zaterdag 31 oktober 2015

Geefmaand november

Ik heb mij opgegeven om mee te doen aan de Geefmaand november een initiatief van de Verdubbeldame. Er is maar één spelregel: 'Geef 30 dagen lang iedere dag iets aan een ander'.

Geven is iets moois. Ik merk dat geven mij gelukkiger maakt dan krijgen. Iets weggeven geeft meestal meer voldoening dan geld aan iets verdienen. Geven zonder er iets voor terug te hoeven, mensen blij maken, maakt mij ook blij.

Door mee te doen hoop ik mooie momenten te beleven, te genieten van de lach op iemands gezicht. Uit mijn comfort zone te stappen om zo bijzondere ervaringen op te doen.

Wat ik deze maand precies ga doen weet ik nog niet. Ik heb wel wat ideeën en me ook voor bepaalde dingen opgegeven. In ieder geval wil ik:


  • een kaartje sturen naar een ziek kind
  • iemand op de koffie uitnodigen die alleen is
  • meehelpen op de kledingbeurs
  • iets weggeven via de weggeefkast in de bieb
  • één of meerdere kaartjes sturen naar mensen die ik liefheb
  • houdbare levensmiddelen inleveren voor kerstpakket voor minima
  • complimentjes geven
Ik ben benieuwd wat ik daadwerkelijk deze maand allemaal ga doen en meemaken. Aan het eind van de maand zal ik zeker verslag doen.

Doe jij ook mee met de geefmaand? Of heb je nog leuke ideeën?

woensdag 14 oktober 2015

Oktober (be)spaarmaand

Deze maand probeer ik de hand op de knip te houden. Na een dure verbouwing en vakantie, is het tijd om de spaarpotjes weer aan te vullen. De maand is nu bijna halverwege en het besparen gaat goed. Mijn tactiek is als ik iets wil kopen nog een keer extra nadenken, het uitstellen, of kijken of ik er op een andere manier aan kan komen.

Zo drukte ik al een keer of 5 het winkelmandje bij een online warenhuis weg. Eigenlijk kan ik wel wat nieuwe broeken gebruiken, maar dat kan nog best even uitgesteld worden. Ik koop broeken vaak van een bepaald merk ivm korte lengtemaat. Helaas is daar 2e hands maar moeilijk aan te komen. Vorig jaar lukte het mij wat broeken met korte lengtemaat via MP te scoren, maar die zijn nu te groot geworden.

Ook kocht ik toch niet een extra kledingrek op MP. Ik zou het leuk vinden om bij mijn ruilochtenden wat meer kleding uit te kunnen stallen. Maar dan moet ik het uit eigen zak betalen. Ik ga eerst maar eens onder de "klanten" vragen of niet nog iemand toevallig een kledingrek heeft staan, waar zij niks mee doet.

Ik let extra goed op het boodschappenbudget. Met het scannen van de boodschappen in de winkel en het online kopen zie je gelijk het totaalbedrag, dus ik legde nog wat terug wat eigenlijk niet zo noodzakelijk was. Ook kocht ik wat dingen met een geld-terug-actie en dook de voorraadkast nog eens in.

Verder wist ik mij in te houden voor alle speelgoedaanbiedingen met oog op de aankomende sinterklaas en verjaardag. Eigenlijk heeft zoontje genoeg speelgoed en heb ik nog wat (tweedehands) in de cadeaukast voor hem liggen. Ik denk dat we voor zijn verjaardag voor een abonnement op een speeltuin o.i.d. aanschaffen, denk dat ik hem daar veel blijer mee maak al zal hij het misschien nog niet helemaal snappen wat het is.

Voor een verjaardag (van een alleenstaande man) maakte we een voedingsmiddelen-pakketje. Met wat producten van de geld-terug-acties die we zelf niet gebruiken en kochten er nog wat lekkers te drinken en snacken bij. Het zag er leuk uit en was erg welkom, dus geslaagd denk ik zo.

Ik deed wat vaker mee aan onderzoekjes op internet, zodat ik net aan de bedragen kwam om uitbetaling aan te vragen. En ik melde mij aan bij Roamler om nog wat extra euro's binnen te slepen. en verkocht ik nog iets op MP.

