dinsdag 31 december 2013

Nog eentje dan: Acrylamide

Zo net voor het nieuwe jaar gooi ik er nog maar een blogje tegenaan. Ik had bedacht om mijn mailbox op 1 januari zo goed als leeg te hebben, maar zie nu al dat dat een zinloos project is. Ik heb te veel ongelezen mail die ik ooit nog eens wil lezen of moet bewaren...dus gooi ik alles maar in een archiefmap, dan is tenminste het belangrijkste bewaard en is mijn mailbox mooi leeg, weggooien kan altijd nog.

Ik kwam een mailtje tegen van mijn zorgverzekeraar over goede voornemens in 2014. Vluchtig las ik het door en zag dat het ging over meer bewegen, stoppen met roken, afvallen etc... de welbekende voornemens van half Nederland. Onderaan de nieuwsbrief stond een stukje "feiten en fabels" dat mijn aandacht trok. Ik klikte eens door en kwam op deze pagina van het KWF. De feiten en fabels gaan dus over wat kankerverwekkend is of niet. Oké mijn mening over het gebruik van zoetstoffen en e-nummers is anders, maar ik ban dit niet uit mijn voedingspatroon omdat ik denk dat het kankerverwekkend is, maar omdat het niks toevoegt aan je voeding. In hun mening over vitamine en "super voeding" kan ik me wel vinden. Hoewel ik zou aanbevelen meer groente te eten dan slechts 200 gram per dag. Daarnaast werd nog even met mijn neus op de feiten gedrukt dat borstvoeding de kans op borstkanker verlaagt. Ik hoop maar dat die 3 maanden fulltime kolven hetzelfde effect heeft gehad. Tja, helaas heb je niet alles voor het kiezen.

Maar het meest interessante vond ik de laatste 2 alinea's met "Meer onderzoek nodig". Hoewel ik vaak lees op diverse sites en krantenkoppen dat "reguliere voeding net zo gezond is als biologisch", ben ik verbaasd over het standpunt van het KWF dat er meer onderzoek nodig is en dat zowel bestrijdingsmiddelen als te weinig voedingsstoffen kunnen zorgen voor het ontstaan van kanker. De relatie met kanker had ik zelf nog nooit zo direct gelegd. Ik eet gewoon liever bio omdat ik geen extra stofjes in mijn lijf wil waar je lichaam niks aan heeft en misschien wel schadelijke gevolgen kunnen hebben.

En dan wordt er nog gezegd dat er meer onderzoek nodig is naar "Acrylamide". What the f#ck is nu weer Acrylamide? Dat het KWF vindt dat hier meer onderzoek naar nodig is wekt mijn interesse verder te lezen. Want als het KWF al denkt dat er meer onderzoek nodig is, wil ik deze stof dan nog wel in mijn voeding?

Ik ging eens verder en kwam op de site van het voedingscentrum. Ook al ben ik het vaak niet eens met wat het voedingscentrum vindt, was ik toch wel benieuwd naar hun mening. "Het is in de hoeveelheden die we via de voeding binnenkrijgen hoogstwaarschijnlijk niet schadelijk voor mensen." volgens het voedingscentrum. Oké dat woordje "hoogstwaarschijnlijk" zint mij al niet, maar ik lees verder. "Het is niet specifiek onderzocht of zwangere vrouwen en kinderen meer risico lopen, maar dit is hoogstwaarschijnlijk niet het geval. Het is wel aannemelijk dat kinderen in verhouding tot hun lichaamsgewicht meer acrylamide binnen krijgen dan volwassenen. Dit is echter niet erg, het gaat er namelijk om wat iemand in zijn hele leven binnenkrijgt." 

Oké niet alles is dus onderzocht en het gaat erom wat iemand in zijn hele leven binnenkrijgt. Gelukkig geeft het voedingscentrum dan nog wel voedingsadvies hoe je de vorming van Acrylamide kan beperken.

Manlief ook maar eens gevraagd naar Acrylamide en hij begon gelijk driftig te zoeken op internet en er zelf een blogje over te tikken. Of het nu schadelijk is of niet, mij zit het toch niet helemaal lekker en met name dan omdat ik het niet wist. Weleens iets gehoord natuurlijk over dat je die zwarte stukjes van geroosterd brood niet moet eten, maar verder nog nooit van het woord Acrylamide gehoord.

Het scheelt dat ik al nauwelijks friet, chips en brood eet. En ook ontbijtkoek, kruidnoten e.d. eten we niet wekelijks. Koffie wilde ik toch al gaan minderen en dit is dan misschien net dat berichtje dat me hierin iets meer motivatie geeft. Maar ik heb wel ooit een "geroosterde boterham met kaas-verslaving" gehad en daar wil ik nu even niet aan denken!

Ik ben niet iemand die gelijk angstig wordt van dit soort berichten, maar me wel meer bewuster maakt over wat we allemaal binnenkrijgen met ons eten. Nog bewuster eten in 2014 dan maar, dan laat je vanzelf 80% van wat in de supermarkt is te vinden wel staan.


plaatje van het www

Iedereen een fijne jaarwisselingen een gelukkig en gezond 2014 gewenst!

maandag 30 december 2013

52 doelen

Vorig jaar maakte ik dit lijstje met 52 doelen voor 2013. Ik ben eigenlijk best tevreden als ik zo eens terugblik. Ik heb veel kunnen verwezenlijken en merk dat ik steeds meer ben op de plek waar ik wil zijn. Het lijstje gaf me een soort van houvast, bijna wekelijks keek ik er wel even naar om te zien wat ik zou kunnen oppakken. Sommige doelen zijn ook helemaal niet bereikt of slechts gedeeltelijk, maar dat geeft helemaal niks. Ik ben tevreden over wat ik heb bereikt m.b.t. declutteren, mijn gezondheid en de dingen die we in huis hebben aangepakt.

Voor 2014 heb ik eveneens weer een lijstje gemaakt, voor mij lijkt het te werken, dus ik ga er gewoon mee door. Sommige doelen van 2013 heb ik gewoon doorgeschoven en er zijn ook weer wat nieuwe dingen bijgekomen. Er zijn kleine doelen en grotere doelen, doelen die ik met een kleine handeling kan afstrepen, maar ook doelen die ik aan het eind van het jaar pas kan evalueren. De doelen hebben weer te maken met veel terugkerende thema's op dit blog: declutteren, gezonder leven, (be)sparen en groener leven.

