf

De Makkelijke Moestuin met daarachter de frambozen- ,Japanse wijnbes-, 
en druivenstruik en nog wat bakken met aardbeien

In de ochtend staat het zwembad nog in de zon,
maar in de middag voor de helft in de schaduw

Trampoline, functionele zitplek en het tuintje van de kinderen

4 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen dit en zoveel herkenbare punten. Vooral die wekker op 10/15 minuten zetten en dan zoveel mogelijk opruimen. Ik hou er van ;) Ook hier het zwembad weer opgezet, bij ons helaas de halve tuin weg. :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar doe wekker op 15 minuten. Heb voor mezelf een lijst gemaakt van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken. Binnenkant keukenkastje, nu 1,5 maand. Werkt bij mij. Verdiep me nu in FLY lady. Denk dat dat bij mij gaat werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me helemaal voorstellen hoe heerlijk het is om meer rust te hebben als de kinderen naar school zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sjouke, daar ben ik nog een keer. Zou je misschien tijd en zin hebben om mee te doen aan een interview voor de rubriek thuisblijfmoeders op www.hetmoederfront.com?

  Als je wilt meedoen mail ik je graag de vragen.

  je kunt me bereiken op tbm@thuisblijfmoeders.nl

  groetjes,
  Nicole

  BeantwoordenVerwijderen