zaterdag 25 oktober 2014

Vakantievoorbereidingen

Begin november gaan we er nog even lekker een weekje tussenuit. Van de zomer zijn we niet op vakantie geweest, nou ja twee keer een weekendje weg. In mei hebben we nog een weekje Duitsland gehad, maar er was nu wel weer behoefte aan een kleine vakantie.

Vakantie staat hier hoog op het prioriteitenlijstje. Die verre reizen van voordat zoontje er was, laten we nu even voor wat het is. Maar even lekker met z'n drieën weg is wel erg fijn. Eerder kon ik me niet voorstellen dat er van die mensen zijn die jaar in jaar uit naar dezelfde bestemming gaan en dan niet alleen het land, nee ook de camping. Nu moet ik toegeven dat we al voor de 3e keer naar dit park gaan waar we nu een huisje geboekt hebben. Het beviel ons goed, veel te doen voor zoontje, leuk huisje, lekker rustig en ze hebben vaak van die goede aanbiedingen.

Vorige keren was ik er met mijn zus en nichtje geweest en zijn we vooral op het park gebleven, omdat de kindjes ook overdag nog veel sliepen. Nu gaan we met ons gezinnetje en willen we ook wat meer van de omgeving gaan bekijken. Ik heb al een hele lijst gemaakt van brouwerijen (voor manlief) en kringloop- en natuurwinkels (voor mij) om te gaan bezoeken. Ik vind het heerlijk ontspannend om bij kringloopwinkels rond te neuzen. Natuurlijk gaan we ook nog wel lekker zwemmen op het park, wandelen door de bossen, spelen in de (binnen)speeltuintjes en ik heb voor mezelf ook nog het welnessarrangement er bij geboekt, zodat ik ook nog een paar avondjes even lekker kan ontspannen in de sauna. Manlief houdt daar toch niet van, dus die kan dan mooi bij zoontje in het huisje blijven met een goed boek of kijken naar een film die niet mijn interesse heeft. Met het welnessarrangement zou ik ook nog gebruik mogen maken van de fitness. Of ik dat ga doen weet ik niet, misschien is het best lekker om nog even te sporten alvorens de sauna in te duiken. Of 's ochtends even een half uurtje te gaan. Ik neem de spullen in ieder geval mee, dan zien we wel.

Ik maak altijd wel een inpaklijstje voor de vakantie, waar ik dan al een paar weken voordat we vertrekken mee begin. Als er dan nog dingen gewassen, gekocht of opgezocht moeten worden heb ik daar nog genoeg tijd voor. Voor mij werkt die structuur, zodat ik geen vakantiestress krijg. Ik pak de avond voor vertrek vaak al het meeste op mijn gemakje in. Dan 's ochtends nog de laatste dingen en dan kunnen we lekker op tijd vertrekken. Nu gaan we 's middags weg, want we blijven in Nederland en manlief moet 's ochtends nog werken en zoontje naar de peuterspeelzaal. Nog meer tijd om lekker relaxt in te pakken dus.

Dit keer heb ik ook een soort van weekmenuutje gemaakt. Ik heb geen zin om uren in de keuken te staan en wil toch zoveel mogelijk gezond eten. Zo kan ik gelijk zien welke voedingsmiddelen ik beter van huis mee kan nemen, scheelt misschien ook weer wat geld. En ik heb ook geen zin om steeds naar een supermarkt te moeten als we op vakantie zijn, dus kan ik vooraf bij de biobezorger fijn al het meeste bestellen en dan in de auto laden. Alleen even rekening mee houden dat we ook weer niet oneindig plek hebben in de auto. Maar veel zooi hoeft dit keer al niet meer mee nu zoontje ouder wordt.

Als ik dit zo opschrijf klinkt het allemaal wel héél gestructureerd en eigenlijk is het dat ook wel. Ik kan soms best een warhoofd zijn en door drukte en haast vergeet ik dan van alles. Ik kan maar beter alles plannen dan blijft het tenminste rustig in mijn hoofd en ga ik niet de hele reis bedenken wat ik vergeten zou kunnen zijn en kan ik ontspannen aan de vakantie beginnen.

Het enige waar ik me nu een beetje zorgen over maak is onze kat. Hij heeft nierfalen en toen ik boekte leek het weer beter met hem te gaan. Inmiddels gaat het weer slechter, maar meer dan een beetje oplappen kan de dierenarts niet doen. Misschien heeft hij nog een jaartje met een beetje geluk. Het speciale voer blieft meneer niet meer, dus nu toch weer ander voer gekocht wat zijn gezondheid niet ten goede komt, maar hij was al zo vermagerd. Gelukkig hebben we een goede verzorgers voor hem en als ons hele huis naar kattenpis stinkt als we terugkomen, moeten we maar even voor lief nemen. Hij plast nu overal in huis en met tapijt is dat verre van fijn. Ik heb nu een tijdelijke oplossing van een zeiltje met een oude handdoek erop op een vaste pisplek. Daar plast hij nu steeds en ik dan maar steeds verschonen en weer wassen. Dus voor de verzorgers ook maar even een berg oude doeken neerleggen en wat instructies geven en hopen dat hij ons niet te veel mist. Een oplossing zou zijn het beestje opsluiten in de gang met zeil, maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen....dan nog liever binnenkort het tapijt vervangen zodra niemand hier meer binnen wil komen.


vrijdag 24 oktober 2014

Extra inkomsten: e-mailprogramma's, kortingsprogramma's en testpanels

Naast de onderzoeksprogramma's, waar ik gisteren over schreef, doe ik ook mee aan een aantal andere programma's om een klein beetje bij te verdienen. Hieronder een opsomming van waar ik zoal aan mee doe en wat ik er mee verdien.