Hier kan je mijn doelen voor 2014 vinden!

Laatste voorbereidingen

Leuk dat er veel mensen zo enthousiast zijn over mijn "geen suiker uitdaging". En fijn om zoveel positieve ervaringen te horen. Nu ben ik héél benieuwd of ik ook afkickverschijnselen ga krijgen, want ik gebruikte al vrij weinig suiker.

Gisteren als voorbereiding weer aan de slag gegaan met alle etiketten van de producten die we in huis hebben napluizen en via internet alle etiketten napluizen van producten die we ook veel gebruiken. Wat een gedoe zeg als die verschillende benamingen voor suiker en dan ook nog eens de discussie over welke vervanger dan wel weer goed is en welke niet. De ene natuurlijke vervanger doet je bloedsuikerspiegel veel stijgen, maar volgens een andere site is dat dan weer niet zo erg omdat je het bijna altijd in combinatie met noten eet ofzoiets of omdat er wel gezonde stoffen inzitten.... Pff, waar ga ik voor mezelf de grens stellen?

Geraffineerde suiker laat ik voorlopig staan (witte, rietsuiker en glucose-fructosestroop). Aspartaam of andere chemische zoetstoffen, dextrose, maltodextrine etc. gebruikte ik al niet. Natuurlijke suikervarianten (als honing, agavesiroop, ahornsiroop, kokosbloemsemsuiker, dadelstroop en palmsuiker) ga ik met mate gebruiken. Over de natuurlijke suikers lees ik ook verhalen dat ze je suikerverslaving in stand houden en er dus niks mee veranderd. Maar ik ben (op dit moment) van mening dat er in deze suikers nog enige voedingswaarde/mineralen zitten en dat je ze dus best met mate kan gebruiken. Deze natuurlijke suikers heb ik allemaal al in huis, dus ik hoef niks speciaals aan te schaffen. Hoe het nu precies zit met die suikerspiegel en welke (natuurlijke)suikers nu een hoge en lage glycemische index hebben weet ik allemaal niet en wil ik ook even nog allemaal niet precies weten. De laatste jaren heb ik geleerd dat veranderingen in kleine stapjes het beste werken, dus laat ik nu eerst maar eens beginnen met geraffineerde suiker te laten staan en daarna zie ik wel verder.

Tijdens het doorspitten van de ingrediëntenlijsten van alles in mijn keukenkastjes, kwam ik op een aantal twijfelgevallen wat betreft wel of geen geraffineerde suiker. En dan ga je toch weer op internet kijken en lees je weer tegenstrijdigheden, dus voor nu voor mezelf maar een "plan van aanpak" gemaakt wat ik wel en niet ga vervangen.

Zo bevat de ketjap manis die ik gebruik (Yakso bio) rietsuikermelasse. Is dit nu wel of geen geraffineerde suiker? Zo kwam ik bij "de weegschaal" waar ik zo af en toe wat producten bestel die ik niet bij de biobezorger kan krijgen. Daar wordt een pot met rietsuikermelasse verkocht. Volgens de omschrijving daar is het "een zoete stroop die ca. 50% suiker bevat. Het wordt verkregen uit de kooksel van suikerriet waarin de onzuiverheid van sappen nog opgehoopt zit". Bij de ingrediënten staat dan ook rietsuiker als enige ingrediënt. Volgens mij is het dus gewoon rietsuiker, maar dan minder geraffineerd. Deze ga ik dus schrappen van mijn lijstje. Ik gebruik ketjap eigenlijk alleen door de nasi en pindasaus. Voorlopig ga ik als alternatief soyasaus gebruiken, maar die is natuurlijk minder zoet. Ergens las ik ook dat je dadelstroop kan gebruiken als alternatief.

De Zonnatura groentebouillonblokjes die ik gebruik bevat rietsuiker, maar de  knoflook en kruidenbouillon variant weer niet. De Würzl en Vetera groentebouillonblokjes bevatten ook geen suiker, dus die gaan voortaan weer in het winkelwagentje.

De Appelstroop zoals gisteren aangegeven bevat ingedikt suikerbietsap. Hoewel hier ook discussie over is of het nu wel of niet natuurlijk is, laat ik het toch maar even staan. De variant van Crombach met 100% suiker vind ik net zo lekker, dus die kopen we de volgende keer maar weer. Of de Zonnatura variant appel/peer.

Bij het avondeten lette ik ook even extra goed op, want ik heb nog maar 3 dagen om me voor te bereiden en ik wil straks niet overvallen worden door allerlei verrassingen. Vanavond stonden op het menu mexicaanse wraps met guacamole. Wraps eten we niet heel vaak, want wil zo min mogelijk tarwe eten. Maar daar zit dus ook weer suiker in, volgende keer zelf maken dus maar denk ik zo of vervangen door maistortilla chips.

Verder gaven de kidneybonen me nog een verassing, want ook in het potje bio kidneybonen van ah p&e zit dus suiker toegevoegd. Jammer, want die gebruik ik best regelmatig. Dus maar eens in de biowinkel kijken voor een variant zonder suiker en anders droge bonen koken en die weken en koken, die heb ik nog wel ergens onder in de kast liggen, maar ben vaak te vergeetachtig (lui).

Ik denk dat ik nu redelijk ben voorbereid. De "meuk" die we nog over hadden van zoontjes verjaardag (chips, frisdrank e.d.) gaan oudejaarsavond mee naar vrienden waar we het vieren. De paar dingetjes die nog open zijn en suiker bevatten zijn zo goed als leeg: pindakaas, appelstroop en chocoladepasta. En manlief eet dat wel op...die doet niet mee met suikervrij, vindt het onzin. Net als alle andere dingen tarwevrij, koken zonder e-nummers e.d. Maar op de vraag hoe het komt dat hij ongemerkt 10 kilo is afgevallen het afgelopen jaar had hij ook geen passend antwoord. Ach zolang hij mij gewoon mijn gang laat gaan, ga ik maar niet meer in discussie met hem.

Heb zin om te starten, maar eerst nog maar genieten van oliebollen en appelbeignets, al ben ik daar nooit fan van geweest, dus veel zal ik er niet van nemen.

zaterdag 28 december 2013

Ik start 2 januari natuurlijk suikervrij!

