donderdag 28 februari 2013

Weekmenu week 9-10

Vandaag kan ik weer mijn biologisch groentepakket ophalen. Helaas is het ophaalpunt verhuisd. Dit is gewoon een kast bij mensen naast de schuur waar je zelf je pakket kan ophalen en dan je naam doorstrepen op de lijst. Ik zag dat het huis al een tijdje geleden verkocht was en vroeg me al af wat er zou gebeuren. Zouden ze een nieuw ophaalpunt zoeken? Dat had ik best willen zijn, want je krijgt dan een 2-persoonspakket gratis en hoeft er verder niet veel voor te doen. Maar helaas zijn de mensen gewoon binnen de woonplaats verhuisd en is het ophaalpunt dus mee verhuisd. Eerst was het op 200 meter afstand en nu 1300 meter. Ach iets verder lopen of even de fiets pakken is ook wel weer goed voor de lijn natuurlijk.

Gisterenavond even op de site gekeken wat er deze week weer voor lekkers inzit, om alvast het weekmenu te kunnen maken. Mmmm weer eens raapsteeltjes, hoewel ik dit sinds vorig jaar pas voor het eerst gegeten heb vind ik het een erg lekkere groente. Verder in het pakket: prei, groene pompoen, knolselderij en zuurkool. Gelukkig ben ik een liefhebber van zuurkool en de knolselderij ga ik ook steeds meer waarderen. Prei en pompoen zijn altijd goed, dus een prima pakket deze week.

Het menu voor deze week:
do: raapstelen ovenschotel vorig jaar al eens gemaakt en erg lekker!
vr: rijstovenschotel met prei (ik gebruik dit recept als basis en pas het een beetje aan)
za: zuurkoolstampot
zo: tortilla's met linzen-knolselderijvulling
ma: bietenrisotto (ik had de bieten uit het pakket van 2 weken geleden ingevroren)
di: pompoenlasagne
wo: restjes of iets uit de vriezer

Volgens de weersverwachtig wordt het vandaag een redelijk zonnige dag, dus heerlijk om te wandelen met de kinderwagen, boodschapjes meenemen, biebboeken terugbrengen en een pakje versturen van een verkocht boek via bol. Op de terugweg dan even het groentepakket ophalen.

Gisteren werd hier het pakket bezorgd van Natuurlijkgoedkoop. Ze verkopen voordelige biologisch dingetjes, omdat de houdbaarheid bijna verlopen is. Nu heeft alles wat ik besteld heb een THT datum, dus die zijn nog wel wat langer houdbaar. Ik heb dingen besteld die ik alleen bij de natuurvoedingswinkel biologisch kan kopen en de hoofdprijs betaal. Natuurlijk zou ik sommige dingen ook zelf kunnen maken, maar zo ver ben ik nog niet, alles stapje voor stapje. Ook kocht ik wat dingen om eens te proberen. Ik kocht o.a.: wraps, tapenades, vruchten/granenkoffie en sojachocolade (om te proberen), cappuccino, sojamelk en kattenvoer. Ik had in februari (ook omdat het een korte maand is) nog ruim 100 euro over van het boodschappenbudget. Door deze bestelling vulde ik mijn voorraad weer een beetje aan en ik heb nog 50 euro voor de boodschappen van vandaag. En ik hoef niet veel te kopen, dus deze maand blijf ik prima binnen het boodschappenbudget!

woensdag 27 februari 2013

Haar doneren

Op haar blog las ik over het fantastische initiatief om haar te doneren. Haar doneren, ik wist niet dat het bestond. Ik was gelijk getriggerd en ging naar de site van stichting haar wensen om er meer over te lezen.

Het haar dat je doneert moet minimaal 25cm zijn en niet grijs of geblondeerd. Aan die wensen kan ik wel tegemoet komen. Op dit moment is mijn haar zo'n 25cm lang schat ik, maar kaalscheren doe ik niet, dus dat wordt nog even lekker laten groeien!

En dat ik mezelf niet wil kaalscheren, zegt gelijk genoeg over waarom ik meedoe aan deze actie. Het lijkt me vreselijk om kaal te zijn, ik kan me nu al druk maken over een grijze haar die ik soms vind. En helemaal als kind lijkt het me iets wat vreselijk is, stel je voor dat je als tienermeisje ineens je haar verliest. Hoe zou dat voelen?

Eigenlijk is het voor mij ook heel simpel om hier aan mee te doen. Ik zal het maar bekennen: ik heb een hekel aan de kapper. Al dat gefriemel aan je lichaam en een "verplicht" gesprekje dat je moet voeren en ook nog ongevraagde tips/opmerkingen over hoe je je haar moet verzorgen. Daarom ga ik ook niet vaak hooguit 3x per jaar, laatste keer dat ik geweest ben moet okt/nov zijn. Meestal laat ik het dan vrij kort knippen, tot net op de schouders en dan ga ik pas weer als ik er echt genoeg van heb omdat het te lang is. Mijn coup wisselt dus van half lang - naar lang - naar half lang en zo verder. Soms in een staart, soms los. Redelijk saai dus, maar hier voel ik me goed bij. Soms laat ik weleens wat highlights zetten, maar dat moet ik nu maar even niet doen omdat ik anders niet meer mee kan doen aan deze actie. En ik heb het ook weleens een beetje roodbruin laten verven. In mijn tienerjaren was ik wat extremer wat haardracht betreft. Ik heb het toen weleens echt kort gehad, dat was niet zo'n succes. En in mijn "alternatieve periode" heb ik ook nog geprobeerd om mijn haar zelf groen en later paars te verven. Maar door mijn eigen donkere kleur, was daarvan niet meer te zien dan een gloed.

Maar nu laat ik mijn haar dus lekker groeien. Ik hoop dat het net voor de zomer lang genoeg is. Dan wil wel een lekker kort koppie (ik ga niet te kort, het moet nog wel in een staartje kunnen). Om het te laten knippen maak ik een afspraak bij  één van de deelnemende kappers. Zij wassen het dan, maken een vlecht en knippen het af, helemaal gratis! Naast dat ik dit goede doel hiermee steun, spaar ik dus ook geld voor een kapper uit.

Als het goed bevalt ga ik het misschien wel vaker doen en eens per jaar mijn haar doneren, zo vlak voor de zomer. Voordeel is ook dat ik dan nooit meer geld kwijt ben voor de kapper! Nou ja, behalve dan op het moment dat ik echt te grijs ga worden.....dan is mijn haar helaas niet meer geschikt.

dinsdag 26 februari 2013

Kijk jij je loonstrookje altijd na?

Bij het werk van manlief is het op de salarisadministratie nog wel eens een zooitje niet goed geregeld. Zo kreeg hij in januari een slechts een gedeelte van zijn salaris en de rest pas afgelopen vrijdag gestort, omdat ze nog niet alles verwerkt hadden. Nu was dit loonstrookje voor ons toch een beetje een verrassing want er zou nog een afrekening komen van de ouderschapsverlof uren 2012. Hij heeft van juni t/m december 1 dag per week ouderschapsverlof gehad en is daar nu weer mee gestopt. In januari & februari heb ik ook nog een beetje inkomsten van mijn werk, maar daarna moeten we het definitief alleen doen van manliefs salaris. Vanaf maart zal ik het dan ook minder fijn vinden als zijn salaris niet netjes wordt overgemaakt, want dat zou betekenen dat we geld van de spaarrekening zouden moeten overboeken om alle rekeningen te betalen.

Op de loonstrook van januari stond een verrekening van 36,8 dus ouderschapsverlofuren. Dat zou best eens kunnen kloppen, want hij had door de ziekenhuisopname in september van zoontje nog wat extra dagen opgenomen. Vandaag werd zijn salaris van februari gestort en het was aanzienlijk minder dan we hadden verwacht. Ik vroeg manlief of hij weleens op zijn salarisstrook keek, nee was zijn antwoord. Dus op mijn verzoek stuurde hij die naar mij door. En bleek dat er wederom 36,8 ouderschapsverlofuren ingehouden te zijn op zijn salaris. Dus manlief is er achteraan gegaan en het bleek inderdaad nog niet te zijn aangepast in de administratie, terwijl hij in november al heeft aangegeven per 1 januari weer fulltime te werken.

Ze gaan het nu nakijken en bij zijn volgende salaris wordt het verrekend. Voor de zekerheid heb ik nu zelf ook maar de rekensom gemaakt en blijkt dat manlief maar 18,4 extra ouderschapsverlofuren heeft gebruikt vorig jaar.

In ons geval was dit niet zo'n probleem. Wij hebben genoeg reserves, maar vervelend is het wel. Wel kan ik me voorstellen dat als iemand het echt met 1 salaris moet doen en weinig reserves heeft, hij wel in de problemen kan komen. Daarna is het dus ook zeker van belang je loonstrookje na te kijken. In dit geval was het verschil enkele 100 euro's en dan valt het wel op, maar die loonstrookjes zijn ook niet voor iedereen goed leesbaar. Ik heb nu wel geleerd dat ik voortaan de loonstrookjes van manlief wel nakijk, want hij is zo iemand die er niks van snapt (lees: niet interesseert).

