vrijdag 30 januari 2015

Januari duurste maand van het jaar!

Bij de meeste mensen is december denk ik de duurste maand van het jaar, maar gek genoeg is dat hier juist januari, ondanks een verjaardag die we in december hebben.

In december heb ik een hekel aan winkelen. Sowieso hou ik niet zo van winkelen, maar met die drukte in december hou ik het helemaal snel voor gezien. We leven dan ook vooral uit de voorraad, ik laat wel lekkere verse biologische groente, fruit en zuivel bezorgen. En koop echt alleen iets in de supermarkt of winkel als het moet.

De meeste cadeaus voor sint en verjaardagen heb ik al in huis, doordat ik in de maanden september t/m november tweedehands speelgoedbeurzen afstruin en de aanbiedingen van (web)winkels in de gaten hou. Verder gebruik ik dan zoveel mogelijk gespaarde punten, cadeaubonnen etc. die ik heb ontvangen met onderzoeken om de cadeaus en extra's voor deze maanden mee te betalen. En verder maken we het vooral niet te gek in de decembermaand en genieten we vooral van het samenzijn.

In januari is het dan weer overal uitverkoop. Hier moet de voorraad dan inmiddels weer aangevuld worden en ook qua kleding en schoenen sla ik mijn slag. Zo zitten we deze maand al aan dubbele boodschappenuitgave. Één van de webshops waar ik graag natuurvoeding bestel, gaat sluiten. er was uitverkoop, dus daar heb ik mijn slag geslagen. De komende maanden hoeven er geen pindakaas, kokosolie, crackers, pasta, noten en gedroogd fruit meer gekocht te worden. En ook qua kleding was ineens alles me te groot en ging ik even flink shoppen. Voor zoontje kocht ik ook nog wat leuke dingen in de uitverkoop en gaven we zo 5x ons maandbudget uit!

Maar het is niks opvallends, elk jaar gaat het zo bij ons. Ik heb even teruggekeken naar de cijfers van 2014 en daar waren de uitgaven vrijwel gelijk met dit jaar. De komende maanden gaan we weer lekker uit de voorraad eten, kunnen we qua kleding weer vooruit. En bijkomend voordeel: ik kan even geen winkel meer zien!

Wat is bij jullie de duurste maand?

vrijdag 9 januari 2015

Begroting 2015

Vandaag heb ik maar eens een begroting voor 2015 gemaakt. Eigenlijk doe ik dit elk jaar wel. Ik werk niet met strakke budgetten, maar hou wel onze inkomsten en uitgaven bij en kijk dan elke maand of we een beetje op schema lopen. Of er grote meevallers zijn of juist tegenvallers en of er eventueel met potjes moet worden geschoven, of dat de spaarrekening aangesproken moet worden. Ook reserveer ik geld op verschillende bankrekeningen met diverse bestemmingen.

Eind vorig jaar hadden we een leuke meevaller, waardoor we een flink deel van de hypotheek konden aflossen. Helaas bracht dit wel een boete met zich mee van een paar duizend euro, omdat onze rentevaste periode nog 6 jaar loopt. Dit moest uit eigen zak betaald worden en sloeg een gat in ons spaargeld, maar gelukkig wel weer aftrekbaar. Helaas is onze spaarhypotheek niet zo flexibel als we achteraf hadden gewild. We hebben nog nagedacht over omzetten naar een andere hypotheekvorm, maar helaas was daarvoor de tijd te kort, gelukkig waren we nog net op tijd om onze schenking op tijd in de hypotheek in te leggen, anders hadden we héél veel geld rechtstreeks naar de belastingdienst kunnen brengen. We betalen nu maandelijks een stuk minder hypotheekrente, wel weer een paar tientjes meer premie, maar zijn 10 jaar eerder klaar met aflossen. Stel dat we hier altijd blijven wonen en niet tussendoor nog extra aflossen dan zijn we op ons 50ste hypotheekvrij, net als zoontje de leeftijd heeft om evt. te gaan studeren. Dat is wel een fijne en rustgevende gedachte.

Omdat onze hypotheek nu een stuk kleiner is, zal ik ook snel de voorlopige teruggaaf 2015 moeten wijzigen, want we krijgen dus ook fors minder hypotheekrenteaftrek. Gelukkig dacht ik daar op tijd aan anders wacht ons medio 2016 nog een onaangename verassing als de definitieve aanslag op de mat valt.