Maar helaas waren er ook extra noodzakelijke kosten. Zo moest ik mijn rijbewijs verlengen en ben ik eindelijk van dat vervelende roze papiertje af, maar heb ik nu ook een pasje. Het rijbewijs koste € 38,-- en voor de pasfoto's was ik nog eens € 10,-- kwijt. In februari moet ook mijn paspoort verlengd worden, twijfel nog of ik dit keer niet voor een ID-kaart zal gaan, want verwacht niet de komende 5 jaar buiten Europa te komen. Gelukkig kan ik dan dezelfde pasfoto mooi gebruiken voor het paspoort. En wat ook fijn is, is dat ik dan eindelijk een ID heb met de naam van mijn man, scheelt weer gedoe met pakjes ophalen bij het postkantoor. Het is niet handig om net voor je trouwen een nieuw paspoort aan te vragen, maar ivm onze huwelijksreis toentertijd wel noodzakelijk.

En zoontje doet lekker mee met onze (be)spaarmaand, want het lijkt het erop dat hij toch eindelijk zindelijk wordt. Ik had net weer de wasbare luiers van zolder gehaald om te besparen op deze kosten. Maar na een paar dagen wasbaar, leek meneer het ineens toch niet meer zo fijn te vinden die luiers. Had wel net eind september nog een voordeelpak ingeslagen voor met name de nachten en op de peuterspeelzaal, maar 's nachts heeft hij voorlopig nog wel even een luier om, dus die komen wel op.

Ben benieuwd wat al deze kleine besparingen eind van de maand zullen opleveren. Eigenlijk vind ik het wel weer een uitdaging om zoveel mogelijk te besparen deze maand. En dan in november kijken of we daar nog overheen kunnen.


maandag 12 oktober 2015

Geslaagde ruilochtend

Hier schreef ik er al over dat ik een ruilpunt ben gestart voor kinderkleding en speelgoed. Ik begon mijn avontuur met het overnemen van een ruilpunt in Dodewaard dat was gestopt. Vervolgens stuurde ik persberichten naar diverse kranten, maakte reclame op facebook en een aantal vrienden en kennissen kwamen ruilen op afspraak. Begin september was de eerste "proefruilochtend" om een beetje te kijken hoe het gaat en een goede werkwijze te vinden.

En vorige week was het dan zover, de eerste echte ruilochtend. Vooraf had ik al 15 aanmeldingen, wat mij best zenuwachtig maakte. Ik vroeg nog wat advies bij de ervaren ruilpunten en maakte de kamer ruilklaar. En toen op dinsdagochtend om 8.50 kwamen de eerste ruilers binnen. Het was gezellig druk, en gelukkig kwam iedereen een beetje verspreid. Een vriendin, die ook was gekomen, hielp mij een beetje. Dat zorgde voor wat meer ontspanning en de mogelijkheid om ook een praatje te maken met sommige. Er kwamen ook nog 2 mama's spontaan langs, die het in de krant hadden gelezen. Helemaal leuk natuurlijk!

Uiteindelijk was het een geslaagde ochtend. Er is veel geruild, veel gedoneerd en gekletst. Ik heb er ook nog wat leuke stukken kleding voor zoontje aan overgehouden. Maar wat ik het leukste vind zijn de enthousiaste reacties van iedereen. Hoewel er nu een kamertje volstaat met ruilspullen, ruim ik zelf spullen een stuk gemakkelijker op. Speelgoed gaat sneller weg als er iets leuks binnen wordt gebracht en ook met het wegdoen van kleding heb ik minder moeite.

Na de ruilochtend was het nog best een werk alles weer te sorteren, de dozen netjes te maken en het overschot aan kleding eruit te zoeken. Ik was er toch nog wel 2 avonden zoet mee, maar leuk vond ik het wel. er gingen nog 4 zakken vol met kleding naar het goede doel. Eigenlijk geeft mij dit veel meer voldoening dan een betaalde baan. Ik kan lekker mijn eigen tijd indelen, maak mensen blij, word er zelf blij van en het is goed voor het milieu. En ik hou er toch een klein beetje over, omdat ik zo vrijwel geen kleding voor zoontje meer hoef te kopen, hoewel het aanbod jongenskleding boven maat 110 nu nog wat mager is.


vrijdag 2 oktober 2015

Vakantiebudget

Na een dure verbouwing (duurder dan van te voren gedacht) twijfelden we of we wel op vakantie zouden gaan. Manlief had nog volop vakantiedagen en eigenlijk waren we er ook wel aan toe. En zoontje is nu bijna 4, dus we kunnen nog maar iets meer dan een jaar genieten van het op vakantie gaan buiten de schoolvakanties.