Emailprogramma's
Bij emailprogramma's verdien je geld door het ontvangen en klikken op emailtjes. Ik gebruik hiervoor een speciaal emailadres en ga elke dag even 5 minuutjes klikken om zo wat centjes bij elkaar te sprokkelen. Soms kan je meer verdienen door mee te doen aan een enquete of producten te kopen. Pas dus op dat je niet voor de verleidingen valt om producten te kopen, want dan kost het je meer dan het je oplevert!

Euroclix
Euroclix vind ik het beste e-mailprogramma, ik doe hier denk ik al een jaar of 8 aan mee met tussenpozen. Soms heb ik even geen zin om te klikken op de mails en sla ik gewoon een paar maanden over. Daardoor gaat het sparen niet heel erg hard. Per email krijg je een aantal clix en die clix kan je vanaf minimaal 1000 stuks weer inleveren voor geld.

Je kan ook meedoen aan LuckyClix, eigenlijk niet meer dan een fruitautomaat. Je wisselt een aantal clix in om mee te doen en maakt dan kan op grote hoeveelheden clix. Toevallig deed ik dit een paar maanden geleden toen ik wilde stoppen met Euroclix en hiermee mijn clix wilde opmaken om vervolgens mijn account te verwijderen. Nou, toen had ik zo maar ineens 5000 clix gewonnen en kon ik gelijk € 70,-- laten uitbetalen. Ik ben daarna toch maar lid gebleven.....

Surfrace
Bij surfrace spaar je waves die je kan inwisselen voor geld of bonnen. Het sparen gaat iets minder snel dan bij Euroclix, maar je krijgt dan ook minder mailtjes. Verder werkt het eigenlijk hetzelfde als Euroclix

Qassa
Bij Qassa, voorheen Moneymiljonair, spaar je qoins door het lezen van emails en meedoen aan onderzoekjes. Het sparen gaat ongeveer even snel als bij Euroclix. Vorig jaar heb ik hier € 12,50 mee verdient en dan ben ik niet erg actief geweest in het invullen van onderzoeken. Ook heb ik een paar maanden helemaal niet geklikt. Dus meer verdienen in een jaar is zeker mogelijk!


Kortingsprogramma's

Shopkorting
Als je iets online wil kopen  en de webwinkel aangesloten is bij Shopkorting kan je wat euro's korting krijgen. Je moet dan wel een account bij Shopkorting hebben, inloggen op de site en via de site naar de webwinkel gaan en je bestelling doen. De korting die je krijgt varieert per webshop. Ik gebruik het vooral voor bestellingen die ik doe bij De Tuinen, De Weegschaal, Bol.com, Groupon, Zooplus, Hema, Wehkamp en Greetz. Ik heb nu in totaal sinds 2009 dat ik mee doe € 120,-- aan korting ontvangen, een mooie 20 euro per jaar. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook regelmatig vergeet een online aankoop via shopkorting te doen. Je krijgt de korting pas achteraf uitgekeerd via Shopkorting en dan moet de korting in totaal minimaal € 10,-- zijn. Soms moet je dus even sparen totdat je kan laten uitbetalen.


Testpanels
In het verleden was ik erg actief bij onderstaande testpanels. Je krijgt gratis producten thuisgestuurd om te testen en je mening te geven. Nu doe ik alleen nog maar mee aan de testen van producten die ik echt interessant vind en dat zijn er niet meer zo veel.

Testpanel
Via het testpanel kan je producten testen, meedoen aan winacties en enquêtes invullen voor voordeelspaarpunten waarmee je dan weer producten (met korting) kan kopen. Afgelopen jaar heb ik repen van Zonnatura getest en zoutjes. Ik ben nog niet zo lang lid, dus kan nog niet echt een duidelijk oordeel geven wat ik van Testpanel vind.

Buzzer
Via Buzzer heb ik in het verleden regelmatig gratis producten getest. Het laatste jaar heb ik slechts 2x een uitnodiging ontvangen en beide producten hadden niet mijn interesse.

The Insiders
Het afgelopen jaar heb ik 1x meegedaan aan een campagne over bier. Dit was eigenlijk meer voor manlief en zijn bierhobby.

Zoals je ziet doe ik aan behoorlijk wat dingen mee, de ene keer actiever dan de andere keer. Toch zijn het dingen die best wat binnen brengen en soms ook best leuk zijn. Ik kan het lekker vanuit huis doen en het is een leuk extraatje. Soms heb ik er helemaal genoeg van en stop ik een paar maandjes en daarna pak ik het gewoon weer op.

Doen jullie ook mee aan bovenstaande programma's? En wat zijn jouw ervaringen?

donderdag 23 oktober 2014

Extra inkomsten - Onderzoeksprogramma's

Hoewel ik thuisblijfmoeder ben, weet ik hier en daar toch nog wat bij te verdienen. Die bijverdiensten worden niet altijd in het kasboek genoteerd, als het contant is verdwijnt het gewoon in de portemonnee of ons "leuke-dingen-potje". Soms zijn het ook bijverdiensten in cadeaubonnen of artikelen. Vandaag zet ik maar eens op een rijtje waar ik allemaal aan mee doe en wat ik er mee verdien. De meeste zullen onderstaande mogelijkheden wel kennen, maar misschien zit er toch nog iets nieuws bij? Vandaag besteed ik aandacht aan de onderzoeksprogramma's. Morgen een blogje over de e-mailprogramma's, kortingsprogramma's en testpanels .