Ik eet al een stuk gezonder dan 2 jaar geleden, maar het kan zeker nog gezonder. Zo heb ik de wens om suikervrij te eten en dan bedoel ik geraffineerde suiker. De laatste weken ben ik me aan het verdiepen in suikervrij eten en ik merk dat er nogal wat tegenstrijdigheden zijn over wat men hier onder verstaat. In de eerste plaats wil ik proberen geraffineerde suiker te laten staan. Na (zoveel mogelijk) e-nummer vrij, tarwevrij en biologisch eten, lijkt me dit een goede vervolg stap. Geraffineerde suiker voegt niks toe, dus waarom zou je het eten? Daarnaast zijn er wel veel kwalen die in verband worden gebracht met suiker. Voor mij genoeg reden om het voortaan te laten staan.

Nu dronk ik al geen suiker meer in de koffie sinds een klein jaartje en geen frisdranken, maar ik gebruik nog wel tal van andere producten waar suiker inzit. Zo zal ik een alternatief moeten zoeken voor een aantal producten, etiketten nog beter lezen en sommige producten volledig laten staan. Het scheelt dat ik bijna geen brood meer eet, want het meeste broodbeleg bevat suiker.

Ik ben niet van de goede voornemens, omdat die toch altijd mislukken, maar stel mezelf meestal wel doelen voor het nieuwe jaar. Dat kan van alles zijn: dingen die ik graag wil doen, wil bereiken of wil leren. Dit jaar wil ik opnieuw een overzichtje maken van een aantal doelen, of het er weer 52 zijn moet ik nog bekijken. Maar wat betreft suikervrij heb ik gelezen dat je het beste "cold turkey" kan gaan en een periode achter elkaar helemaal geen suiker meer eten om van de verslaving af te komen. Veel mensen hebben onbewust een suikerverslaving, zoals ik las, want suiker zit bijna ongemerkt overal in. Ik schrik er ook van als ik alle etiketten bestudeer van de spullen die we in huis hebben en dan eten we al redelijk onbewerkt t.o.v. het gemiddelde huishouden in Nederland. Dingen die ik dus moet vervangen/niet meer eten zijn: appelstroop, pindakaas, chocoladepasta, ketchup, mayonaise en ketjap. Voor de meeste ken ik gelukkig ook een (zelfgemaakte) suikervrije variant, maar voor andere dingen moet ik nog op zoek.

Om mezelf niet te kwellen en eerst een periode van voorbereiding te gunnen, heb ik de 40 dagen dat ik zonder suiker wil eten niet in december gepland, maar start ik 2 januari. Ik heb een aantal boeken bij de bieb geleend en wat websites ter ondersteuning gevonden.

Hoewel ik zelf heb bedacht om er 2 januari mee te beginnen, bleek tijdens mijn zoektocht op internet dat ik niet de enige ben die hier 2 januari mee start, er zijn zelfs meerdere online cursussen die je hierbij ondersteunen. Mocht je mee willen doen? Deze cursus is gratis en duurt 3 weken. Ik heb ervoor gekozen om het te proberen 40 dagen vol te houden. Het grappige is dat toen ik dit ter sprake bracht bij een speelochtend van zoontje, dat een moeder al geheel suikervrij eet en een andere ook al in gedachte had om 2 januari te beginnen. Nog een paar dagen goed voorbereiden en dan kan ik aan de slag!

zondag 22 december 2013

Waar het echt om gaat tijdens de kerstdagen!

Waar het echt om gaat tijdens de kerstdagen hebben we in 2011 maar al te goed ervaren. Op zaterdag 24 december 2011 werd ik ontslagen uit het ziekenhuis in Rotterdam. Ons zoontje lag daar nog als een klein hulpeloos vogeltje op de NICU in de couveuse en vocht voor zijn leven.

Manlief logeerde al enige dagen in het Ronald mcDonald in Rotterdam, want voor de geboorte werden we overgeplaatst naar dit ziekenhuis ruim 100km van ons eigen huis vandaan. Zo kon hij toch dicht bij ons zijn, wat was dat ontzettend fijn. 6 dagen na de geboorte werd ik ontslagen en trok ik bij manlief in in het Ronald mcDonaldhuis. Ik zag voor het eerst met eigen ogen waar hij de afgelopen dagen had geslapen en geleefd als hij niet bij ons was. Hij leefde op broodjes kroket uit de kantine en had wat kleding bij de wibra gescoord in de voor hem grote onbekende stad Rotterdam. En het was hem zelfs gelukt geboorteaangifte te doen door met een taxi richting Crooswijk te gaan, omdat in het gemeentehuis op loopafstand het niet mogelijk was om aangifte binnen 3 dagen te doen?!

Daar sta je dan ineens op je slippers buiten na 2,5 week ziekenhuis op de dag van kerstavond. Het was slechts 200 meter lopen vanaf het ziekenhuis naar het RMD, maar een bizar tafereel van mensen die alleen bezig waren met de laatste kerstinkopen trok aan mij voorbij. Manlief positioneerde mij op een stoel in onze hotelkamer en ging zelf op pad voor de laatste inkopen. Nee, geen kerstinkopen, maar de inkopen om de komende dagen te overleven. Want ik wilde niet overleven op broodjes kroket, wilde gezond eten, had een kolfapparaat nodig, paracetamol en nog wat andere dingen.

We waren totaal niet met kerst bezig zoals je je kan voorstellen, maar voelde ons wel een soort van Jozef en Maria opzoek naar een herberg om te overnachten en er met de weinig middelen die we bij ons hadden het zo aangenaam mogelijk te maken.

Totaal verrast waren we dan ook dat de vrijwilligers van het Ronald mcDonaldhuis in Rotterdam een kerstlunch hadden georganiseerd op eerste kerstdag. Een hele bizarre situatie, daar zaten we dan met allemaal gelijkgestemde onbekende ouders, waarvan de spanning en het verdriet op de gezichten was te lezen, maar niemand die het er over had. Iedereen die probeerde er het beste van te maken, toch wat te eten en blij was met de gedachte dicht bij hun zieke kindje te kunnen zijn. Wij hadden dan nog het "geluk" dat we verder geen kinderen hadden, maar je kan je voorstellen hoe het moet zijn voor gezinnen die ook andere kinderen bij zich hadden en zich vast iets anders van de kerstvakantie hadden voorgesteld.