Nadat er toch nog een financiële meevaller kwam, besloot ik een vakantiebudget te maken. Van dit geld (€ 1500,--) moesten we op vakantie, niet meer, liever minder. Van te voren maakte ik een begroting. 8 nachten huisje Tsjechië € 488,08


4 nachten Hotel Belijn € 241,00


ov-kaart Berlijn
3 dagen 2 pers. € 53,40


milieusticker DLD € 12,50
reisverzekering € 16,48
10-dagen vignet tjechie € 12,00


Totaal € 823,46

We hielden dus nog zo'n € 675,-- over om ter plaatse te besteden. Hiervan wisselende ik € 400,-- om voor Tjechische kronen. Daarmee moesten we het ter plaatse doen, incl tanken. Omdat het geen euroland is, betaal je weer extra bij elke pintransactie.

De overige € 275,-- nam ik mee in euro's voor de dagen in Berlijn (excl. tanken). Natuurlijk zouden we in noodgevallen wel kunnen pinnen of de creditcard gebruiken.

We bleven heerlijk binnen budget.  In Tsjechië hielden we wat kronen over. We wilden er eerst mee tanken, zodat we het via de leasemaatschappij weer terug zouden krijgen. Altijd nog voordeliger dan omwisselen, want het was maar zo'n 30 euro. Uiteindelijk besloten we de laatste avond uit eten te gaan, toch wat ansichtkaarten te versturen, nog wat flesjes bier in te slaan voor de hobby van manlief, 2 verrassingseieren voor onderweg te kopen en mocht zoontje nog iets uitzoeken uit de souvenirwinkel van Bollo. Overigens krijgen we van de leasemaatschappij nog wel zo'n € 35,-- terug voor een eerdere tankbeurt in Tsjechië.

Van het geld dat we te besteden hadden in Duitsland, ben ik een beetje het overzicht kwijt geraakt. Ik legde op het laatste moment nog € 50,-- neer voor onze kattenverzorger, ik had volgens mij nog zo'n kleine 50 euro in mijn portemonnee. Dus zeker niet alles is opgegaan....

Het werken met een vakantiebudget doe ik meestal wel, maar dit keer was het wel noodzakelijker om ons echt aan dit budget te houden. Het scheelde dat Tsjechië een erg goedkoop land is, Berlijn trouwens ook, we zelf konden koken in het huisje en benzinekosten worden vergoed.

donderdag 1 oktober 2015

Tsjechië - Lipno nad Vltavou

Jullie hebben nog een blogje van mij te goed en wel die over de vakantie in Tsjechië. Na onze dagen in Belijn reden we namelijk door naar het Landal Park in Lipno nad Vltavou. Nog bedankt voor de tip die ik kreeg hierover via dit blog, het was inderdaad een erg leuk park in een prachtige omgeving.

De reis van Berlijn naar Lipno verliep goed. Rondom Praag was wat opstopping, maar verder konden we prima doorrijden. Mijn rijkunsten werden wel even getest, omdat ik bij Praag reed en er regelmatig van baan gewisseld moest worden in de drukte. Gelukkig ging het goed en zorgde het niet voor al te veel stress. Manlief mocht vervolgens de bergweggetjes richting Lipno rijden, mij niet gezien :-)

De reden dat we voor een Landal Park kozen, was omdat ik hoopte dat er dan nog wat speelkameraadjes voor zoontje zouden zijn. En we bij slechtweer ook genoeg binnenactiviteiten voor hem zouden hebben. Echter was het erg rustig op het park, waren er wel wat kindjes maar helaas geen echte speelkameraadjes. Toch heeft hij zich prima vermaakt. Want hij zegt steeds: "Ik wil naar het vakantiehuis".

We hebben het erg getroffen met het weer 17-20graden, zonnig en slechts 2 dagen met een beetje regen. Van de binnenspeeltuin, zwembad en Bollo Club hebben we dan ook weinig gebruik gemaakt. We zijn er vooral veel op uitgetrokken, hebben de omgeving verkent en veel buiten gespeeld aan het strandje, in de speeltuintjes en met de loopfiets door het park gereden.

Nog maar wat fotootjes dan:
Ondanks de lange reis, weinig geslapen, maar ook weinig gezeurd.Ik had nog verjaardagcadeautjes bewaard, waaronder deze loep.
Die moest deze dag dus overal mee naar toe ;-)

Pannenkoeken bakken na het zwemmen
Laatste dag uit eten


Nog een verjaardagcadeau....maar hij was bang dat wij weg zouden vliegen

Dagje dierentuin


Lopend naar de top
en van de top weer met de loopfiets naar beneden