Kijken jullie je loonstrookje altijd na? En klopt er weleens iets niet? En wordt het salaris ook weleens niet tijdig uitbetaald? Hier is dit volgend mij bijna jaarlijks wel een keer het geval.

maandag 25 februari 2013

Afval

Hier in de gemeente hebben we een afvalsysteem waarbij het scheiden van afval wordt gestimuleerd. We hebben een groene gft bak en een grijze bak voor het restafval. De ene week wordt de groene geleegd en de andere week de grijze. Je betaald per bak die je aan de weg zet.

Verder kan je bij de gemeentewerf en in het winkelcentrum veel afval apart inleveren: glas, plastic en drinkkartons. Papier wordt 1x per maand aan de weg opgehaald. Ook kunnen wegwerpluiers apart ingeleverd worden bij de gemeentewerf of het kinderdagverblijf.

Als je alles goed scheidt blijft er weinig restafval over voor in de grijze bak. Wij zetten deze bak dan ook zelden aan de weg. Zaterdag kregen we de afrekening van 2012 en ik heb die even tegen 2011 aangehouden. In 2011: 6x en in 2012: 7x. Omdat je ook betaald per lediging kan hier flink op gespaard worden. Je betaald per grijze bak lediging € 5,64.

De grijze bak gaat hier nog minder vaak aan de weg. Ik probeer het meeste gft in mijn bokashi te doen. Maar in de winter gebruiken we wel de groene bak en om al het grotere groenafval uit de tuin af te voeren. In zowel 2011 als 2012 stond deze 3x aan de weg, hier betaal je € 3,07 voor per lediging.

Dat je per bak betaald motiveert mij zeker wel om afval goed te scheiden. Maar toch merk ik dat in mijn buurt niet iedereen dat doet. Bij veel gezinnen zie ik de grijze bak elke 2 weken aan de weg staan. Of zouden die zoveel meer afval hebben? De grote van je huishouden en je consumptiegedrag speelt hier natuurlijk ook een belangrijke rol in.

Het verder omlaag brengen van de aantal legingen van de groene en grijze bak, zou misschien nog wel kunnen. Maar ik ben hier niet echt mee bezig. De besparing is gering. Wel probeer ik minder afval te veroorzaken en let op verpakkingen en of ik dingen kan hergebruiken. Ik heb inmiddels een verzameling potjes voor de jam die ik in de zomer wil gaan maken. En ook wc-rolletjes, eierdozen e.d. sparen we voor het knutselen. En zo zijn er nog wel meer dingen....

Wat me opvalt is dat vooral de sondevoeding van zoontje veel afval veroorzaakt. Elke dag een nieuwe slang,  2 plastic flesjes, en verpakkingen alles zit apart steriel verpakt. En dan nog wekelijks een pompdop, tussenstukje en spuitje incl. verpakkingsmateriaal. Ik stoor me weleens aan al het afval dat dit extra veroorzaakt, maar ik realiseer me in dit geval ook dat het gewoon niet anders kan en dat ik er dan maar niet te veel bij na moet denken en wat ik ka scheiden scheidt ik.

zaterdag 23 februari 2013

Wat een heerlijk gevoel!

Ik heb al een paar dagen nauwelijks blogjes geschreven en dat is niet zonder reden. Ik ben druk, druk, druk met het voeden van zoontje. En het gaat goed, wat een heerlijk gevoel!

Al een paar maanden zijn we bij de kinderarts aan het "zeuren" of we nu eindelijk de sondevoeding van zoontje kunnen gaan afbouwen. Wij hebben het idee dat hij zo weinig eet, omdat hij altijd "vol zit" van de sondevoeding. Ze gaf aan daar wel in mee te willen gaan, maar daarvoor moest hij eerst aan een aantal criteria voldoen volgens haar: minimaal 8 kilo bij de volgende controle (omdat hij nog ondergewicht had) en een voldoende mondmotoriek. Bij de laatste controle had hij een ruime 8 kilo, maar ze wilde toch eerst de logopedist mee laten kijken voor zijn mondmotoriek. Gelukkig konden we een week later daar al terecht en gaf zij "groen licht".

Diezelfde week hadden we een belafspraak met de diëtiste, maar er werd niet gebeld. Dus toen maar een mailtje gestuurd met wat er met de arts en logopedist was besproken. De dag erna belde ze met excuses, door omstandigheden had ze de belafspraak verzet, maar ons niet ingelicht. Nou ja, kan gebeuren, dacht ik nog. Zegt ze daarna heel doodleuk, dat ze de arts nog niet gesproken heeft. Oh, wat was ik boos, maar natuurlijk bleef ik netjes aan de telefoon. Ze zou wel een nieuw eetschema sturen, maar dat zou na het weekend worden, want druk druk druk.... Kortom na ruim 2 weke wachten waren we nog geen steek verder! Terwijl we al vanaf december willen afbouwen!

Nu komt er hier bijna wekelijks ook een verpleegkundige over de vloer en met haar de situatie besproken. Dat we het dan wel zelf gingen proberen, we waren het wachten zat! Ze snapte ons gevoel en gaf wat tips en waar we op moesten letten i.v.m. uitdroging. Heel lief, zo waren we nog zekerder van onze zaak, want als het niet zou gaan zouden we zo de sondevoeding weer kunnen opvoeren.

Alsof het zo moest zijn, trok zoontje donderdagochtend na het ontbijt met bijbehorende aanvullende sondevoeding zijn sonde eruit. Manlief gebeld: Ja hoor, hij vond ook gewoon even zo laten en kijken wat zoontje doet. Nou die dag ging het al best goed. Maar 's avonds dachten we toch maar weer die sonde erin doen??? Ik zou de volgende dag met hem gaan zwemmen, is toch veel fijner zonder sonde? Dus besloten de sonde er na het zwemmen weer in te doen.

Maar de ochtend van het zwemmen at en dronk hij weer zo goed! Toch zonde om dan die sonde er weer in te stoppen? Dus zo gelaten. Vanmorgen gewogen: we hadden met elkaar afgesproken dat als hij onder de 8kg zou zijn we de sonde er weer in zouden stoppen om bijvoeding te geven. En helaas gaf de weegschaal 7875 gram aan. Maar de sonde 's avonds inbrengen om de nacht wat bij te geven leek ons voldoende.

Vandaag at en dronk hij weer heel goed. Ik heb net zelf maar een berekening gemaakt van kcal die hij heeft gegeten en gedronken en dan komt hij 200kcal tekort. Dus de sonde ingebracht voor het naar bed gaan en nu loopt de pomp om nog 200kcal bij te geven.

Als dat goed gaat zou dat betekenen dat we van 760ml sondevoeding naar 200ml zijn gegaan in een tijdsbestek van 2,5 dag! Oh wat ben ik trots op zoontje!!! En wat een heerlijk gevoel is het om hem zonder sonde te zien, zonder die k# pomp rond te zeulen, hem lekker te zien eten. Hij was de afgelopen dagen wel soms wat huilerig, vast honger, tja dat gevoel moet hij ook leren kennen......


woensdag 20 februari 2013

Weekmenu week 8-9

Morgen kan ik weer mijn geliefde groentepakket ophalen. Vandaag alvast op internet gekeken wat ik kan verwachten.

In het groentepakket deze week:
- veldsla
- oesterzwammen
- romanesco
- koolraap
- wortels

De romanesco zorgt voor een avontuur in de keuken deze week. Romanesco, wel eens van gehoord een soort kool? Ik heb internet er maar eens op nageslagen om te zien wat het precies is en wat je er mee kan. Internet leert me dat het ook wel torentjesbloemkool wordt genoemd is groen/geel van kleur en lijkt, zoals de naam al doet vermoeden op een bloemkool. Ook vond ik dit simpele recept, waar zoontje ook makkelijk mee kan eten. Dus dat gaat het worden!

Romanesco, plaatje van het www


Oesterzwammen ken ik wel, maar kan me niet herinneren dat ik er al eerder mee gekookt heb.  Maar ik denk dat ik toch een lekker receptje heb gevonden.

Do: Oesterzwamstrudel met noten en veldsla
Vr: Pastaschotel met bonen en amandelen (het potje pastasaus wordt vervangen door gezeefde tomaten en wat kruiden)
Za: Romanesco met aardappeltjes en ei
Zo: Linzenschotel met paprika
Ma: Tortilla's met paprika, ui etc. (restverwerking)
Di: Hutspot
Wo: restjes of iets uit de vriezer.