Op die dag realiseerde ik me waar het echt om gaat met de feestdagen. Al zat ik in mijn joggingpak en ongekamde haren met kerst bij de couveuse van ons zoontje, het maakte niet uit, we waren bij hem dat was het enige dat telde. Ik wenste geen pakjes onder de boom, maar wenste dat we zoontje ooit mee naar huis mochten nemen en dan niet tussen 6 plankjes. Ik genoot van het uurtje buidelen en dacht aan alle mensen die nu verplicht bij hun schoonouders zaten, opgedirkt in te strakke jurkjes met glitter en glamour en gemaakte gezelligheid. Dat was de dag dat ik besefte dat het kerstfeest maar om één ding gaat en dat is samenzijn omdat je van elkaar houdt!

Op 2e kerstdag gingen we 's avonds even naar huis om spullen te halen. Daar lag een berg kaartjes met kerstgroeten, lief bedoeld maar wat moest ik er op dat moment mee?! Wat nou "fijne kerstdagen, dachten deze mensen nu echt dat het fijn was?" Daarna besloot ik nooit meer kerstkaartjes te sturen. Ik zie er tegenop om de kaarten te sturen, alleen onze namen op een kaart vind ik niet persoonlijk genoeg en iedereen verplicht een persoonlijke kaart sturen kostte mij veel energie. Dan stuur ik liever door het jaar heen mensen een leuk persoonlijk kaartje op een moment dat ik even aan ze denk of als ze het extra nodig hebben om te laten weten dat ik van ze hou!

Sinds dat jaar gaat er met kerst een mooi bedrag richting het Ronald mcDonaldhuis, want ik wens alle ouders de mogelijkheid toe om dichtbij hun ernstig zieke kind te verblijven. Want bij elkaar zijn omdat je van elkaar houdt is waar het echt om gaat!

vrijdag 20 december 2013

Hormoonverstorende stoffen

Gisteren werd ik door diverse mensen geattendeerd dat er een interessante uitzending bij Zembla te zien was over hormoonverstorende stoffen. Toch wel handig als je mensen volgt of feesboek die dezelfde interesses hebben.

Manlief dacht al, "daar heb je haar weer". Soms vindt hij dat ik te ver ga in dingen als het over dit soort onderwerpen gaat. Zo vindt hij het onzin dat er giftige stoffen in billendoekjes en luiers zouden zitten. En weigert dus nog regelmatig om wasbaar te gebruiken, dus verschoon ik zoontje gewoon meestal en heb ik ook gifvrije billendoekjes. Hij heeft ook een andere achtergrond dan ik wat zijn standpunt voor een groot deel verklaard. Hij heeft milieukunde gestudeerd en daardoor meer kennis over dit soort dingen, maar het misschien niet altijd helemaal bij het rechte eind.

Dus gisteren zat ik voor de tv om de uitzending te zien en manlief zat naast mij op de bank. Hij zei zoiets als: "wat een onzin weer", toen ik vertelde waar de uitzending over zou gaan. Maar toen de uitzending begon, zag ik dat er iets in hem veranderde. Steeds vaker keek hij over de laptop mee. De beelden kwamen ons bekend voor, het verhaal begon op een neonatologie afdeling in het ziekenhuis. Een arts vertelde dat ze alle materialen hadden vervangen door materialen zonder hormoon verstorende stoffen (weekmakers, bpa), omdat na onderzoek bleek dat via een infuus wat soms weken bij een baby in het lichaam zit, meer schadelijke stoffen vrijkwamen dan gewenst. Volgens de onderzoekers is er een hoger risico op borstkanker, onvruchtbaarheid en nog meer. Wat het onderzoek hierna zo moeilijk maakt is dat deze gevolgen pas na 30-60 jaar zichtbaar zijn.

Gelijk ging mijn gedachte naar zoontje, wat heeft die wel niet allemaal in zijn lichaam gehad? En was dat ook allemaal gifstofvrij? Ik wil er niet te lang bij stilstaan, het was nodig om hem toen in leven te houden, maar ik hoop dat in ons ziekenhuis ook zo'n geweldige arts rondliep die de materialen heeft vervangen.

Wat mij vooral verbaasde is dat de Nederlandse overheid geen poot uitsteekt om voorlichting hierover te geven. Ook al is er alleen een vermoeden dat bepaalde producten beter vermeden kunnen worden bij zwangeren en jonge kinderen dan wil ik het weten en mijn eigen plan trekken. Nu heb ik me pas na de geboorte van zoontje in dit soort dingen verdiept, omdat ik zo'n gezond mogelijke toekomst voor ons gezin wil.

Bijna op het eind van de uitzending zei manlief, "Je hebt misschien toch wel ergens gelijk". Hij vindt dat er bij deze specifieke groep, misschien toch een extra voorzichtig omgegaan moet worden met deze stoffen.

Manlief heeft er hier nog een uitgebreid blog over geschreven.
Mocht je de uitzending gemist hebben, die kan je hier zien.

Wat doe ik met deze informatie? Nee, niet direct grote paniek hier, maar bij de aanschaf van nieuwe spullen en een evt. volgende zwangerschap (als die er ooit nog komt) hou ik dit wel in mijn achterhoofd!

Van dit soort initiatieven word ik blij

Soms investeer ik wat geld in crowdfundingprojecten. Ik doe het alleen met geld dat ik echt kan missen en alleen in projecten die mij aanspreken. Soms ontvang je een leuke rente, soms een andere leuk cadeautje en soms beide.

Ik heb weleens geïnvesteerd in projecten via de site onplanetcrowd en gisteren ontving ik van hun "de beste wensen" in de brievenbus, met daarbij een bedankje. Het bedankje was een cadeaukaart om 5 euro te investeren in een mooi project.

Omdat het al weer even geleden was dat ik via deze site investeerde, bezocht ik de site gelijk even om te kijken welke projecten er nu lopen. Op dit moment staat er weer bijna 50 euro op mijn crowdfundrekening. Dit is een bankrekening waar ik terugontvangen bedragen (incl.) rente parkeer om vervolgens opnieuw te investeren, danwel te reserveren voor een ander doel.

Ik zag een super initiatief, dat ik graag onder de aandacht wil brengen "De groen(s)teTuin voor en door bewoners van Nieuw-Vennep". Het is een project waarbij samen met bewoners een biologische moestuin opgestart wordt. Helaas is het niet bij mij in de buurt, anders zou ik denk ik gelijk een investering doen. Wellicht zijn er lezers die hier ook blij van worden en wel in de buurt wonen. Je kan als dank voor je investering/gift een stukje moestuin, groentepakket krijgen of een fruitstruik adopteren.