Onderzoeksprogramma's

TNS-Nipo
Ik ben al behoorlijk lang respondent bij TNS-Nipo. Ik vul online enquêtes in, soms krijg ik een telefonische enquête en heel af en toe doe je een onderzoekje thuis. Laatst deed ik bijvoorbeeld mee aan een voedingsonderzoek van het RIVM. Ik moest een dag duplicaatvoeding van zoontje verzamelen in een speciale koelbox. Vergoeding 40 euro (in bonnen) + 10 euro onkostenvergoeding.
De punten die je spaart, kan je laten uitbetalen bij 66 punten in een cadeaubon twv 10 euro voor Bol of Blokker. Maar je kan ook kiezen voor airmiles of goede doelen. Het sparen gaat best snel, ik heb denk ik wel 3-4 bonnen per jaar door alleen al de online enquêtes.

Op dit moment zijn ze op zoek naar:
  • mensen die werken in de Sociale Werkvoorziening (WSW)
  • mensen met een Bijstanduitkering (WWB)
  • mensen met een Wajong uitkering
Kon op de website niet vinden hoe je je kan aanmelden, maar behoor je tot bovenstaande groepen, dan mag je mij evt. mailen. Ik krijg er niks extra's voor maar kan je gegevens dan doorgeven.


Waardevolle Mening
Door online enquêtes in te vullen kan je geld verdienen dat per € 10,-- wordt uitgekeerd in een cadeaubon. Je kan zelf kiezen of je een bon wilt van Bol, VVV of Entertainmentbon. Je krijgt wekelijks wel een mailtje met een enquête, die variëren in inkomsten van € 0,25 - € 2,--. Meestal klik ik de onderzoekjes weg die langer dan 15 minuten duren, dus het sparen gaat niet heel erg hard. Heb al 1x een Bol-bon mogen ontvangen van € 10,-- en zit nu weer op ruim € 5,-- spaarsaldo. Als ik actiever hierin zou zijn, zou ik denk ik wel het 3 dubbele kunnen sparen.


Flycatcher
Van Flycatcher krijg ik maar af en toe een mailtje, maar dat kan ook zijn omdat ik de laatste tijd bijna niet mee heb gedaan.
Bij € 10,-- saldo kan je laten uitkeren voor een bon van Bol, VVV, Wehkamp, Kijkshop of Nationale Tijdschriftenbon.Ik heb nu in totaal € 7,70 gespaard, dus ben bijna bij mijn eerste uitkering.


Online Interview
Hier spaar je viewpoints door het invullen van enquêtes, ik krijg wekelijks wel een uitnodiging. Deze viewpoints kan je weer omzetten in credits die in hun eigen webshop te besteden is. Nadeel vind ik wel dat je ook voor de verzendkosten moet betalen of hiervoor ook viewpoints moet inwisselen. Ik doe nu een jaartje mee en spaar voor een leuke grote duploset om die kado te geven aan zoontje voor zijn verjaardag. Maar denk dat ik nog even door spaar voor Lego voor volgend jaar. Het sparen gaat best snel als je consequent meedoet aan de onderzoeken. Ik doe zo nu en dan mee, dan heb ik ongeveer 1 leuk cadeautje per jaar. De onderzoeken zijn wel vaak kort, dat is dan wel weer fijn.

Als je het leuk vindt om mee te doen aan Online Interview, zou ik het aardig vinden als je mij een mailtje met je naam en e-mailadres wilt sturen. Dan kan ik je uitnodigingen hiervoor. Zodra je 3 maanden lid bent krijg ik dan weer extra viewpoints.


OpinionBar
Via dit onlineprogramma krijg je ook regelmatig e-mails met uitnodigingen voor enquêtes. Je spaart geld en zodra je saldo minimaal € 10,-- is, kan je het laten uitbetalen. Ik heb in totaal al € 52,56 hiermee verdiend. Ik denk dat ik ongeveer € 10,-- per jaar hiermee verdien, maar ben echt super inactief met dit programma, omdat ik de enquêtes vaak te lang vind. Het meeste laat ik dus aan me voorbij gaan. Als je actiever bent, denk ik dat je zeker €40,-- per jaar zou kunnen verdienen door aan alles mee te doen. Mocht je lid willen worden van OpinionBar, dan zou ik het leuk vinden als je mij een emailtje met je naam en emailadres zou willen sturen. Dan stuur ik je een uitnodiging en maak ik kans op een mini-laptop


GFK
Via GFK doe ik mee aan diverse onderzoeken. Zo doe ik mee aan het "boodschappen scannen" wat inhoudt dat je al je boodschappen scant en gegevens hiervoor invoert. Het kost me denk ik 2x15 min. per week. Daarnaast doen we mee aan het televisieonderzoek, je krijgt dan een speciaal kastje en vinkt jezelf aan als je tv-kijkt. Ook wordt mijn internetgebruik gemonitord door een speciaal programmaatje op mijn laptop. En soms krijg ik een uitnodiging voor een enquête. Het klinkt allemaal als heel veel werk, maar in de praktijk valt dat enorm mee. Het zijn handelingen die een gewoonte worden.

Als beloning krijg je punten waarmee je vervolgens iets kan kiezen uit de geschenkencatalogus. In die catalogus staat ook de keuze voor VVV-bon, dat is eigenlijk altijd mijn vaste keuze. Ik verdien 2-3 cadeaubonnen van € 25,-- per jaar. Daarnaast krijg ik onkostenvergoeding van het stroomgebruik van de apparaten.
Wil je meedoen met het GFK? Stuur me dan een mailtje, dan kan ik je uitnodigen, volgens mij krijg ik daar niks extra's voor. Misschien kan je je ook wel gewoon aanmelden op de site.