Het gezonder koken begint bij manlief nu wel z'n vruchten af te werpen. Hij had al weer een tijdje (paar maanden) niet op de weegschaal gestaan en was zo ineens 5 kilo lichter. Hij dacht al dat zijn riem aan vervanging toe was, want zijn broeken zakten steeds af. En hij had ook al een opmerking gehad van z'n zus dat zijn buikje weg was. Haha. Helaas gebeurt bij mij zoiets nou nooit. Ik ben nooit ineens 5 kilo lichter, bij mij gaat het veel langzamer, maar ja dat kan natuurlijk ook zo lijken omdat ik veel vaker op de weegschaal sta. En soms is er ineens een kilo ofzo bij, terwijl ik niet eens gek heb gegeten. Ach, ik ga me niet meer druk maken om die kilo's als ik gezond eet en genoeg beweeg geloof ik dat het er uiteindelijk wel vanaf gaat, maar gewoon heel langzaam.

dinsdag 19 februari 2013

Groene schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten

In mijn doelen voor 2013 staan er een aantal m.b.t. zelf maken van schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten.

Van het weekend heb ik een klein potje (afgewassen glazen potje van de paté uit het kerstpakket) gevuld met bicarbonaat waar ik nu al 2 dagen mijn tanden mee poets. Het smaakt een beetje zout, maar ik vind het niet vies, ik hou juist niet zo van de pepermunt smaak van de reguliere tandpasta. Je zou aan het bicarbonaat een druppeltje etherische pepermuntolie toe kunnen voegen voor de smaak. Manlief vond het wel vies, maar we hebben afgesproken dat hij het 2 weken probeert. De reguliere tandpasta is bijna op, maar als hij echt niet kan wennen, koop ik voor hem nog wel een tubetje.

De andere persoonlijke verzorgingsproducten als shampoo, douchegel e.d. wil ik ook gaan vervangen door meer natuurlijke middelen. Maar mijn voorraad is nog zo groot, dat ik dan wel een paar maanden/jaren verder ben.

Vandaag zag ik ook onderstaande uitzending van Kassa Groen. Daarin was te zien hoe Lana van Leeuwen haar eigen groene schoonmaakmiddelen maakt van marseille zeep, soda, baking soda (=bicarbonaat), azijn, afwasmiddel, olie en water. Op deze pagina vind je de receptjes van: gootsteenontstopper, vloeibare zeep, glasreiniger, allesreiniger, roestvrijstaalreiniger, toiletreiniger, reinigen van houten snijplanken en allesreiniger.

Omdat ik nog een hele voorraad heb van schoonmaakmiddelen, wacht ik nog even om die zelf te maken. Wel heb ik alle ingrediënten inmiddels in huis. Dus ik ben voorbereid.
En als laatste in de uitzending: wat is het milieuvriendelijkst: waterkoker of fluitketel.
Het antwoord is de fluitketel, omdat elektriciteit vuiler is dan aardgas. Tenzij je groene stroom gebruikt, dan is de waterkoker weer beter. En natuurlijk hebben wij groene stroom, heb zelfs 3 winddelen van een windmolen. Maar het is wel weer een dilemma. Mijn waterkoker heeft het bijna begeven. Hij lekt. Op zich is dat niet zo erg, want ik kook een liter water in 1x en die gaat dan in de thermosfles waar ik steeds water uit pak en als het op is weer nieuw kook. Maar wat doe ik als mijn waterkoker het echt begeeft? Toch maar kijken voor een fluitketel bij de kringloop? Scheelt wel weer een apparaat op het aanrecht, dat is ook wel prettig!

zondag 17 februari 2013

Ditjes en datjes week 6 & 7

Deze week waren er ook weer tal van kleine besparingen en dingen die me dichter bij mijn doelen brengen. Ik merk dat veel dingen steeds meer vanzelf gaan en dat ik ze daarom niet altijd het noemen waard vind, maar voor de beginnende consuminderaar zitten er misschien toch wel bruikbare ideeën tussen. Dus daarom hier een klein overzichtje:

Declutteren
Ook deze week verdwenen er weer een aantal spullen uit mijn huis; het meeste gratis soms ook voor een paar euro's. Alles bij elkaar deze week toch weer € 8,-- verdient hiermee. Niet veel misschien, maar alle kleine beetjes helpen. En mijn huis wordt steeds leger, minder spullen geeft echt meer rust!

Biologische boodschappen
Afgelopen donderdag gingen we naar Duitsland om biologische boodschappen te doen. Daar hebben de Aldi en Penny veel biologische producten voor weinig geld. Zo kocht ik een voorraad gepelde tomaten in blik, gezeefde tomaten, soya melk, diepvriesgroente en ook nog wat vers fruit en zuivelproducten. Ook ging ik naar de Zuidmolen om een nieuwe voorraad meel te kopen. Helaas blijkt de molen een aantal weken dicht t zijn i.v.m. brandschade. Dus over een aantal weken maar eens teruggaan.

Wasbare luiers
Het tweedelig systeem dat ik nu sinds bijna 2 maanden gebruik bevalt heel erg goed. Sinds ik dit gebruik geen lekkages meer! De luiers die ik nu heb gaan tot ca. 8 kilo. Zoontje is nu net 8 kilo, maar kan ze nog wel wat langer aan, want hij is smalletjes. Toch heb ik via MP alvast een maat groter gekocht van ditzelfde systeem, goedkoop en dichtbij. Ik zit er nog over te denken om de All in One luiers weg te doen. Hier was het geen succes. Maar misschien bij een tweede kindje wel? Ik ben er nog niet over uit!

Thermostaat
Na de warme truiendag, zet ik de verwarming nu regelmatig een halve tot een hele graad lager. Eigenlijk bevalt dat best goed. Ik denk dat het inderdaad een soort van gewenning is en je moet je er ook gewoon een beetje op kleden.

Tweedehands
Via de site krijgdekleertjes kun je dozen kleding en speelgoed aanbieden en afnemen. Je betaalt dan alleen de verzendkosten en een strip. Een strip moet je kopen via de site, ik heb ze voordelig gekocht bij de oprichting van de website 35 voor € 50,--. Ik heb nu een doos met primo blokken gekocht, ik liet het versturen via Kiala en dat koste maar € 4,--. Zoontje heeft er nu al heel veel mee gespeeld. Vooral alles uit de doos halen en onze bouwwerken uit elkaar halen is nu favoriet.


Ook ging ik naar de kringloop en kocht er alvast wat kleding vooruit (maat 92) en 2 cadeautjes.
zaterdag 16 februari 2013

Reiki

Gisteren was er op de wandelwagensoos, de ontmoetingsplek voor ouders met jonge kinderen, iemand die reiki geeft. Ze vertelde wat reiki ongeveer inhoudt en hoe het kan helpen bij moeder en kind. Er zijn wel vaker informatieve bijeenkomsten, activiteiten e.d. op deze ontmoetingsplek. Altijd leuk zo'n extraatje.

Ik ben niet echt geïnteresseerd in Reiki, het klonk mij allemaal nogal zweverig. Maar ja een beetje informatie erover kan geen kwaad en daarnaast kon ik ook gezellig weer met de andere moeders babbelen en vindt zoontje het geweldig om met andere kindjes te "spelen".

Ik vroeg haar hoe het mijn  zoontje misschien kan ondersteunen in onze weg om van de sondevoeding af te komen. Ze vertelde dat ze op een kinderdagverblijf werkt met kinderen die een lichamelijke of geestelijke beperking hebben en dat deze kinderen vaak veel rust vinden door de reiki en het ze ondersteunt bij de ontwikkeling.

Ze vroeg of ze mij een behandeling mocht geven op de stoel met zoontje op schoot. Nou ja, baat het niet, dan schaad het niet, toch? Ik voelde eigenlijk niet zoveel, alleen een beetje warmte op mijn hoofd en rug. Of had ze gewoon hele warme handen?

Frappant was wel dat zoontje daarna zo een biscuitje at op mijn schoot zonder problemen.... en 's middags ook goed at. Vanmorgen zat de pleister van zijn sonde helemaal los en moesten we deze dus vervangen. Normaal is dat een heel gedoe. Krijsen en moet één van ons hem echt goed vasthouden, anders trekt hij de sonde er helemaal uit. Nu gaf hij geen enkele kik en lag rustig om zich heen te kijken.

Dan vraag je je toch af, zou het door de Reiki komen?

's middags at hij trouwens weer net zo weinig als anders, dus de reiki was vast uitgewerkt....

donderdag 14 februari 2013

Onze Valentijn


De tweede naam van ons zoontje is Valentijn. Wij vonden het leuk om een tweede naam te kiezen, omdat we allebei ook 3-4 voornamen hebben. Meerdere voorletters is ook wel makkelijk als er bijvoorbeeld post komt. Niet dat er hier nu mensen in het huishouden zijn met dezelfde eerste voorletter. Een tweede naam heeft voor ons gewoon iets extra's en zo konden we ook kiezen voor een naam die we allebei wel mooi vinden, maar niet als roepnaam.

De naam Valentijn heeft onbewust een extra lading voor ons gekregen. Wij vonden allebei deze naam mooi, maar niet als voornaam, omdat we het iets te sjiek vonden klinken en dat past niet zo bij ons. Daarom kozen we dat als 2e naam voor als we een zoontje zouden krijgen.

Ik was op 19 februari uitgerekend, vlak na Valentijn dus, dat was ook wel een mooie gedachte. En we hadden het ook wel leuk gevonden als hij bijvoorbeeld op 14 februari was geboren. Maar zoontje moest 2 maanden eerder gehaald worden. Nu herinnert zijn naam aan de periode waarin hij eigenlijk geboren had moeten worden.