Investeren in crowdfunding zijn risicovolle investeringen. Doe het dan ook alleen met geld dat je echt kan missen.

donderdag 19 december 2013

Hoera 2 jaar!

Vandaag is zoontje 2 jaar geworden! En kijk hem eens stralen. (met nog een traan in zijn oog van een valpartij net ervoor)

Deze kanjer heeft in zijn leven al meer meegemaakt dan menig volwassen persoon. Zijn ziektekostenpremie heeft hij er voor de rest van zijn leven in ieder geval uit ;-).

Vandaag een dag dat mijn gedachte even teruggaan naar 2 jaar geleden, maar dan weer snel achter me laat. Ik wil er niet te veel aan denken, niet te veel achterom kijken, maar vooral vooruit kijken, want dat durf ik nu weer.

Vandaag is het eigenlijk een 'gewone' dag. Manlief is aan het werk en ik ben met zoontje thuis en probeer tussendoor alvast wat voorbereidingen te doen voor het weekend als we zijn verjaardag vieren. Waarom heeft manlief vandaag niet gewoon een dagje vrij genomen en zijn we iets leuks met z'n drieën gaan doen? Gewoon niet aan gedacht, maar nu vind ik het jammer. Dat gaan we volgend jaar dus wel doen!

dinsdag 17 december 2013

Chocolaatjes maken

Vandaag deed ik voor het eerst iets met de recepten die ik mee kreeg op de raw chocolate workshop die ik begin november volgde. Ik maakte het basis recept voor raw dark chocolate. Als zoetstof worden er verschillende mogelijkheden gegeven. Ik maakte een variant met honing en een variant met maple syrup.

Het basis recept is:
50 gram gemalen choco nibs
50 gram kokosolie (verwarm tot max. 40 graden)
35 gram zoetstof (kies uit honing, agave siroop, maple syrup, stevia)

Alles goed mengen en 30 minuten laten afkoelen in de koelkast.

De ingrediënten

Kokosolie vloeibaar maken, overige ingrediënten toevoegen en mengen
Daarna in vormpjes scheppen. Kan ook cupcake bakjes o.i.d. gebruiken.

mmm lekker!

De variant met maple syrup heeft mijn voorkeur, net iets minder zoet. Wat ik lekker aan dit recept vind is dat de massa niet helemaal glad is, maar iets korrelig. Dat komt doordat er geen cacaopoeder wordt gebruikt maar fijngemaalde choco nibs. Tijdens de workshop werd dat in een elektrisch koffiemolentje gedaan, ik deed het met de blender (maalde gelijk 100 gram).

Op dit recept kun je eindeloos variëren. Zo maakte ik nog van een beetje overgebleven mengsel en geroosterd amandelschaafsel hoopjes en die waren verrukkelijk. Volgende keer ga ik eens fijngemaalde noten toevoegen. Maar combinaties met rozijnen, dadels, kokos kunnen natuurlijk ook.

zondag 15 december 2013

georganiseerde zolder

Nou de zolder is bijna klaar, morgen wordt de laminaatvloer nog gelegd en dan is het huis weer klussers vrij. Natuurlijk moeten er nog wel kleine dingetjes gedaan worden als lampen ophangen, spullen sjouwen en ordenen. En ik wil de knieschotten en kasten nog een beetje opleuken met muurstickers die ik nog heb liggen.

Vandaag heb ik alvast een begin gemaakt om de knieschotten van een vloertje te voorzien en wat spullen van onze slaapkamer terug naar zolder verplaatsen. We hadden nog een stuk zeil liggen van onze oude woning en een stuk tapijt wat een vriend overhield die we een tijdje geleden hielpen verhuizen. Dit paste bijna precies op de vloer achter de knieschotten. Dat staat toch net iets netter en is minder stoffig dan een betonnen vloer.

Een aantal dozen die teruggingen naar zolder heb ik uitgezocht, gesorteerd en gelabeld. Dat was een aardig werkje, maar het ziet er nu wel netjes en overzichtelijk uit. Zo duurt het wel wat langer voor alles weer op zijn plek staat, maar ik zal er zeker veel plezier van hebben.

Vanmiddag ga ik nog een uurtje aan de slag en dan vind ik het wel weer mooi geweest. De dozen die het meest in de weg stonden zijn weer aan kant en de rest komt de komende tijd wel.

Een foto-update dan maar:

Links komen de vakantiespullen en rechts speelgoed en babyspul

Links komt de zooi van manlief te staan en rechts babykleding die ik wil bewaren.

In deze kast komen bovenin de kerstspullen en verder spelletjes,
cd's, fotoalbums en vast nog meer zooi.

De cv-ketel is zo ook mooi weggewerkt, scheelt ook
een boel herrie van de ventilatie

zaterdag 14 december 2013

Grootste kringloopwinkel van Oost Nederland

Als ik de advertentie moet geloven van de kringloopwinkel van mijn woonplaats, is het nu de grootste kringloopwinkel van Oost Nederland. Ze zijn vorige week verhuisd naar een nieuwe grotere locatie en vandaag ging ik daar maar eens kijken.

Het was inderdaad groot, alles veel ruimer uitgestald en mooi gesorteerd. Twee verdiepingen vol spulletjes die op een nieuwe eigenaar wachten. Ik ging niet voor iets speciaals, maar het komt maar weinig voor dat ik met niks thuis kom bij de kringloop. Dat is dan ook gelijk weer de reden dat ik niet te vaak ga, want ik moet mezelf hierin beschermen.

Vandaag kon ik dit allemaal niet laten liggen:

Een lekkere warme trui (€ 2,95) en broek (€ 3,95) voor zoontje voor op de groei. Ik merk dat de maatjes groter dan 80/86 moeilijker zijn om 2e hands van goede kwaliteit te vinden, dus ben alvast een 2 maten vooruit aan het kijken.

2 puzzels, Bumba waar hij gek op is (€ 1,50) en één met 4 stukjes (€ 1,--) die laatste kon hij tot mijn verbazing al helemaal zelf maken.

Helemaal rechts ligt nog een nijntje mat, waarop je kan tekenen met water € 0,90). Er hoort eigenlijk een stift bij die je met water vult, maar die ontbrak. Maar met de vingers dopen in een bakje water gaat het ook best. Als het water opdroogt, verdwijnt de tekening weer. Ik vind het een erg leuk ding en zoontje had al snel door hoe hij kon tekenen.