Zoals je ziet doe ik aan behoorlijk wat dingen mee, het ene actiever als het andere. Het is maar net wanneer ik zin heb. In totaal levert het me toch een leuke extra verdienste op per jaar. Ik denk zo'n € 100,-- tot € 150,-- per jaar. Als ik echt met allemaal héél actief zou zijn zou dit zeker het dubbele of misschien wel 3 dubbele zijn.

Doe jij ook mee aan (online) onderzoeken? Zijn er nog programma's die ik niet heb genoemd waar je aan meedoet?

woensdag 22 oktober 2014

Kledingbudget

Ons kledingbudget is behoorlijk laag. We geven gemiddeld 50 euro per maand aan kleding uit en dat is dan voor 3 personen, ik, manlief en zoontje van bijna 3 jaar. Ik krijg weleens opmerkingen van: "dat kan toch helemaal niet", "dan lopen jullie vast in vodden" e.d. Maar het kan echt en dan kan je er ook echt nog leuk bijlopen. Die 50 euro is trouwens niet een budget waar we ons strak aan houden, maar is gewoon het gemiddelde dat we vorig jaar hebben uitgegeven per maand en dit jaar zitten we tot nu toe op € 736,23 in totaal,iets meer dus, maar we hebben de komende maanden niks meer nodig. Als we niks meer kopen zullen we uitkomen op € 60,-- per maand, nog steeds een laag bedrag.

Hoe doen we dat?
Ten eerste is waarschijnlijk mijn grote voordeel dat ik een hekel heb aan kleding kopen voor mezelf. Ik vermijd liever pashokjes en koop, als ik een keer iets nieuws koop, het liefst online, zodat ik het thuis op mijn gemak kan passen. Wel shop ik zo nu en dan voor mezelf bij de kringloop, op tweedehandskledingbeurzen héél soms op MP. Begin dit jaar hebben we behoorlijk veel geld uitgegeven aan 2 paar goede winterschoenen voor mij en een winterjas voor manlief in de opruiming van de ANWB. Hier kunnen we hopelijk weer jaren mee vooruit, maar daardoor zijn de uitgaven dit jaar wel iets hoger.

Voor manlief koop ik bijna alles.Hij heeft een hekel aan winkelen, nog erger dan ik. Ik koop kleding voor hem in bulk in de opruiming, als er goede aanbiedingen zijn of als we kortingsbonnen o.i.d. hebben. Zo kocht ik in maart dit jaar 10 overhemden in de 75% opruiming voor in totaal 60 euro en ergens in het voorjaar een stuk of 3 nieuwe spijkerbroeken met een kortingsactie. Het is een kwestie van goed in de gaten houden wat je nodig hebt en op het juiste moment toeslaan.

Voor zoontje koop ik eigenlijk nooit iets nieuws, ah wat zielig! Nou ja, dit jaar alleen wat ondergoed en sokken dan, o'ja en 1 paar schoenen. Ik loop een aantal kinderkledingbeurzen af, heb wat vaste adresjes van tweedehands kinderkledingwinkeltjes en krijg ook nog hier en daar wat. Meestal koop ik ook al 1-2 maten vooruit als ik leuke dingen zie voor weinig. Hij groeit ook niet heel erg hard, dus zit nu net in maat 92. Ik moet eerder weer kopen omdat overal gaten/vlekken e.d.inzitten dan dat hij er is uitgegroeid ;-)

Wel moet ik eerlijk bekennen dat ik ook weleens iets contant betaal met gekregen geld of geld van verkopen. Dit doe ik in een leuke-dingen-potje en als ik dan weer eens zin heb om naar zo'n beurs te gaan, maar niks echt nodig, betaal ik het daar van. Voor zoontje shoppen vind ik wel leuk! Dus misschien is het eigenlijk een paar euro meer per maand als ik een hele nauwkeurige boekhouding zou hebben.....

Omdat ik ook behoorlijk ben afgevallen, paste ik ineens weer kleding van 8 jaar geleden. Ja, ik had nog wel wat bewaard, alleen de spijkerbroeken en basic shirtjes. Dus ik hoefde ook niet heel erg veel te kopen, heb het bij een paar leuke tweedehands items gelaten. Als ik nu nog meer afval moet ik wel weer even shoppen.Voor spijkerbroeken heb ik een vast adresje met korte lengtematen, daar wacht ik dan wel even de denim weken af en ga dan shoppen met de cadeaubonnen die ik nog heb liggen. Natuurlijk ook niet helemaal eerlijk, want dat neem ik dan ook weer niet mee in de boekhouding.

Daarnaast scheelt het denk ik ook hoe je met kleding omgaat.Ik was alles op lage temperaturen met zelfgemaakt wasmiddel, geen agressieve reinigers en wasverzachter dus. Voor hardnekkige vlekken gebruik ik Biotex. Ik heb geen droger,dus hang alles te drogen.Ik gebruik het strijkijzer zelden. Ik was alleen de kleding als het nodig is, dus niet een trui of broek al na 1x dragen. Thuis loop ik altijd op sokken, dus slijten mijn schoenen ook niet.

Hoeveel geven jullie per maand aan kleding uit?

dinsdag 21 oktober 2014

Hoe staat het met mijn doelen voor 2014?

Als je begint met (be)sparen en consuminderen en dit goed aanpakt, kom je op een gegeven moment op een punt dat alles een gewoonte wordt en je geen nieuwe dingen meer kan verzinnen om op te besparen. Dit punt bereikte ik ergens dit jaar en daardoor werd er vervolgens denk ik ook even minder geblogd. Want welke tips kan ik nog delen? Is gewoon vertellen hoe wij leven nog wel interessant?