Ook heeft zijn tweede naam nog een extra betekenis gekregen. Onze Valentijn is een hartekind, een kindje geboren met een hartafwijking. Bij valentijnsdag draait het natuurlijk om liefde en harten, dus een extra lading deze naam onbewust vanzelf. Toen we de naam kozen wisten we nog niet dat ons kindje een hartafwijking zou hebben. En dat hij zo'n bijzonder plekje in ons hart zou gaan innemen. Valentijnsdag heeft voor ons zo ook wel iets speciaals gekregen. Even wat Valentijnspam van een trotse mama!

Kruipen of zitten lukt nog niet, maar hij ligt wel steeds vaker op zijn buik en verplaatst zich  door te rollen!
Bijna altijd vrolijk

Deze gekke bek trekt hij regelmatig als we een foto willen maken

Lekker ingepakt
Met trotse mama (even zonder sonde bij verwisselen)

weekmenu week 7-8

Weer een leuk groentepakket deze week:
- Uien
- andijvie
- paprika
- witte kool
- bieten

Omdat manlief een paar dagen niet thuis was heb ik van het vorige groentepakket nog de knolselderij over, dus die moet ook nog verwerkt worden in dit weekmenu. Vanmiddag gaan we de voorraad ook weer (gedeeltelijk) aanvullen met een ritje naar Duitsland en de molen.

Het weekmenu ziet er als volgt uit:
do: uiensoep met pitabroodje met vegje
vr: andijviepizza
za: knolselderijschotel
zo: Witte kool casserole
ma: Nasi (restverwerking)
di: zuurkoolstampot
wo: Bietenrisotto

De witte kool deed me denken aan een aflevering van De wilde keuken die ik vorige week zag.  In deze aflevering gaat het er over dat een boer zo weinig verdient op zijn kolen, maar dat de fabrikanten door het schoonmaken van de groenten, snijden en voorverpakken de winst opstrijken. Er wordt gesteld dat bijna niemand witte kool koopt en je ze ook niet in de winkel ziet liggen, maar dat het hoofdbestanddeel van een groentepakketten voor de nasi witte kool is, want lekker goedkoop.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

woensdag 13 februari 2013

Hypotheekvrij! en wat onze plannen zijn

Ik leende het boek Hypotheekvrij! geschreven door Gerhard Hormann bij de bibliotheek. Er was al veel over het boek geschreven op diverse blogs en ik zag een interview met de schrijver op televisie, dus mijn interesse was gewekt. Ik reserveerde het boek, moest er vervolgens 2 maanden op wachten en had het toen binnen een week uit. Het boek is blijkbaar erg gewild...

De schrijver heeft het vooral over aflossen van zijn aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvorm is "gevaarlijk" omdat hier geen einddatum aan zit en als je niets aflost je dus tot aan je dood rente verschuldigd bent. Om deze hypotheek af te lossen zet hij zijn leven aardig op de kop om zo veel en zo snel mogelijk af te lossen.

Op het eind stipt hij ook nog even het overige deel van zijn hypotheek aan die een spaarhypotheek is. Hij schrijft dat dit een hypotheekvorm is die wordt verkocht onder het mom van "optimaal gebruik maken van hypotheekrenteaftrek", maar er is niet nagedacht over aflossen bij deze vorm, want er zijn allerlei fiscale regeltjes.

Dit laatste is ook iets waar wij tegenaan lopen. Ik had gehoopt dat de schrijver hier meer over zou vertellen, maar het blijft slechts bij 2 bladzijden die mij niet veel wijzer maken. Bij het afsluiten van de hypotheek hebben we aangegeven dat we ook graag tussendoor extra wilden aflossen. Niet dat we toen wisten dat we echt die financiële ruimte zouden hebben, maar we wilden in ieder geval de mogelijkheid hebben om eerder van onze hypotheek af te zijn. We konden 10% jaarlijks extra aflossen, maar er is toen niet bijverteld dat dit fiscaal gezien vrijwel onmogelijk is.

Onze situatie: In sept 2010 namen we een spaarhypotheek met een heel klein stukje aflossingsvrij. Dat stukje aflossingsvrij ruim 6000 euro hadden we genomen met als doel z.s.m. af te lossen en er daarna lekker vanaf te zijn. Achteraf had ik misschien liever een groter stuk aflossingsvrij genomen, want al snel bleek dat we meer konden aflossen dan we in eerste instantie dachten. De afgelopen 2,5 jaar hebben we naast de maandelijkse inleg, in totaal € 26.000,-- extra "afgelost". Dit was ruim 6000 euro om de aflossingsvrijehypotheek af te lossen en de rest werd extra ingelegd op de spaarhypotheek (je lost dan dus eigenlijk niets af). Hierdoor daalden onze maandelijkse lasten van € 1075,-- naar € 945,--.  Door echt aflossen daalt de looptijd, wij hebben er eerst voor gekozen de maandelijkse lasten omlaag te brengen, omdat we dat gelijk merken.

Maar hoe gaan we nu verder? Nu we het van één inkomen moeten doen is veel extra inleggen er niet meer bij. Daarnaast zijn we er van verzekerd dat voor we met pensioen gaan onze hypotheek volledig kan worden afgelost, omdat we al maandelijks inleggen. Manlief is 60 als we uitgaan van de volledige looptijd van 30 jaar. Is er dan noodzaak om extra in te leggen?

Die noodzaak is er NU niet. En bij een spaarhypotheek zijn er ook allemaal belastingtechnische regeltjes waar je voor moet uitkijken. Je extra inleg/aflossing mag niet buiten de bandbreedte komen en je hypotheek moet minimaal 20 jaar lopen.

Maar wat als de hypotheekrenteaftrek minder wordt of helemaal verdwijnt? Bij een spaarhypotheek blijft je schuld namelijk even groot en profiteer je dus optimaal van deze aftrek, daar staat dan de spaarpot tegenover die aan het eind van de looptijd tegen de schuld wordt weggestreept. Toen we de hypotheek afsloten legden we de vraag van "wat als de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt of verdwijnt?" aan de financieel adviseur voor. Hij zei toen "dan komen er vast allemaal andere producten waar je naar kunt overstappen". Toch zit het me niet helemaal lekker, want het is nogal een verschil nu krijgen we van de rente die we betalen € 788,-- zo'n € 330 terug. En zou ik deze € 330,-- helemaal kunnen misschien als ik nu naar ons huishoudboekje kijk?

Het antwoord hierop is : Ja, maar dan blijft er vrijwel niks over voor leuke dingen e.d.
Om nu meer te gaan sparen om de hypotheek sneller af te lossen zie ik niet zo zitten. Dan zouden we NU die leuke dingen al moeten gaan laten en je weet natuurlijk nooit of het gebeurt. Ook staat ons huis niet onder water. Onze hypotheek is nu nog (weggestreept tegen het spaarsaldo) € 175.000,-- en de laatste WOZ-waarde € 182.000,-- en een aantal huizen in deze straat zijn eind vorig jaar nog rond dit bedrag verkocht. Nu is dat verschil natuurlijk niet heel erg groot, maar het spaarsaldo groeit ook elke maand, dus ik hoop dat we een beetje bijblijven....

Wat ik wel ga doen is extra inkomsten voor de hypotheekaflossing gebruiken. Ik heb een aparte rekening gemaakt voor hypotheekaflossing. Alle kleine beetjes die ik verdien met het verkopen van spullen, onderzoeken, klikprogramma's e.d. gaat naar deze rekening. In de maand januari kon ik zo al € 66,-- op deze rekening zetten. En ik had in december ook al ruim € 400,-- hiervoor gespaard. Mijn doel is om eind dit jaar het bedrag te storten op de hypotheekrekening. Nu hoor ik mensen die ook kleinere bedragen al storten, maar bij ons kan dat niet zo makkelijk omdat we met die bandbreedte zitten. Als ik elke maand zo'n bedrag aan de kant kan zetten, hoop ik toch eind van het jaar € 1000,-- extra te kunnen storten. Het is natuurlijk een druppel om een gloeiende plaat, maar wel een leuke uitdaging.

Maar het is ook maar net hoe je het bekijkt. Nu leggen we maandelijks €157,-- in, dus met een extra storting van € 1000,-- zijn dit toch al ruim 6 maanden extra storten. Dat is dan natuurlijk niet gelijk de looptijd die verkort wordt, maar toch... Met een storting van vorig jaar van € 10.000,-- gingen onze maandlasten € 55,-- omlaag. Dus misschien nu dan wel € 5,50? We zullen zien...

Ik ga wel eerst met de hypotheekadviseur overleggen, want de vorige keer zei hij al dat we niet eindeloos konden blijven inleggen, maar als we dat wel wilden, de looptijd wordt verkort. Dus voor eind van het jaar als ik weet hoeveel het ongeveer wordt ga ik er eens een mailtje aan wagen. Vorige keer zijn we heel goed en snel geholpen door onze adviseur.