Daarachter nog een curver opbergbox met deksel voor € 2,-- en nog een tas met van die vakjes waar je foto's in kan doen (€ 0,60). Die laatste ga ik misschien openknippen om op de wc te hangen en er dan foto's en kaartjes in te doen. Maar is ook leuk om kado te geven met foto's erin en kleine cadeautjes in de tas ofzo. Moet er nog even over nadenken.

Verder heb ik me gelukkig kunnen inhouden. Het is een mooie winkel, zeker een verbetering met de oude vestiging. Ook zijn de pashokjes fijner, niet meer zo'n half openhangend gordijntje, maar mooie houten deuren. En er zijn speelhoekjes voor de kinderen en wc's. Zeker de moeite waard om nog eens heen te gaan dus.

dinsdag 10 december 2013

Opzoek naar rust en regelmaat

Oh het gaat al een week of 2 niet de goede kant op met eten. Ik merk dat als ik uit mijn normale doen ben ik niet goed voor mezelf zorg en daardoor zo een halve dag niks kan eten en daarna dan weer in een soort van eetbui vervallen. Doordat er hier nu verbouwd wordt zit ik niet in mijn normale ritme en dat slaat over op mijn eetpatroon. 's ochtends ontbijt ik slecht, lunch schiet er vaak bij in en dan eind van de middag grijp ik ineens naar die koektrommel die nu vol zit omdat er toch voor de klussers wat in huis moet zijn. Om dit soort dingen kan ik dan weer zo boos worden op mezelf. En vervolgens kom ik dan in een soort van energie-dip (waarschijnlijk door de eetbui) waardoor ik me er niet meer toe kan zetten om fatsoenlijk avondeten op tafel te zetten. En dan voel ik me weer schuldig tegenover manlief, want die heeft de hele dag zo hard gewerkt. Het broodbakken schiet er ook bij in en zo komt er toch weer regelmatig supermarktbrood hier binnen. En eet ik ook weer vaker brood. Allemaal dingen waar ik niet bij van wordt.

Op dit soort momenten merk ik dat ik er nog lang niet ben. Ik verval in oude patronen, maar ben me er gelukkig wel bewust van. Ik kom weer in een soort van negatieve spiraal wat eten betreft, ik eet slecht, heb minder energie en daardoor eet ik nog slechter...etc...etc..
Ik zou nu bij de pakken neer kunnen zitten, maar ik zou dit ook kunnen zien als een leermoment. Blijkbaar heb ik de rust en regelmaat nodig omdat het anders eten meer voorbereiding van mij vraagt. In de toekomst zal ik dus moeten proberen op zulke momenten voorbereid te zijn. Misschien standaard wat zelfgemaakte maaltijden in de vriezer en een zelf gebakken brood.

Vannochtend heb ik mezelf "gedwongen" een goed ontbijt en lunch te nemen en ik voelde gelijk weer wat het met me deed qua energie. 's Middags maakte ik met zoontje een wandeling door het heerlijke najaarszonnetje en daarna had ik ook genoeg energie om de keuken in te duiken voor een gedegen avondmaaltijd. En het bleef bij één koekje.

Nog even een paar dagen volhouden, dan zijn de klusmannen de deur weer uit en kan ik mijn rust en regelmaat weer oppakken. En hoef ik de verleiding van koek niet meer te weerstaan, want die komt toch niet mijn huis binnen. Als ik goed eet is de verleiding van koek er ook minder, maar ik ben nog niet altijd sterk genoeg hierin.

Een ander aandachtspunt is slapen. Ik moet er 's avonds opletten dat ik op tijd naar bed ga. De klusmannen staan hier om 8 uur voor de deur en zoontje is de laatste dagen ook steeds tussen 6 en 6.30 wakker en dan doet het mij echt geen goed als ik er pas om 23.30 in lig, ik hem gewoon veel slaap nodig!

Vandaag weer een goed begin gemaakt om mijn rust en regelmaat terug te pakken, ik hoop dat ik het verder door kan zetten, want terug naar zoals ik twee jaar geleden was en leefde wil ik echt niet meer!

maandag 9 december 2013

Klusser de klus

De "verbouwing" is hier nu al weer bijna een week aan de gang en we hopen eind deze week toch klaar te zijn, zodat er in het weekend weer spullen versjouwd kunnen worden. De verbouwing begon iets later door ziekte van de timmerman, maar inmiddels moeten we al 2 weken door stapels dozen ons bed zien te bereiken. Ach zodra je je ogen dicht hebt, zie je er toch niks meer van.

De kunststofkozijnen met HR++ glas zijn geplaatst aan de achterkant van het huis, dus de keuken, badkamer en 3e slaapkamer. Op de 3e slaapkamer kwam er ook nog een rolluik bij. In 2 daagjes was alles geplaatst en het ziet er mooi uit. Alles is netjes afgewerkt met vensterbankjes en horren. Ben blij dat dat erop zit, want met dit weer met een jas aan in de kamer is toch minder fijn.

De zolder begint eindelijk ergens op te lijken. De knieschotten zijn geplaatst, de inbouwkast en kast om cv krijgen gestalte. Daarna moet er nog een radiator en elektra verplaatst worden en dan alles geschilderd en nog een laminaatvloertje. Voor dat vloertje gingen we gisteren op pad. Bij de bouwmarkt hier hadden ze een goede actie, wat ons in totaal 80 euro op de vloer scheelde.

Ook al is al het kluswerk uitbesteed, toch is het niet mijn ding. Ik ben blij als alles straks klaar is en ik spullen weer op hun nieuwe plek kan zetten. Dat is dan wel weer het voordeel van uitbesteden, we zitten maar 2 weken in de troep. Komend jaar geen grote verbouwplannen. Zoontje verhuisd misschien van het kleine babykamertje naar de slaapkamer aan de achterkant, maar er hoeft dan niet opnieuw geschilderd enzo te worden, met wat muurstickers, groter bed en wat leuke accessoires komen we denk ik een heel eind. Maar er is geen haast bij, dus we zien wel hoe dat loopt.

Inmiddels is het wel al een stuk verder als op deze foto's, dit was aan het eind van dag 1, maar dat is gelijk weer een reminder voor mezelf dat ik morgen maar weer eens foto's moet maken.