Wel leuk dat ik vorige week op mijn eerste berichtje, na lange tijd, veel reacties kreeg van lezers die blij waren dat ik terug ben en me hadden gemist. Wat ontzettend lief. Blijkbaar is ons leven toch nog interessant genoeg om over te blijven schrijven. En zelf vind ik het eigenlijk ook nog steeds leuk, al ontbreekt de inspiratie vaker. Wel leuk is om weer eens oude blogjes terug te lezen, sommige dingen zou ik nu compleet anders doen, andere dingen zijn onveranderd. Mijn blog begon een aantal jaar geleden ook aan het begin van een reis waarin we dromen wilden waarmaken. We stonden toen aan het begin van onze carrière en wilden bewust met geld en onze omgeving omgaan en goede keuzes maken voor de toekomst.

Ergens begin dit jaar maakte ik ook een doelen lijstje. Dingen die ik graag dit jaar zou willen doen om op deze koers te blijven. Maar ook gewoon dingen die al zo lang liggen, dat ze nu maar eindelijk eens moeten gebeuren. Eigenlijk is dit lijstje in de vergetelheid geraakt en staan er dingen op waarvan ik nu denk: dat hoeft/wil ik eigenlijk niet meer. Maar mijn belangrijkste doel dat er op stond: -10 kilo heb ik ruimschoots gehaald, dus ik kijk er toch positief op terug.

Vandaag daarom mijn lijstje maar eens verwijderd en even de dingen eruit gepakt die ik echt dit jaar nog wil doen en ook haalbaar zijn. En hieronder opgeschreven.

Doelen voor de komende 2 maanden:
- 2 boeken uit de boekenkast lezen en daarna wegdoen
- Fotoboek maken van zoontjes 2e jaar, foto's zijn al uitgezocht nu nog een kwestie van maken!
- Elke dag minimaal een half uur naar buiten
- Elke dag iets aan beweging doen

Die laatste twee zijn natuurlijk mooi te combineren. Ik merk als het weer slechter word ik toch eerder geneigd ben binnen te blijven. Ik moet mezelf er dan echt toe zetten om naar buiten te gaan. En dat gaan we maar eens doen!

Het najaar/winter is ook weer zo'n periode dat het huis weer eens wat opgeruimd moet worden. Al hou ik het nu beter bij en zet regelmatig iets tussendoor op MP of breng het naar de kringloop. Toch zijn er best nog dingen te verzinnen die ons huis weer mogen verlaten. We hebben echt in de loop der jaren een enorme berg aan gezelschapsspelletjes verzameld bij het struinen op tweedehandsmarkten en kringlopen. We moeten die nu toch echt maar eens een keer gaan uitzoeken om te zien wat we willen bewaren en wat niet. Doordat we weer gaan kamperen volgend jaar is er ook weer veel zooi bijgekomen, dus tja dan moet er ook weer iets weg. De winter is natuurlijk ook weer een mooie periode om wat vaker eens een spelletje te spelen en zo kunnen we dan gelijk ook onze favorieten selecteren. Wat ik denk dat we zeker een spel of 80 hebben en dat is natuurlijk een beetje onzin!

donderdag 16 oktober 2014

Grrrr.....Autostoel gezeur

Bijna alles wat we hebben aangeschaft toen ik zwanger was, was tweedehands. Enige wat we toch echt nieuw aanschafte was het autostoeltje. Ja, door de hormonen liet ik me gek maken over verhalen dat je NOOIT een tweedehands autostoeltje moet kopen. Nu denk ik: had ik maar een tweedehands stoeltje van een goede bekende gekocht!

Na lang vergelijken en aanbiedingen afwachten kochten we uiteindelijk een Maxi Cosi met daarbij de FamilyFix, waardoor het stoeltje verankerd kan worden via de isofix en dit nog veiliger is. En je het stoeltje makkelijk uit de auto kan halen zonder gedoe met de gordel enzo. Dit gehele systeem, ondanks de Mazzeldagen die ik afwachtte, kostte toch nog zo'n dikke 250 euro. Maar ja, je wil het beste voor je kind, helemaal als het om veiligheid gaat.

Toen zoontje ruim een jaar later uit de baby-autostoel was gegroeid, gingen we opnieuw naar de winkel voor de opvolger. Deze paste op hetzelfde onderstel dat we al hadden, ideaal leek ons. We kochten een lelijke kleur stoel in de opruiming met een zomerhoes erbij, zodat je die kleur toch niet ziet. Het grote nadeel van deze stoel, daar kwamen we al snel achter. Deze stoel kon NIET met de gordel in de auto gemonteerd worden, daarbij was persé het onderstel nodig. Dus even snel het stoeltje in een andere auto zetten was er niet bij. Niet dat dat vaak gebeurde, want we hadden toch maar één auto. Maar ik rij nog weleens mee met een vriendin o.i.d. dus via MP scoorden we nog een tweedehands autostoeltje voor 25 euro om dit probleem op te lossen. Achteraf gezien hadden we beter gelijk voor een (tweedehands) stoeltje kunnen gaan. Want je haalt de stoel nooit even snel uit de auto zoals je met het babystoeltje doet, dat hadden we ons niet zo snel gerealiseerd. Overigens was dit stoeltje ondanks de opruiming nog best prijzig. Incl. hoes telden we toch nog 150 euro neer.Ruim 1,5 jaar hebben we plezier van deze stoel gehad, maar toen begon het gezeur een paar weken geleden. Als je het onderstel installeert en het stoeltje erop klikt gaan er groene lampjes branden gevolgd door een piepje als deze correct is vergrendeld. Hartstikke handig natuurlijk, behalve als dat gepiep vervolgens onophoudelijk blijft klinken achterin de auto, net zo lang totdat je het van irritatie door het autoraam hebt gegooid.