Ik vond het een leuk boek om te lezen, voor mij helaas niet veel nieuws. Wel veel herkenning dat mensen je voor gek verklaren als je extra aflost, ik hoor dat in mijn omgeving ook regelmatig. Zo bezuinigen als Gerhard doet om mijn hypotheek af te lossen ga ik niet doen, maar ik ben dan ook nog wat jonger en we hebben een volledig afbetaald huis aan het eind van de looptijd!

dinsdag 12 februari 2013

Het ruimt zo lekker op!

Zoals ik hier al eerder schreef begeef ik me de laatste tijd veel op het Facebook om dingen gratis weg te geven. De afgelopen week zette ik er weer heel wat spullen op, even een fotootje maken, op de weggeefhoek van deze regio zetten en vaak dezelfde dag één of meerdere reacties.

Het ruimt zo lekker op. Ik heb hier een doos in de kamer staan waarin alles zit wat ik op de weggeefhoek heb gezet. Er komt steeds iets in de doos bij als ik door het huis ga en zo nu en dan wordt er weer iets opgehaald en wordt de doos weer leger.

Ik vind de aanloop van mensen wel leuk. Ik ben toch overdag veel alleen met zoontje en zo af en toe een praatje maken met iemand vind ik heel leuk. Het is ook heel wisselend soms komt de afhaler (of op pad gestuurde echtgenoot) snel even iets ophalen, soms heeft iemand wel zin in een praatje. Het scheelt me ook een ritje naar de kringloop (hoewel ze ook wel komen ophalen als je een afspraak maakt). Alleen de dingen die echt niemand weer wil op de weggeefhoek, gaan in de kringloopdoos, die wordt nu echt niet meer zo snel gevuld. Voordeel is ook dat als het gelijk wordt opgehaald ik ook niet meer terugkan. Als de kringloopdozen er te lang staan, wil er soms weleens iets toch weer uitgehaald worden.

Ik hier nu dus 4 dozen staan die ik tijdens het opruimen vul: rommelmarkt, mp/bol, weggeefhoek en kringloop. En héél soms gaat er iets in de prullenbak.

Zelf heb ik ook al iets uit de weggeefhoek opgehaald. Ik was niet van plan mijn huis weer vol te stoppen met spullen, maar in het kader van het zelf cadeautjes maken, kwam er bakjes voorbij wat ik wel kon gebruiken. En een stapel dvd's geven weer uren kijkplezier en gaan daarna weer terug op de weggeefhoek.

Zo zijn er ook meer dingen die steeds worden doorgegeven. Er circuleert een tas met kinderkleertjes, serviesgoed en tijdschriften. Je haalt eruit waar jezelf wat aan hebt, stopt er bij waar je vanaf wilt en geeft het weer door.

Als ik weer een foto maak en mijn sd-kaartje in de laptop stop, wis ik gelijk de foto's van wat al weg is. En dan lijkt het zo snel te gaan met spullen wegdoen! Maar als ik dan weer door het huis en de zolder ga, lijkt het nog steeds zo veel! Maar goed, het gaat de goede kant op!

Over een maandje rommelmarkt en wat er dan overblijft gaat denk ik allemaal op de weggeefhoek. Misschien dat ik in het najaar nog naar een rommelmarkt ga, maar ik heb dan vast weer genoeg nieuwe spullen verzameld als ik in dit tempo doorga met declutteren!

maandag 11 februari 2013

Rammenas

En toen haalde ik donderdag het groentepakket op en zat er ineens rammenas in. Soms gebeurd dat wel, dan is er op het laatste moment toch iets gewisseld in het pakket en klopt het dus niet helemaal met wat op de site staat. Geen probleem, dan wordt het weekmenu gewoon aangepast. Dus deze keer zat er i.p.v. veldsla, rammenas in en laat dat nou iets zijn waarvan ik nog nooit heb gehoord....

Er zaten 2 knolletjes in ze zagen er een beetje uit als bieten, maar dan de kleur van schorseneren en in het begeleidende receptenkaartje staat dat ze naar radijs smaken. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik het recept van het receptenkaartje gemaakt: Rammenas gratin. De ingrediënten had ik allemaal in huis, dus dat was makkelijk.

Ik maakte het zondag klaar, zodat mijn zus deze "onbekende groente" ook kon proeven.
Voor het recept zie hier

Tijdens het koken had ik de hele tijd dit nummer in mijn hoofd:
Ik vond de rammenas best te eten, maar zeker geen favoriet van mij. Het deed een beetje denken aan spruiten vond ik, bitter. Mijn zus vond het wel lekker, maar dan met name de kaassaus. Tja, smaken verschillen, misschien op een andere manier klaargemaakt dat ik het lekker vind. Ik heb door anders te koken ook al venkel leren eten.

De vraag van de leverancier was of deze vergeten groente vaker in het pakket mag terugkomen. Nou van mij hoeft het niet, maar ik vond het leuk om een keer gegeten te hebben.

Kennen jullie deze groente en nog lekkere recepten ermee?

zondag 10 februari 2013

Problemen met tussenpersoon

Zoals ik hier eerder schreef, ben ik overgestapt voor mijn woonverzekeringen. Dit omdat het mij € 45,-- per jaar zou schelen en de voorwaarden beter zijn. Daarnaast heb ik voor deze verzekeringen een tussenpersoon die niet in mijn woonplaats zit (afgesloten toen ik ging studeren) en dat vond ik niet zo handig. Al het contact ging toch via post/mail, dan kan ik me net zo goed online verzekeren, is vaak een stuk goedkoper.

Ik vroeg de tussenpersoon naar de opzegtermijn en zei vertelde mij dat die 1 maand was voor beide verzekeringen, ik had een losse aansprakelijkheid/inboedel en opstalverzekering. Dus ik schreef een brief met het verzoek beide verzekeringen per 1-2-2013 te beëindigen en sloot een nieuw totaalpakket per 1-2-2013 af.

Begin januari kreeg ik mijn nieuwe polis binnen, alles zag er prima uit. Maar die bevestiging van de opzegging kwam maar niet. Tot 30 januari, een brief op de mat dat de aansprakelijkheid/inboedel een contract was voor 5 jaar en pas per 1-3-2014 opzegbaar was. Ik mailde gelijk de tussenpersoon met mijn verontwaardiging. Maar zij verschuilden zich achter de verzekeraar, hij hield zich aan het contract, dit contract was verlengd in 2009 en toen waren er nog geen regels omtrent de opzegtermijn. In 2010 werd dat standaard 1 maand, maar dit contract liep toen al.

Het werd een heen en weer gemail en gebel met de tussenpersoon. Ze gaven hun verkeerde voorlichting wel toe maar verschuilde zich verder achter de verzekeraar, dat als die het contract niet wilde beëindigen zij er ook niks aan konden doen. Feit was dat ik nog 13 maanden met de kosten van € 13,73 zat en een verzekering waar ik niks aan heb, ik was immers al opnieuw verzekerd. Het voelde heel onrechtvaardig!

Ik liet het er niet zo maar bij zitten en dacht na over verdere stappen. Ik schreef haar een mailtje voor advies, omdat ik wist dat ook zij eerder problemen had met een tussenpersoon en dat dit uiteindelijk is opgelost. Ze gaf me het advies een dossier aan te leggen van alle communicatie en een brief met mijn klacht te sturen en te verwijzen naar het Kifid. Als mijn klacht niet serieus werd genomen zou ik daar naar toe kunnen stappen.

Na een dag was de ergste boosheid over en had ik er eigenlijk niet zo'n zin meer in, laat maar zitten dacht ik. Maar uiteindelijk kwamen het dossier en de brief er toch en ging die op de post.

Al 2 dagen later had ik antwoord. De verzekering werd toch stopgezet bij hoge uitzondering. Wel een maand later dan de bedoeling was, maar met een verlies van € 13,73 kan ik leven. Uiteindelijk werkte de verzekeraar dus mee, terwijl de fout eigenlijk bij de tussenpersoon lag. Nou ja, mij maakt het niet zo veel uit hoe het is opgelost, maar ik ben blij dat het is opgelost.

Zo zie je maar weer dat ook een tussenpersoon fout kan zitten. En ook 1al krijgt deze tussenpersoon commissie voor de afgesloten verzekeringen die via hun lopen. In dit geval verschuilde de tussenpersoon zich achter de verzekeraar en werd ik daar naar toe gestuurd. Dat deed ik natuurlijk niet. Ik heb hier wel weer van geleerd, ik ga nooit zomaar meer uit van de voorlichting van een tussenpersoon, ik vraag het liever na bij de verzekeraar of kijk zelf de polisvoorwaarden na. Jammer eigenlijk dat je zo dus weinig aan een tussenpersoon hebt.