Keukenraam

3e slaapkamer

Badkamer

En de zolder
Achterkant van het huis

zondag 8 december 2013

Begroting 2014

De laatste maand van het jaar is al weer ingegaan. Dus het wordt weer tijd voor de begroting van 2014. Ik probeer voor het begin van elk jaar een begroting te maken. Wat zijn de te verwachten  veranderingen in inkomsten en uitgaven. Wat zijn onze wensen, waar willen we extra geld voor opzij leggen en zijn er nog tegenvallers te verwachten? Tijd om het huishoudboekje onder de loep te nemen.

Eind november kwam het overzicht van de zorgverzekering al binnen. We hebben alles bekeken, maar stappen niet over, veranderen verder niks in eigen risico en aanvullende verzekeringen. We betalen de premie jaarlijks en leggen elke maand wat opzij voor de premie van het jaar erop en de niet vergoede ziektekosten. De premie is wel wat lager dan vorig jaar.

En gisteren kwam het toeslagen overzicht binnen van de belastingdienst. We ontvangen alleen zorgtoeslag en kindgebondenbudget. We gaan in toeslagen terug, met name door een lagere zorgtoeslag. Het scheelt bijna 50 euro per maand, wat toch iets is waar van te voren goed rekening mee moet worden gehouden. Nu was er bij de berekening van de toeslagen nog inkomen van mij meegenomen, omdat ik vorig jaar in jan/feb nog loon ontving. Ik heb dat nu wel aan laten passen, maar denk niet dat we veel meer toeslag daardoor krijgen. Voor de kinderbijslag ga ik even uit van hetzelfde bedrag als 2013, want de bedragen voor 2014 zijn nog niet bekend.

We willen eind dit jaar nog een extra spaarpremie storten voor de spaarhypotheek, waardoor de maandpremie lager wordt. Ik wacht nog op bericht van de bank of dit mogelijk is en wat onze nieuwe maandpremie dan wordt.

Verder veranderd er zoals het er nu uitziet weinig aan de inkomsten en vaste lasten. Voor de variabele lasten kijk ik naar onze uitgaven van 2013, want dat overzicht is nu bijna compleet met nog slechts een kleine maand te gaan. Het boodschappenbudget zal iets opgehoogd moeten worden, met de 250 euro p.m. redden we het niet meer nu we bijna volledig biologisch eten, maar met 325 per maand zal het moeten lukken. Qua kleding zijn we ruim binnen budget gebleven en zou dit budget ook wel iets lager kunnen, maar aangezien we vorig jaar weinig nieuws hebben gekocht verwacht ik dit jaar grotere uitgaven, dus ik verlaag het niet te veel. Het persoonlijke verzorgingsbudget hebben we voor 2013 overschreden, maar de aanschaf van wasbare luiers en maandverband heb ik hier ook onder laten vallen wat een eenmalige uitgave is. Voor 2013 verwacht ik hetzelfde budget aan te kunnen houden, helemaal nu ik voordelig door een vriendin geknipt kan worden die een kapperscursus heeft gedaan. (Maar ik ben nog steeds aan het sparen voor stichting haarwens)
De post overige gaat ook iets omhoog, maar niet te veel, omdat ik mezelf toch wil blijven stimuleren hier kritisch naar te blijven kijken. Onder deze post vallen huishoudelijke dingen, cadeaus, uitjes, openbaar vervoer, tuin e.d.)

En dan van wat er overblijft bepaal ik de reserveringen (wat maandelijks naar de spaar gaat).
De reservering voor de zorgkosten kan omlaag, we hebben het afgelopen jaar een behoorlijke spaarpot hiervoor opgebouwd (ruim 5000 euro, 3000 na aftrek premie) en de premie is omlaag gegaan. Daardoor wil de maandelijkse reservering wijzigen van € 285,-- naar € 250,--
Spaarrekening zoontje wil ik € 30,-- per maand houden.

Dit jaar hebben we de zolder verbouwd (is nog in gang) en kunststofkozijnen laten plaatsen aan de achterkant van ons huis. Het hele huis is nu voorzien van dubbelglas en kunststofkozijnen. De cv is een jaar geleden vervangen, kruipruimte is geïsoleerd en verder staan er momenteel weinig wensen op ons "huis lijstje". We hebben nog budget in ons potje voor het huis zitten, dus willen nu maandelijks daar even niet te veel voor reserveren. Ik heb de maandelijkse reservering dan ook teruggebracht van 40 euro naar 25 euro.

Reservering voor onvoorzien breng ik ook iets omlaag van € 15,-- naar € 10,--. We hebben vorig jaar dit "potje" niet hoeven aanspreken en er zit nu genoeg in voor het geval de vaatwasser, wasmachine, oven en koelkast het tegelijk begeven. Daarnaast is er nog steeds een lease-auto in huis, maar zelfs een tweedehands auto zou uit dit potje betaald kunnen worden, mocht het nodig zijn.
Voor vakantie is er ook nog budget in het "vakantiepotje" en daarnaast gebruiken we hier altijd het vakantiegeld voor. Dus ik ga hier dit jaar niet maandelijks voor reserveren.
Ook voor hypotheekaflossing ga ik niet maandelijks extra reserveren naast de spaarpremie die we elke maand betalen. Extra's kunnen altijd nog voor hypotheek cq. vakantie gebruikt worden of andere wensen.

Dit alles in een spreadsheet gezet levert me een maandelijks tekort op van ruim 7 euro. Ik verwacht dit nog wel op te kunnen vangen door de maandelijkse spaarpremie voor de hypotheek die lager wordt door de aflossing die we dit jaar nog doen. Daarnaast wordt de toeslag misschien nog iets hoger door de herberekening van de belastingdienst zonder mijn inkomen.

Onze begroting voor 2014 is te vinden op deze pagina.

Maken jullie elk jaar ook een begroting?

maandag 2 december 2013

Kokosmelk

Ken je dat? Je koopt iets om een bepaald recept te maken, maar dan veranderen de plannen en blijft dat ene ingrediënt wat je anders nooit koopt maar in je kast staan. Of je hebt er maar een klein beetje van nodig en de rest staat dat maar te wachten totdat het weggegooid wordt?

Nou bij mij is kokosmelk dus zoiets. Laatst had ik het ergens voor nodig (weet al niet eens meer wat) en daarna stond er dus zo'n half pakje in mijn koelkast te wachten op een moment dat ik toch echt denk dat het niet meer goed is en het in de kliko gooi. Later las ik pas ergens dat je kokosmelk ook goed in kan vriezer, maar tja of het dan ooit nog uit de vriezer komt?