Thuis zocht ik gelijk de bon er bij en de de garantievoorwaarden. De garantie was slechts 2 jaar en dit onderstel was al tijdens mijn zwangerschap aangeschaft, net 3 jaar geleden. Ik mailde Maxi Cosi en kreeg snel een antwoord terug dat het uit coulance gratis gemaakt zou worden, ik hoefde het alleen naar de winkel terug te brengen waar ik het had gekocht, zij zouden het opsturen naar het Service Center. So far so good. In de winkel deden ze ook helemaal niet moeilijk. Ik kreeg zelfs nog een tijdelijk vervangend onderstel mee zonder dat ze meer van mij hadden dan een naam, mobielnummer en een e-mailadres. Het duurde wel even, maar 3 weken later was er een telefoontje. Het onderstel was gerepareerd en ik kon het ophalen. Dus geleende onderstel weer uit de auto, op de parkeerplaats van de winkel en even later het gemaakte onderstel er weer in. En geloof het of niet: gelijk weer onophoudelijk die piepjes. Dus ik weer naar binnen, daar testten ze het onderstel ook in de proefopstelling in de winkel en ze snapten mijn probleem en het onderstel werd weer teruggestuurd. Ik mocht het leenonderstel weer meenemen, dus mocht dat weer lekker in de auto bevestigen (en dat is zo'n fijn klusje, NOT).

Twee weken later, gisteren om precies te zijn, weer en telefoontje van de winkel. Het onderstel was weer gemaakt en zelfs getest in de winkel en deed het prima, dus ik kon het komen ophalen. Nou vanavond ging ik dus weer naar de winkel. En ik installeerde het onderstel wederom op de parkeerplaats in de auto. Hoera, geen piepjes, alles werkte prima. Totdat ik 300 meter verder op een rotonde reed en toen begon het gedonder weer. De piepjes klonken weer onophoudelijk, grrrr.

Ik heb besloten niet meer terug te gaan naar de winkel. Ik heb er geen vertrouwen meer in dat Maxi Cosi het probleem kan oplossen. Misschien niet zo slim, maar het geeft me wel rust. Ik heb genoeg van het heen en weer rijden en het ding in en uit de auto halen. En ik word al helemaal gek als ik ook nog maar één zo'n piepje hoor.

Dus wat doen we? Het tweedehands aangeschafte autostoeltje voldoet prima, dus die gaan we gebruiken. Het onderstel mag lekker naar de stort, ik kan nu al genieten van het gevoel dat het moet geven als ik dat ding in één van die containers gooi. En dat autostoeltje van maxi cosi, dat dus alleen met onderstel te gebruiken is, gaan we verkopen via MP.

Zo dat was even een heel lang saai verhaal. Maar mij lucht het wel op om even mijn frustratie weg te tikken. En wie weet kan ik hiermee andere mensen behoeden voor de aanschaf van een FamilyFix...

woensdag 15 oktober 2014

Het perfecte brood

Volgens mij heeft het bijna 2 jaar geduurd, maar eindelijk heb ik het perfecte brood gevonden voor ons gezin.

Hou het allemaal zo kwam:
Ongeveer 2 jaar geleden besloot ik om zelf brood te gaan bakken en het supermarktbrood vaarwel te zeggen. Ten eerste omdat je dan precies weet wat erin zit en geen overbodige slechte dingetjes. En omdat ik graag biologisch wilde gaan eten en goed biologisch brood onbetaalbaar is. Daarnaast wilde ik graag minder tarwe gaan eten, en goed biologisch speltbrood en dan nog het liefst zuurdesem (ja ik heb een wensenlijstje) en dat brood is helemaal onbetaalbaar. € 4,50 voor een brood, wat dan ook nog een klein brood is, vond ik tenminste behoorlijk onbetaalbaar als er hier per week zo'n 2-3 broden doorheen gaan.

Ik probeerde diverse receptjes uit die ik had gevonden op internet en in boeken. De ene was meer succesvol dan de ander. En vaak verkoos ik toch gist boven zuurdesem voor het gemak. Ik kneedde het brood in de broodbakmachine en bakte in de oven 2 broden tegelijk. Zo was de hoeveelheid werk ook nog wel te overzien. Het meel kocht ik bij de molen, goed en betaalbaar. Maar vaak had ik er niet op tijd aan gedacht een brood te bakken, at daardoor zelf minder brood om de andere gezinsleden niet met een probleem op te zadelen (voor hun was het supermarktbrood ook prima) of kocht toch weer een halfje bij de super als noodoplossing.

Toen mij eetpatroon verder veranderde wilde ik ook minder koolhydraten gaan eten. Bij bijna elke maaltijd voerde koolhydraten wel de boventoon. Ontbijten met brood, lunch met brood en avondeten met aardappels, pasta of rijst. Ik wilde meer groente en peulvruchten gaan eten en besloot daarom de koolhydraten deels hierdoor te vervangen. Ik at steeds minder brood en uiteindelijk at ik alleen nog af en toe roggebrood, rijstwafels of een beschuitje. Ik had inmiddels ook een beetje genoeg van het broodbakken en omdat het voor de andere gezinsleden toch niet uitmaakte kocht ik weer regelmatig supermarktbrood en werd er minder brood zelf gebakken.