Dus mocht je iets op willen zeggen, kijk altijd goed de opzegtermijn na. De wet is dan wel veranderd in 2010, maar als je contracten hebt met een langere looptijd die voor 2010 zijn verlengd, zijn deze nog niet maandelijks opzegbaar.

zaterdag 9 februari 2013

Warme truiendag en zakdoeken

Gisteren was het warme truiendag en ik deed mee! Niet dat ik normaal de verwarming nou zo gek hoog heb staan, vind ik zelf, met 19 graden, maar een dagje minder kan natuurlijk altijd. Daarmee bespaar je volgens de site 7% co2 uitstoot.

Ik vond het voor mezelf wel een uitdaging om te zien of het nog minder kan. 18 graden, ik voelde het wel dat het kouder in huis was, met name als ik even stilzat. Ik loop hier altijd op huissokken, maar nu werd het toch wel koud aan de voetjes, dus trok een extra paar aan. Zoontje had ook een lekkere dikke trui aan en lekkere dikken sokken, maar die laatste trok hij steeds uit. Ach stilzitten kan hij toch niet, dus hij zal het ook wel niet zo snel koud krijgen.

Ik vind het wel goed dat er zo'n dag is, dat iedereen zich bewust wordt dat het best wat minder kan. Ik hoop dat er weer mensen mee bereikt zijn die nog niet zo zuinig met het gas omspringen.

Uiteindelijk vond ik 18 graden best te doen, naarmate de dag vorderde leek ik er aan te wennen, maar ik zie het me toch niet elke dag doen. Misschien 18,5? dat kan ik nog proberen. Maar anders hou ik het gewoon lekker op 19 graden. Het moet toch ook wel leefbaar blijven. Voor iedereen is de temperatuur waar ze zich goed bij voelen natuurlijk anders, maar ik denk dat 18,5 - 19 hier toch wel de grens is!

Gisteren zag ik nog de uitzending van Kassa groen. Manlief en ik hebben altijd een discussie over zakdoeken, hij gebruikt katoenen en ik papieren. Wel vreemd aangezien ik de meer milieubewuste van ons twee ben. Het is denk ik ook gewoon wat je gewend bent, maar ik vind het niks zo'n gebruikte zakdoek waar je de hele dag mee rondloopt. In de uitzending van Kassa wordt gesteld dat een katoenen zakdoek alleen duurzamer is als deze 9,5 jaar wordt gebruikt. Een papierenzakdoek is dus beter voor het milieu en nog beter zijn de tissues. Het verschil zit hem met name in het productieproces van de katoenen zakdoek. Dus als je de zakdoeken al hebt, zou ik die gewoon lekker blijven gebruiken. Maar ik hou het dus bij tissues voor thuis en zo'n pakje zakdoeken voor onderweg.


vrijdag 8 februari 2013

Carnaval en consuminderen?

Manlief komt uit West-Brabant en is een echte carnavalsvierder. Ik ben één keer meegeweest om het te proberen, maar het is echt niks voor mij. Ik hou niet van bier, drukte, zatte mensen en de carnavalsmuziek, dus aan mij is het niet besteed. Maar manlief gaat trouw elk jaar een klein weekje naar West-Brabant om wel te feesten. Prima, heb ik een weekje lekker voor mezelf!

Vorig jaar kon hij door de ziekenhuisopnames rondom zoontje niet gaan. Erg jammer voor hem, maar op dat moment had hij er ook geen behoefte aan. Eigenlijk was ik rond carnaval uitgerekend, dus als alles wel goed was gegaan, had hij waarschijnlijk ook niet kunnen gaan. Hoewel hij daar tijdens mijn zwangerschap nog anders over dacht. Ach, hij zal vast wel bijdraaien als ons kindje er eenmaal is dacht ik, maar uiteindelijk liep het dus allemaal anders en was zoontje er al 2 maanden.

Maar dit jaar gaat hij weer, vanavond vertrekt hij naar het "broeikippenbal", vraag me niet wat het is. En dan feest hij door tot ergens dinsdagavond/woensdagochtend en komt woensdagavond weer terug. Zo'n weekje kost wel wat en is zeker niet consuminderen. Sowieso neemt hij een week vrij en geeft meestal zo rond de € 300,-- uit.

Eerder kon hij die kosten mooi compenseren, omdat hij overdag muziek draaide in een café. Hij verdiende ongeveer hetzelfde als hij uitgaf. Maar omdat hij vorig jaar niet kon, zijn ze er van uit gegaan dat hij dit jaar ook niet kon, dus helaas. Maar dat café gaat ook sluiten, dus sowieso stopt het.

Even zo € 300,-- over de balk "smijten" klinkt als veel! Maar het is het feest waar manlief het hele jaar naar toe leeft. Dat wil ik hem niet ontzeggen! Nee, ik heb liever dat hij € 300,-- uitgeeft aan een paar dagen feesten dan door niet opletten en verkeersboetes! En hij koopt geen carnavalsoutfit, slaapt bij vrienden en familie. Het geld gaat dus echt op aan bier en eten.

Nu hebben we allebei wel ons eigen zakgeld van €100,-- per maand en we zouden natuurlijk kunnen zeggen dat manlief het hier zelf van moet betalen, dan moet hij 3 maanden er voor sparen. Op zich zou dat prima kunnen, maar ik vind niet dat dat (nu) nodig is. Op dit moment zitten we nog ruim genoeg om het ook als extra te kunnen zien, dus "krijgt" hij het geld uit de vakantiespaarpot. Het is dus "vakantiegeld" bovenop het zakgeld. Juist omdat we het hele jaar door consuminderen is er geld voor dit soort dingen en wordt het bewust uitgegeven.

We hebben afgesproken dat ik ook vakantiegeld krijg. Ik ga daarvan in maart een weekje met zoontje (en zus en nichtje) naar een huisje in een vakantiepark. De mannen komen alleen het weekend, dan gaan mijn zus en ik een dagje naar de sauna. Hoeveel dat weekje weg precies kost weet ik niet, maar we hebben afgesproken dat wat overblijft van "ons vakantiegeld" weer gewoon terug de vakantiepot ingaat. Er zit nog genoeg in de vakantiepot omdat we vorig jaar helaas niet echt op vakantie konden, dus iets extra's mag wel voor een keer!

Vieren jullie wel of geen carnaval? En hoe combineer je dat met consuminderen?

donderdag 7 februari 2013

weekmenu week 6-7

Het is weer donderdag, dus tijd om het groentepakket op te halen. Op de website van de boer, kan ik altijd een paar dagen van te voren zien wat erin zit, dat is makkelijk, want kan ik gelijk een weekmenu maken.

Deze week in het groentepakket:
- veldsla
- prei
- chinese kool
- pompoen
- knolselderij

Manlief vertrekt vrijdagavond naar West-Brabant om daar carnaval te vieren, hij komt woensdagavond pas terug. Met het eten hoef ik dus geen rekening met hem te houden. Dat betekend dat ik lekker dingen met geitenkaas kan maken, want daar is manlief geen fan van, maar ik wel.

Ik hou er niet van om voor 1 persoon te koken, dus misschien biedt ik nog wat aan via thuisafgehaald of wat over is gaat de vriezer in, altijd makkelijk voor als ik een keer weinig tijd heb. Van het weekend komen mij zus en nichtje logeren. Dus dan moet ik sowieso voor meerdere personen koken.

De voorraadkast en vriezer beginnen aardig leeg te raken, deze week vul ik het menu weer hier en daar aan met de laatste restjes, zodat het boodschappenlijstje wederom redelijk beperkt blijft. Ik ga naast een aantal bekende gerechten ook weer wat nieuwe gerechten uitproberen

Donderdag: kliekjes er is nog genoeg wat eerst op moet
Vrijdag: pompoentaart met witte kaas en veldsla
Zaterdag: Preirisotto met geitenkaas
Zondag: chinese kool en geitenkaaspakketjes + restjes van vrijdag/zaterdag
Maandag: Spaghetti met geroosterde paprikasaus
Dinsdag: knolselderijsalade met pitabroodje met vegetarische burger
Woensdag: restjes, er blijft vast weer genoeg over van de dagen er voor

Boodschappenlijstje:
- rode paprika
- 200 gram geitenkaas
- feta
- dadels
- geroosterde paprika
- yoghurt
- eieren
woensdag 6 februari 2013

Koken voor thuisafgehaald

Nadat de knolserlderijsoep zo goed was bevallen als een cadeautje voor een vriendin, ik kreeg later nog een sms-je dat het heerlijk was geweest, durfde ik dit gerecht ook wel aan te bieden via Thuisafgehaald. Ik plaatste het op de site als "maaltijd op verzoek" voor minimaal 2 porties. Slechts enkele dagen later kreeg ik iemand die het graag wilde afnemen.

Dus gisteren stond ik in de keuken om een lekkere grote pan knolselderijsoep te maken. Ik kocht alle ingrediënten biologisch, want het is mijn doel om alle maaltijden vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch aan te bieden. Helaas waren er verder geen afhalers, hoewel ik nog 4 extra porties had aangeboden. De rest, nadat we er zelf ook van gesmuld hadden natuurlijk, ging dus gewoon lekker in de vriezer, altijd makkelijk als ik weinig tijd heb om te koken.