Ergens in de kast stond ook nog een blik kokosmelk te wachten. Waarom ook al weer gekocht? In het avondeten vind ik het eigenlijk niet zo lekker, dus wat had ik er ook al weer mee bedacht? Geen idee meer.

Gisteren bedacht ik me maar eens dat dat blikje kokosmelk nu maar een bestemming moest krijgen. Ik ging dus op zoek in mijn favorieten map waar ik alle linkjes verzamel van recepten die ik ooit nog eens wil maken. Het is enorm onoverzichtelijk en heb tijdens het doorzoeken weer een hoop linkjes weggegooid omdat ik het niet meer interessant vind, de pagina niet meer bestaat of totaal overbodig is opgeslagen omdat ik de website toch wel geregeld bezoek. Toch eens bedenken hoe ik mijn favorieten/to do-, lees- en kijklijst overzichtelijk maak.

Uiteindelijk vond ik een receptje waarvan ik dacht dat dat weleens de reden zou kunnen zijn dat ik die kokosmelk had gekocht. Het zelf maken van chocoladepasta. Chocoladepasta gebruik ik als beleg op een rijstwafel en is dan een soort van traktatie voor mezelf. Maar die bio chocopasta kan natuurlijk nog een veel gezondere variant krijgen.

Maar daar zag ik ook gelijk het probleem: in het blikje zit 400ml kokosmelk en voor de chocopasta slechts 120ml nodig, wat doe ik dan met de rest? Inmiddels genoeg zelfkennis dat bewaren in de koelkast of vriezer gelijk staat aan weggooien.

Dus ging ik nog even verder zoeken naar een receptje, voorwaarde was wel dat ik alle overige ingrediënten ook in huis heb, anders krijg ik weer hetzelfde probleem. Na enig speurwerk kwam deze twee receptjes nog tegen, voor ontbijtcake en een gezond chocoladetaartje. Toevallig nog een avocado en ananas in huis uit het fruitpakketje van de biobezorger die ik eens als probeersel bestelde.

Dus vandaag maar eens de keuken ingedoken om e.a.a. te maken.

Eerst alles klaarzetten werkt het lekkerst
na 5 minuutjes een pot chocopasta!

En dan de ontbijtcake:En 's avonds aten we als toetje deze gezonde chocoladetaartjes

Wat ik er van vond? Om héél eerlijk te zijn vond ik niks echt een succes. De chocopasta vond ik vrij bitter, misschien de volgende keer minder bittere chocola nemen, nu was het merendeel 92%. De ontbijtcake is niet mijn ding. De structuur bleef een beetje korrelig, smaak was op zich niet verkeerd, maar volgens mij ben ik gewoon geen amandelmeelfan. En dan de chocoladetaartjes, de bodem vond ik wel lekker, maar de mouse erop niet zo. Zoontje vond daarin tegen de mouse verrukkelijk en at het echt met smaak weg, wat hij maar bij weinig dingen doet. Dus voor hem ga ik het zeker nog eens maken, misschien dan alleen de mouse. En op de bodem een andere topping verzinnen die wel in de smaak valt.

Ach ja, als je het niet probeert weet je ook niet of je iets lekker vindt of niet. Misschien dat met wat aanpassing de chocoladepasta en chocoladetaartjes nog een keer gemaakt worden?

Van de kokosmelk bleef nog een klein beetje over. Zoontje bleek het zo ook wel lekker te vinden en de rest ging in de koffie door deze tip. Door de koffie vond ik zelf ook zo'n succes, maar ja smaken verschillen hè. Maar persoonlijk eet/drink ik dan toch liever 1x in de week misschien iets echt fouts wat ik echt lekker vind dan iets wat ik niet echt lekker vind, maar het kan ook zijn dat ik gewoon nog meer aan deze smaken moet wennen.

zondag 1 december 2013

raw chocolate workshop

Het is al weer even geleden dat de raw chocolate workshop bij mij werd gehouden, maar door omstandigheden kwam ik er niet eerder aan toe om over te schrijven.

Op een avond in november verzamelde een groepje vriendinnen zich bij mij, nou ja eigenlijk was het maar 1 kennis en mijn zus die veel aanhang mee brachten die "gelijk gestemd zijn". De raw chocolate werd gegeven door dezelfde mevrouw als waar ik onlangs de green smoothie workshop volgde. En was erg leerzaam en gezellig.

In 2-uurtjes maakten we 3 lekkernijen die we vervolgens natuurlijk gingen proeven en ondertussen werd er uitleg gegeven over de gezondheidsvoordelen van de gebruikte ingrediënten. De meeste ingrediënten zijn sinds een jaartje dan ook al in mijn voorraadkast te vinden. Ik ben niet echt een enorme fan van superfoods. Ze zijn prijzig en komen vaak van Verweggistan, maar zo nu en dan gebruik ik ze wel.

Tijdens de workshop maakten we "Raw dark chocolate", "Coco dlight" en "Fun all around". Alle lekkernijen zijn in 5-10 minuten te maken en moeten daarna een halfuurtje de koelkast in om een beetje op te stijven. Lekker makkelijk en snel dus!

De recepten die we mee kregen en de mogelijke variaties daarop, nodigen zeker uit om uit te proberen. Tot nu toe ben ik er helaas nog niet aan toe gekomen om te experimenteren, maar ik weet wel wat er hier de december maand op tafel komt naast de pepernoten en kerstkransjes. Bij de "Fun all around" worden ook speculaaskruiden gebruikt, dus zeker een leuk alternatief voor sinterklaas!

Het voordeel van deze lekkernijen vind ik dat ze een gezondere basis hebben dan snoep en chocolade uit de supermarkt. Daarnaast vult het meer en blijf je er niet van dooreten. Wel zullen sommige mensen aan de smaak moeten wennen. Mijn schoonouders vonden bijvoorbeeld de paar chocolaatjes die ik ze liet proeven niet echt lekker. Maar iedereen die er die avond was en al aan een meer aan een andere eetgewoonte zijn gewend vonden alles om van te smullen!

Helaas ben ik vergeten op de avond foto's te maken....dus voor de verrukkelijke plaatjes moeten jullie nog even geduld hebben tot ik weer aan het experimenteren sla.En dan zal ik ook wat van de gebruikte recepten delen.