Na een tijdje begon manlief te klagen: "Wanneer bak je weer eens zelf brood?", "Dat brood van de supermarkt vult niet.", "Wanneer koop je eens goed brood?" etc...etc... Ergens had ik met het broodbakken bij hem toch iets veranderd en verlangde hij weer naar mijn bakstenen om mee te nemen naar zijn werk. Maar manlief had natuurlijk wel een eis: het brood mocht niet te veel kruimelen, want hij eet altijd achter zijn bureau. Dus ik ging weer bakken, al was het met tegenzin, maar voor de gezondheid van mijn gezin had ik het over. We kwamen nog regelmatig bij de molen voor boekweitmeel, quinoameel, kikkererwten meel en nog allerlei aparte meelsoorten, maar ook noten en andere bio spulletjes. De laatste keer nam ik eens iets anders mee: Deens kernebrood. De naam van het brood alleen al deed me terugdenken aan die heerlijke vakantie in Denemarken van vorig jaar. Er waren 2 soorten spelt en rogge, en er was niks mis met het ingrediëntenlijstje. Thuis gekomen bleven deze  pakken natuurlijk in de kast staan, maar vorige week maakte ik er eens 1 en het was een groot succes!


Manlief, ik en zoontje vonden het heerlijk. Het vult lekker, na 2 sneetjes zit je echt bomvol, het voldoet aan mijn ingrediënten wensenlijstje, en ook de eis van manlief is ingewilligd: het kruimelt niet. En daarnaast is het ook nog eens super simpel te maken. De juiste hoeveelheid kokend water bij de mix, goed doorroeren en in een ingevet cakeblik zo de oven in. Niks geen rijs gedoe!Dus we zijn het er over eens. Voortaan gaan we dit brood eten, en beide varianten zijn goedgekeurd, dus hebben we ook nog variatie. Omdat het brood zo goed vult, en ik weinig brood eet, hebben we denk ik aan 1 groot brood genoeg (1kg meel). Als ik het groot inkoop bij de molen voor 5 kg per zak, zijn de kosten per brood ca. € 5,25. Nog steeds niet heel goedkoop, maar als we hier een hele week lekker, gezond en makkelijk brood voor hebben ben ik dik tevreden! 

En brood bakken door van alles af te wegen en bij elkaar te gooien, doe ik dan wel weer een keer als ik er echt zin in heb.

dinsdag 14 oktober 2014

Mijn nieuwe liefde....

Al een tijdje was ik op zoek naar een goede keukenmachine. Van mijn oude keukenmachine was het mes aan vervanging toe, en eigenlijk was deze ook niet krachtig genoeg voor alles wat ik er me wilde. Het liefste wilde ik een machine die ook deeg zou kunnen kneden. Mijn broodbakmachine gebruikte ik alleen nog voor kneden want bakken kon hij al enige tijd niet meer, maar hij neemt wel veel ruimte in beslag.

Na lang zoeken vond ik de Magimix premium xl die zowel kan snijden, mixen als kneden. Maar daarnaast ook nog zo'n beetje alles kan wat ik me maar zou kunnen wensen: lekkere smoothies maken, sinaasappels persen, sapcentrifugeren, raspen, eiwitkloppen en puree maken. Na het lezen van een aantal reviews werd ik alleen maar enthousiaster. En niet veel later stond het ding dan ook op mijn aanrecht te pronken.

plaatje van het www
Zoals ik al las op internet, heb je inderdaad een extra keukenkastje nodig voor alle accessoires. Maar gelukkig is er bovenop mijn keukenkast nog genoeg plek voor die dingen die ik bijna nooit gebruik. En mijn oude keukenmachine en broodbakmachine konden de deur uit, dus er was ook weer wat plek in de keukenkastjes gekomen.

Ik heb hem nog bijna elke dag gebruikt. Ik heb al veel van de functies geprobeerd en ben er echt blij mee. Mijn huidige leefstijl zorgt ervoor dat ik best veel uurtjes in de keuken sta, omdat ik vrijwel niks meer kant-en-klaar koop. Zelfs chocoladepasta wordt hier nu zelf gemaakt.

Niet echt consuminderig natuurlijk, want het was een behoorlijk duur ding. Maar de broodbakmachine en oude keukenmachine waren na 10 jaar echt wel aan vervanging toe en dan koop ik liever iets van kwaliteit. Het consuminderen op andere zaken maakt het dan ook wel weer mogelijk dat we ons af en toe een iets duurder kwaliteitsartikel kunnen veroorloven en het zijn dan altijd dingen die we niet in een impuls kopen, maar al langer op ons verlanglijstje staan.

maandag 13 oktober 2014

Op weg naar een gezonde leefstijl en bijbehorend gewicht

Wat leuk dat ik zoveel positieve reacties kreeg over het aantal kilo's dat ik ben afgevallen. Stiekem ben ik nog meer afgevallen, die 6 kilo waren alleen van de 2,5 maand dat ik niet had geblogd.

Eigenlijk is na de geboorte van zoontje, in december 3 jaar geleden, bij mij wel de knop omgegaan met betrekken tot leefstijl Ik heb tijdens de zwangerschap HELLP gehad, waardoor de zwagerschap bij 31 weken al beëindigd moest worden. Uit het vasculair onderzoek dat ik kreeg 6 maanden na de bevalling, kwamen 2 belangrijke adviezen om de herhalingskans op HELLP bij een volgende zwangerschap zo klein mogelijk te maken.

1. gewichtsafname, streven gezond BMI
2. een goede conditie

Ik ben sinds mijn puberteit altijd wel wat kilootjes te zwaar geweest en heb diverse diëten gevolgd, maar nooit zonder blijvend resultaat. Tijdens mijn zwangerschap ben ik ook nog ruim 10 kilo aangekomen. Vooral omdat sporten niet meer ging en ik te vermoeid was naast mijn werk om goed voor mezelf te zorgen.