De afhaler kwam in het afgesproken uurtje, de twee porties ophalen, nou ja uiteindelijk wilde ze er ook wel 3. Ik vroeg € 1,25 per portie. De portieprijs moet een kostprijs zijn volgens de site van Thuisafgehaald. Omdat ik op het moment van aanbieden niet precies wist wat de ingrediënten kosten en hoeveel porties ik uit een pan haal heb ik een schatting gemaakt van de kosten. € 1,25 vind ik een mooie prijs voor een portie biologische soep, in de winkel/horeca krijg je het echt niet voor dat geld. En op de site van thuisafgehaald zag ik dat de meeste soepen worden aangeboden voor € 1,50- € 2,50.

Het is mij niet te doen om er iets aan te verdienen, ik vind het vooral leuk om te doen en voor het sociale. Ook is het denk ik wel goed voor het milieu, omdat er grotere porties in 1x worden gekookt.

De afhaler had wel interesse in meer vegetarische maaltijden, dus ik ga nog even nadenken over wat ik verder nog ga aanbieden. Misschien pompoentaart die is hier wel favoriet. Dinsdag is voor haar een goede afhaaldag, want dan heeft ze altijd weinig tijd om te koken. Laat dinsdag nou ook een dag zijn, dat ik vaak wel tijd heb om te koken...dus dat komt vast wel goed.En later kreeg ik nog een sms-je dat het soepje heerlijk was. Dus dat smaakt naar meer....

dinsdag 5 februari 2013

Last call - Give aways

Twee weken geleden had ik deze give away, voor het boek "De nieuwe arme". Vorige week maakte ik de winnaar bekend: Femke. Helaas heb ik nog geen mailtje van Femke ontvangen. Dus femke, zou je alsnog je adres willen mailen naar: sjoukebespaarder@gmail.com ? Als ik deze week geen reactie krijg ga ik een nieuw winnaar trekken, want ik vind het ook zonde al het boek hier maar blijft liggen.

In december hield ik een give away voor babyvoeding. Omdat er maar 2 gegadigden waren, riep ik beide tot winnaar uit en verdeelde de zakjes. Alleen heb ik van Lottebees nog geen email ontvangen met haar adres, dus Lottebees als je dit leest zou je dan alsnog je gegevens willen mailen naar: sjoukebespaarder@gmail.com 

Ik wacht deze week nog even af of ik een reactie van beide dames krijg en anders gaan ze opnieuw in de verloting.

Het begin is er.....

Gisteren begon ik met de planning voor de moestuin. Dit keer jaar wil ik het goed aanpakken en een zaaiplan maken. Maar ja, hoe begin je hieraan?

Ik wil dit jaar alleen dingen in de tuin zetten die we ook echt lekker vinden, geen bietjes dus meer die zitten al genoeg in het groentepakket. Dus eerst maar eens een lijstje gemaakt van wat ik graag in de tuin zou hebben: Courgette, pompoen, paprika, rucola, rode uien, snijbiet, sla, aardbeien, tomaten, bieslook, basilicum, peterselie, koriander, radijs en evt. aardappels.

Vervolgens heb ik gekeken wat ik nog allemaal heb liggen aan zaden. En wat ik daarvan nog wilde gebruiken en wat niet. Zo kwamen mosterd spinazie, koolrabi, lente ui, sperzieboontjes, paksoy, worteltjes en diverse slasoorten ook nog op het lijstje "wil ik in de moestuin". Ik ga geen zaden meer bijkopen, ik heb genoeg, ook nog wat dingen die ik niet eerder heb gezaaid, dus genoeg leuks.
Een aantal zaden ga ik niet meer gebruiken, dat wordt een give-away, dus heb je interesse, hou dan het blog in de gaten. Deze gaan ergens eind deze maand vergeven worden!

In Excel maakte ik een lijst van alles wat ik in de tuin wil met daarachter kolommen wanneer het gezaaid kan worden, waar ik het ga zaaien (borders, vierkentemetertuin of bakken) en evt. opmerkingen/bijzonderheden.

Verder wil ik een plattegrondje van onze tuin en de vierkantemetertuin maken en alles erin tekenen. Dat is nog wel even een werkje, dus daar kwam ik vandaag niet meer aan toe. In Excel heb ik de lijst gesorteerd op zaaimaand, zo weet ik precies wanneer wat de grond in moet. In een ander tabblad ga ik bijhouden wanneer precies wat de grond in is gegaan en waar en wanneer het geoogst kan worden. Dit doe ik omdat mijn plannen nogal eens afwijken van wat ik uiteindelijk doe. En nu nog goed bijhouden en niet alleen op papier, maar ook in de tuin natuurlijk.

In de vensterbank ben ik al begonnen met de paprika zaadjes die ik deze zomer bewaarde uit een paprika. Morgen gaan ook de bewaarde zaadjes van de snackpaprika in een kweekbakje. Ik ben benieuwd wat het wordt! Ik vond ook nog een zakje ijssla en aardbei, die kunnen volgens het zakje al de volle grond in en tuinkers en bieslook gaan in een potje bij het keukenraam. Deze week dus nog genoeg werk aan de winkel!

Het eerste kweekbakje staat in de vensterbank


maandag 4 februari 2013

Weekendje weg

Afgelopen weekend waren we een weekendje weg. We combineerden een bezoekje aan vrienden, die bijna 140 km bij ons vandaan wonen met een hotelovernachting om zo de volgende ochtend nog wat van de provincie Noord-Holland te kunnen zien.

Zaterdagochtend twijfelden we nog of we wel zouden gaan, manlief en ik hadden allebei een goede verkoudheid te pakken. Maar met zoontje leek niks aan de hand, het hotel was al betaald (en geen annulering mogelijk, want ging met bonnen) en we wilden eigenlijk het bezoek aan deze vrienden ook niet afzeggen, want door gezondheidsproblemen aan beide kanten hadden we hun al 1,5 jaar niet gezien.

Dus zaterdag vertrokken we na het middagslaapje van zoontje. Dit was de eerste keer dat ze zoontje zagen en mijn vriendin kon echt niet van hem afblijven. Aan het eind van de middag werd zoontje een beetje hangerig. Er was uitgebreid Indonesisch voor ons gekookt, dus we bleven eten. In het campingbedje slapen wilde hij niet. Misschien last van de tandjes? Bovenin komen er 3 tegelijk door en een lekkere spuitluier erbij wil daar nog weleens op wijzen. We gingen daarom na het eten maar weg en zoontje viel in de auto gelijk in slaap.

Het hotel was vlakbij, op 20 minuutjes. We legden zoontje gelijk in het campingbedje, maar slapen wilde hij niet meer. Hij huilde aan één stuk, was ook flink verkouden geworden. Uiteindelijk "sliep" hij de hele nacht (na flink gespuugd te hebben en ontroostbaar te zijn) tussen ons in. Hij werd nog een paar keer huilend wakker, eigenlijk was ik wel blij toen het ochtend was.....

's Ochtends toch maar geprobeerd er op uit te trekken. We namen geen ontbijt in het hotel, want dat kostte € 13,-- p.p. dan eten we liever een broodje in een lunchroom ofzo. Bij zo'n ontbijtbuffet eet je ook altijd te veel, dat is natuurlijk ook niet goed voor het lijntje. We gingen eerst naar Egmond aan Zee, maar het waaide vreselijk hard en het was koud. We hadden zoontje nog niet eens goed en wel in de draagzak toen we toch maar besloten iets anders te gaan doen. In een winkelcentrum namen we bij de bakker een broodje en koffie, kosten € 10,--, dus wel even flink goedkoper dan ontbijten in het hotel.

Daarna reden we naar de Zaanse Schans, ik was er nog nooit geweest, maar leek me wel leuk om eens te zien. Parkeren alleen al kostte € 7,50, behoorlijk aan de prijs vonden we. Later kwamen we erachter dat je ook gewoon verderop gratis had kunnen parkeren, nou ja, jammer dan.

We liepen wat rond met de kinderwagen, zoontje flink ingepakt. Brrr, wat hadden we het koud. We gingen nog bij de klompenmakerij naar binnen en kregen een demonstratie, daarna hielden we het voor gezien.

Nee, als we ons allemaal niet top fit voelen, kunnen we maar beter naar huis gaan. Het was wel jammer natuurlijk, maar volgende keer beter! Ik ben blij dat we onze vrienden weer hebben gezien en het voelde toch wel een beetje als er even tussenuit zijn.

Ik probeer weekendjes weg ook altijd goedkoop te houden. Overnachtingen kun je vaak wel goedkoop krijgen, dit keer gebruikte ik fletcherbonnen van een actie, hiermee heb je voor € 22,40 een overnachting voor 2 personen. Omdat we in het weekend gingen kwam daar nog wel 10 euro weekendtoeslag bij en daarnaast nog 4 euro toeristenbelasting. Maar voor in totaal € 36,40 toch niet duur. Als het ontbijt niet inclusief is bij de overnachting, eten we meestal gewoon een broodje uit de super of in een lunchroom. Dit keer combineerden we het met vriendenbezoek, dus hoefden we ook niet 's avonds uit eten. Een mooie wandeling langs het strand had niks hoeven te kosten, maar was met dit weer echt niet te doen. Verder kost het vervoer ons ook niks extra's omdat we een lease-auto hebben van het werk van manlief.