Dat onze hypotheeklasten omlaag gaan, geeft ons meer ruimte om te sparen, maar ook om wat extraatjes te doen, waar we tot nu toe op hadden bezuinigd. Zo koos ik bij verlenging van mijn telefoonabonnement voor een kleine internetbundel, maar doordoor krijg ik wel weer korting op onze 3in1 pakket, omdat het bij dezelfde aanbieder is. Onze kosten voor de boodschappen zijn aanzienlijk gestegen sinds we vrijwel alles bio en een stuk gezonder eten. Dit budget kan ik nu gelukkig ophogen, zodat we hiermee door kunnen gaan. Maar door de lagere hypotheekrenteaftrek en omdat we geen recht meer hebben op toeslagen, hebben we ook minder inkomsten.Verder zijn er het laatste half jaar kosten bijgekomen voor de peuterspeelzaal en sporten. En de premies voor de diverse verzekeringen zijn ook weer iets gestegen.  Kortom genoeg om aan te passen, mijn nieuwe huishoudboekje is hier te vinden.

Ik vind het fijn om overzicht te hebben, het geeft mij een gerust gevoel, En zo bleek het ook weer eens hoe handig het is spaargeld achter de hand te hebben. Als we in december niet ruim 4000 euro zo op hadden kunnen hoesten, die betaald moest worden als boeterente, hadden we minder op de hypotheek kunnen aflossen en had er alsnog belasting over (een deel) van de schenking betaald moeten worden.

donderdag 8 januari 2015

Nieuw jaar - nieuwe start!

Al een paar keer heb ik mijn blog na een blogstilte weer opgepakt, regelmatig heb ik getwijfeld of ik niet beter kon stoppen met bloggen. Ik vind het leuk om te bloggen en ook blogs te volgen, maar ik heb gewoon te veel hobby's en andere bezigheden. Soms ontbreekt het me ook totaal aan inspiratie en soms zijn er dingen die ik niet op mijn blog kan of wil schrijven, waardoor andere dingen misschien verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden.

Maar goed, ik ga het weer proberen. Ergens blijft het toch kriebelen en al doe ik niet aan goede voornemens, wel wil ik proberen dit jaar weer vaker een blogje te tikken.

Ergens halverwege november vorig jaar, schreef ik mijn laatste blogje en in die tijd is er best veel gebeurd. Even dan maar wat kiekjes, hoogtepunten en dieptepunten om jullie bij te praten.We vierden sinterklaas

En zoontje keek soms wel 3x per dag in zijn schoen...want op de grond liggen met het licht uit is ook een nachtje slapen volgens hem ;-)

We hadden een lekkage op de badkamer, gelukkig was het snel verholpen 
al wachten we nog op de uitkering van de verzekering

Zoontje werd 3 jaar!

Ik knutselde nog een verjaardagstaart 
met lekker veel suiker en e-nummers ;-)

We gaven zoontje een crowdfunding cadeautje


Maar dit was toch wel zijn favoriete cadeau!Tussen alle feestjes door, 
probeerde ik nog een beetje gezond te eten


Of ik maakte iets gezondere chocolaatjes!We vierden kerst


We trotseerden de sneeuw, al had zoontje er na 200m 
al genoeg van en wilde hij: "Huis toe"

Manlief brouwde nog een biertje

Vierden we traditioneel Oud & Nieuw met vrienden en 
speelden spelletjes. 
Dit spel kan dus gelijk door naar de kringloop ;-)

Deed ik mee aan de nieuwjaarsduik, 
zoek zelf maar uit wie ik ben ;-)

Begonnen we het jaar goed met een concert van Clouseau (jeugdsentiment) in Antwerpen, 
ons eerste avondje uit samen in weer een half jaar tijd.En mocht na de vakantie zoontje dan eindelijk op de peuterspeelzaal trakteren

Verder kocht ik begin december nog mijn eerste smartphone. En ik moet toegeven, het is best handig. Vooral foto's maken ben ik blij mee en what's app. Natuurlijk ging ik voor een goede aanbieding bij het verlengen van mijn abonnement en omdat mijn oude telefoon kuren kreeg, koos ik voor verlenging met toestel. Ik ging niet voor de duurste, nieuwste en must have, maar voor een Ipone 4 refurbished voor 100 euro! Ik had immers nog verjaardagsgeld liggen....

We deden nog een leuke aflossing op de hypotheek, waarvoor dank aan de schenker hiervan. 

Ik was ontzettend druk voor het vrijwilligerswerk dat ik doe, maar waar ik verder (nog) niet te veel over wil vertellen.

En kijk ik eigenlijk terug op 2 leuke, drukke laatste maanden van 2014!

Ik hoop in 2015 weer vaker te schrijven en ook weer blogjes te lezen!