Na de geboorte wist ik 1 ding zeker, die knop moet om. Nu ging dat het eerste jaar na de bevalling erg moeilijk, omdat het nogal een stressvol jaar was door de gezondheid van zoontje. Maar daarna gingen de zwangerschapskilo's er vrij makkelijk af. En gelukkig ging het daarna ook goed, ik stond een tijdje stil, het ging niet snel, maar inmiddels is er 23 kilo af en ik wil er nog minstens 11 af hebben om een gezond gewicht te hebben.

Ik begon ermee alle pakjes en zakjes de deur uit te doen en ging vaker biologisch eten kopen. Iedere keer zette ik een klein stapje extra en inmiddels eet ik ook suikerarm, koolhydraatarm en eet als basis vooral fruit en groente.

In juni ben ik er bij gaan sporten en een maandje later heb ik een Orthomoleculair therapeut ingeschakeld om mij verder te ondersteunen met de laatste kilo's. Dit laatste ook omdat ik van februari tot juni in gewicht heb stilgestaan.

Het is allemaal niet goedkoop en past daarom ook niet zo op dit consuminderblog. Maar hé ik pas de spijkerbroeken weer van 8 jaar geleden, dus dat is besparing toch? En ik hoop zo ook onze ziektekosten in de toekomst lager te kunnen houden. Door gezonder te gaan eten heb ik al met mijn medicijnen kunnen stoppen. Dus dat eigen risico hoop ik dit jaar ook lekker in eigen zak te kunnen houden :-)

De afgelopen maanden heb ik ook veel tijd besteed aan het uitproberen van receptjes. En ik heb zeker lekkere gezonde receptjes gevonden die hier nu regelmatig op het menu staan. En kijk eens wie er lekker meesmikkelt van mijn baksels


zondag 12 oktober 2014

Van lang naar kort

Ik moest even zoeken hoe lang het geleden was, maar op 16 februari 2013 beloofde ik de Verdubbeldame om mijn haar te doneren aan stichting Haarwensen. Hier schreef ik er al eens over.

Het duurde ruim 1,5 jaar voor mijn haar lang genoeg was, maar vorige week was het zoveren ging eraf. Nu heb ik een vriendin die een knipcursus heeft gevolgd en mijn gezin regelmatig knipt. Ik nodigde haar uit om zoontje te knippen en bij mij (en mijn zus die ook mee had gespaard) onze staart af te knippen.

Wij vonden het spannend, maar zij misschien nog wel spannender. Ze knipt nog niet zo lang en dit had ze nog nooit gedaan. Het haar moest minimaal 25cm lang zijn om te kunnen doneren en volgens mij heeft ze het wel 5x opgemeten voor de schaar erin ging. Daarna knipte ze er nog een modelletje in.

De volgende dag gingen er twee mooie vlechten in een doosje op de post. Ik hoop dat ze er een mooie pruik van gaan  maken en er iemand blij mee kunnen maken.

Ik ben wel blij met mijn korte koppie. Vorig jaar dacht ik: "dat doe ik wel even" Maar het viel toch best tegen om mijn haar zo lang te krijgen. Er zaten nog laagjes in, dus het duurde wel even voordat ook die lang genoeg waren. De laatste maanden had ik echt wel genoeg van mijn haar, maar nu ben ik blij dat het eraf is en ook blij met mijn nieuwe look!


zaterdag 11 oktober 2014

Daar ben ik weer!

En dan is het ineens 2,5 maand geleden dat ik voor het laatst een blogje heb getikt of gelezen. Ik had er even helemaal geen zin meer in. Ik merkte dat ik te veel tijd achter de laptop zat met het lezen van blogjes en zo nu en dan ook zelf een blogje tikken. Toch begint het nu weer te kriebelen en wil ik weer gaan proberen het bloggen op te pakken. Blogjes lezen wil ik ook wel blijven doen, maar ik denk dat ik maar eens een goede selectie moet maken van de blogs die ik echt graag wil blijven lezen, zodat het niet al mijn tijd opslurpt.

De afgelopen maanden is er niet gek veel veranderd. Ik heb me even op andere dingen gericht zoals mijn gezondheid. Ben gaan sporten in juni en doe dat nog steeds 3 keer in de week. Ik heb mijn eetpatroon nog verder aangepast en probeer hier en daar nog goede gewoontes aan te leren, zoals het drinken van meer water. Het resultaat mag er zijn, ben de afgelopen maanden toch weer 6 kilo afgevallen en val nu eindelijk in de categorie overgewicht i.p.v. obesitas. Toch wel een echt vreugde momentje. Ik merk het ook aan alles dat er minder mij is. Ik pas weer kleding van pak 'm beet 8 jaar geleden en ik voel me fitter.

Zoontje is in september gestart met de peuterspeelzaal. Hij heeft het er erg naar zijn zin gelukkig. Ik vond het in het begin wel moeilijk, maar het went gelukkig al snel. In de uurtjes dat hij op de psz zit doe ik op het gemak wat boodschapjes, ga even sporten en daarna thuis lekker uitgebreid douchen en op mijn gemak wat eten. Even lekker wat me-time. En zoals sommige van jullie al zeiden tegen me, die uurtjes vliegen inderdaad voorbij.


Wat ik verder de afgelopen maanden gedaan heb, daar zal ik de komende tijd eens wat blogjes over schrijven. Niks echt spannends, maar genoeg leuke dingen om weer wat blogjes mee te vullen.