zondag 18 oktober 2020

Van wasbaar maandverband naar een cup

Februari 2013 scheef ik een blogje over wasbaar maandverband. Ik was toen net begonnen om wasbaar maandverband te gebruiken ipv wegwerp. Het beviel mij héél erg goed en heb het jaren lang gebruikt, totdat ik de cup tegenkwam. 

Ik ben geen fan van tampons en gebruikte ze zelfden, alleen bijvoorbeeld om met de kinderen te kunnen zwemmen als ik ongesteld was. Zo'n cup inbrengen leek mij dan ook niks, maar door de positieve verhalen die ik las, werd ik ook wel geïnteresseerd in zo'n ding. Vooral omdat ik vaker met David ging zwemmen en dus toch steeds weer naar wegwerp tampons greep.

Ik kocht er toch 1 (De Groene Cup) en probeerde het. Het inbrengen viel best wel mee, vooral een kwestie van ontspannen en rustig blijven, vooral als het de eerste keer uithalen niet lukt. Als ik veel vloei, moet ik hem wel om de paar uur legen, maar anders is 3x legen op een dag voldoende. Na 2 perioden ging het inbrengen en uithalen eigenlijk super makkelijk en ik werd ook steeds handiger in het legen en wassen, ook op een openbaar toilet waar niet altijd een kraantje op de wc is.

Nu ben ik helemaal om. Op vakantie werd ik ineens ongesteld en baalde zo dat ik mijn cup niet bij mij had dat ik er 1 heb gekocht, een Organic Cup bij Kruidvat. Deze bleek echter minder geschikt voor mij, hij zakte steeds naar beneden bij het wandelen, op de fiets ging het prima. Ik heb nog een cup (Mamicup) gekregen om te testen, via het werk dat ik doe als luierconsulente. Deze is iets groter en stugger als mijn cup, dus heeft minder mijn voorkeur, maar heb nu wel een "reserve" cup. Ik heb bij zowel de Mamicup als de Oganic Cup (een stukje van het) steeltje afgeknipte, omdat ik deze anders bleef voelen.

De Groene Cup, Mamicup en Organic cup


Op zwaardere dagen gebruik ik de cup samen met een wasbaar inlegkruisje. Dat is vooral voor de zekerheid, ik heb bijna nooit last van lekkage. Later heb ik nog een "Broeki" besteld, menstruatie onderbroek, om te proberen. Ik vind dit eigenlijk nog fijner, toch een "gewone" onderbroek aan, maar net iets extra bescherming mocht ik onverhoopt toch lekkage hebben. 


Het Broeki, heb de bijbehorende pad nog niet gebruikt.
Gelijk ook maar een paar mondkapjes bijbesteld.

Of ik nu echt goedkoper uit ben met aanschaf van het wasbaar maandverband, de cups en het broeki, denk ik niet. Als je alleen een cup koopt, heb je denk ik de kosten er snel uit, maar dan moet je wel het geluk hebben gelijk een goed passende cup te hebben. Een cup kost zo'n 20-30 euro.

Het wasbaar maanverband ligt hier nu, op de inlegkruisjes na, ongebruikt in de kast. Dat vind ik best zonde. Maar misschien komt er toch wel weer een periode dat ik dat (even) verkies boven de cup.

2 opmerkingen:

  1. Wasbaar maandverband gebruik als inlegkruisjes. Zijn nu wel aan de laatste ronde toe. Scheelt mij veel irritatie.
    De cup vind ik prima oplossing voor menstruatie. Ik menstrueert niet vaak, wel heftig. Heftige dag blijf ik thuis. Andere dagen voldoet hij prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En ook goedemorgen... Dus.. Ik lees dit en denk: hé, die heb ik ook nog ergens liggen *schaamtzichrot* Maar weer uit de kast gehaald, uitgekookt en in gebruik genomen! Dank voor de eye-opener! X

    BeantwoordenVerwijderen