We hebben nog een aantal van de bonnen en hopen in het voorjaar hiermee nog een (mid)weekje naar de waddeneilanden te gaan. We zullen zien....

zondag 3 februari 2013

De kledingkast is weer gevuld

Soms moet het geld ook gewoon rollen toch? Hier was het in ieder geval wel even nodig. Vorig jaar heb ik vrijwel geen nieuwe kleding gekocht, had er ook echt geen tijd en zin in. Maar nu begon ik toch wel echt te merken dat ik vrijwel niks meer had dat ik ook buitenshuis aan zou kunnen. De kleding was of te klein (nog 6 zwangerschapskilo's te gaan), of verwassen, soms een gat of vlekken die er niet meer uitgaan. Eigenlijk had ik nog maar 1 goed setje waar ik me echt mee in het openbaar durfde te vertonen.

Eerst maakte het me niet zo veel uit, met zoontje kon ik me toch niet echt buitenshuis begeven. Maar de tijden zijn veranderd, we hebben elke week wel een paar afspraakjes buiten de deur. Ik dacht dat ik het nog wel zou kunnen rekken met mijn huidige garderobe tot die laatste kilootjes eraf zijn, dan passen weer veel kleren die nu te klein zijn. Maar misschien duurt dat ook nog wel een jaar.... Dus nu toch maar van de SALE gebruik gemaakt. En ik had ook echt geen toonbaar/goed zittend ondergoed meer...

Ik stelde mezelf een budget waar ik niet boven wilde komen: 150 euro. Ik heb altijd een hekel gehad aan kleding kopen, dat komt door mijn niet gangbare maat: klein van stuk 1.55m en nu maatje 44/46 (zonder zwangerschapskilo's 42). Broeken zijn altijd te lang en de bovenkleding zit vaak te straks rond de boezem of je ziet mijn rolletjes. Nee, meestal loop ik gefrustreerd het pashokje uit en ga dan de rest van de dag zitten mokken.

Nu zijn er 2 merken die mij altijd wel goed zitten. Het ene merk heeft zelfs een "kortlijn", spelciaal voor vrouwen van 1.57m tot 1.64m. Blijkbaar ben ik super kort, want ik zit daar nog net onder. Maar ik ben echt blij hiermee. Geen problemen meer met broeken, niet meer korter maken, gewoon gelijk iets hebben dat past. Deze kleding is sinds een jaar ofzo ook te bestellen via een postorderbedrijf en die hadden nu SALE. Ik vind het fijn om daar kleding te kopen. Geen gedoe in een pashokje, geen irritante verkoopsters, geen drukte, gewoon lekker op je gemak uitzoeken, passen en wat niet past stuur je gewoon lekker terug.

Ik kocht 6 broeken, 9 bovenstukken (tuniek, jurkje, trui, longsleeve) en 2 bh's totaal voor € 249,-- Nu hoor ik je denken: "maar je wilde toch niet meer uitgeven dan € 150,--. Klopt, maar ik bestel liever iets meer, want er gaat toch altijd iets terug en als je later nog iets bij moet bestellen betaal je weet verzendkosten. En van sommige dingen bestelde ik 2 maten omdat ik twijfelde over de pasvorm.

De volgende dag werd het gelijk bezorgd en dat vind ik zo handig, als je het vóór 22.00 besteld heb je het de volgende dag gewoon al in huis. En 's avonds ging ik dus aan de slag met passen. 3 broeken, 1bh en 4 bovenstukken konden terug, totaal voor € 110,-- euro. De retouren werden 2 dagen later opgehaald, lekker makkelijk toch?

Ik ben blij dat mijn kledingkast weer gevuld is met passende, toonbare kleding. Ik kan er zo wel weer tegenaan tot de zomer. Uiteindelijk waren de totale kosten € 139,-- dus mooi binnen budget gebleven. Ik koop altijd veel in 1x, want ik heb er zo'n hekel aan. Zo nu en dan doe ik een grote shopronde op het web voor kleding (2-3x per jaar), meestal tijdens de SALE. Voordeel hiervan is ook dat de kosten beperkt blijven; ik word niet steeds verleidt tot extra aankopen.


zaterdag 2 februari 2013

Wasbaar maandverband

Begin vorige maand bestelde ik een proefsetje wasbaar maandverband. Ik had er al meerdere keren iets over gelezen en steeds mezelf afgevraagd of het iets voor mij zou zijn of niet. Toen ik een nieuwe voorraad wasmiddel voor de wasbare luiertjes wilde bestellen zag ik dat het wasbaar maandverband in de maand januari in de aanbieding was. Dus ik heb een proefsetje besteld en het er maar gewoon op gewaagd.

Alsof het zo moest zijn werd ik de dag nadat het in de bus lag ongesteld, dus de test kon gelijk beginnen. In het proefpakketje zaten 1 inlegkruisje, 2 regular en 1 maxi verband.Ik ben met de regular begonnen en de maxi voor 's nachts. Eigenlijk vond ik het heel fijn zitten, het voelde heel natuurlijk. Ook blijven ze goed op hun plek door de drukknoopjes en een stroef stukje stof aan de onderkant. Dus geen gedoe meer met verschoven vleugels die op vervelende plekken plakken. De gebruikte verbandjes deed ik in een afsluitbaar bakje met water en een paar druppels tea tree voor eventuele luchtjes. Je kan ook wat soda in het bakje doen had ik gelezen. Ik had geen lekkages en ik was verrast door het draagcomfort.

Ik waste ze op 30 graden en de vlekken gingen er prima uit. Koud water schijnt beter te zijn om deze vlekken te verwijderen dan warm. Ik waste ze trouwens gewoon met de overige was mee (wel in een waszakje), want de vlekken waren en door het weken al vrijwel uit.

Eigenlijk vind ik het helemaal niet zo gek om te gebruiken en de meeste bezwaren die ik vooraf had lijken weg te vallen bij het fijnere gevoel. En de printjes en kleurtjes zijn ook echt leuk, het is wordt zo bijna leuk om ongesteld te zijn. In mijn omgeving merkte ik wel weerstand en die vonden dit wel erg ver gaan. Daardoor ging ik twijfelen of ik hier wel mee door moest. Ik deed een verdubbelverzoek bij de verdubbeldame om me gesterkt te voelen en ze verdubbelde mijn actie. Zij moest even slikken, maar is nu ook om, dat kan je hier lezen. Als je meewil doen en deze actie wil verdubbelen kan je je daar ook aanmelden.

Omdat ik nu veel thuis ben is het voor mij natuurlijk ook wel makkelijk, want waar laat je de gebruikte verbanden als je onderweg bent? Daar moet ik nog iets op vinden. Je kan ze wel mooi dichtvouwen en dan het drukknoopje dichtdoen dus geen viezigheid aan de buitenkant. Maar zou je het niet gaan ruiken? Daarnaast moest ik nu nog heel erg nadenken bij alles in het gebruik. Het moet nog een gewoonte worden en dan gaat het vast heel makkelijk. Dat merkte ik ook bij de wasbare luiers. Eerst leek het veel extra werk, maar nu merk ik dat helemaal niet meer.

Omdat de kortingsactie alleen in januari was wilde ik voor eind januari de beslissing nemen om hier mee door te gaan of niet en dus meer te bestellen, zodat ik genoeg heb voor één maandelijkse periode. Eigenlijk had ik na 2 dagen al zoiets van, ja ik wil hiermee doorgaan. Het is zoveel beter voor het milieu. Dit scheelt elke maand een pakje maandverband op de afvalberg. En het voelt gewoon fijner. En wat voor chemische troep zit er aan wegwerpmaandverband en wat doet dat met je lichaam? Alles bij elkaar was is overstag en ik mijn set flink uitgebreid om zo een  hele maandelijkse periode wasbaar te kunnen gebruiken.

Of het financieel ook voordeliger is weet ik niet, ik denk dat dat niet zoveel uitmaakt. Hoewel deze site beweert dat je 18 euro bespaart per aangeschaft wasbaar verband. Zelf heb ik ook een rekensommetje gemaakt en komt tot het volgende.

Voorheen kocht ik wegwerpmaandverband bijna altijd in de aanbieding 3 pakjes voor € 5,--. Gemiddeld gebruik ik 1 zo'n pakje per maandelijkse periode. Kosten zijn dus € 1,67
Nu heb ik 10 regular, 6 mini en 2 maxi verbanden, totale kosten hiervan waren, schrik niet: € 95,--. Als ik de waskosten niet meereken (en die zijn er nauwelijks want ik was ze met de gewone was mee in een waszakje en zo groot zijn ze niet) zou ik na 57 maanden oftewel 4 jaar en 9 maanden op het break-even-point zitten. De wasbare verbanden gaan 5-10 jaar mee. Dus ik haal in ieder geval de kosten er wel uit, of het echt voordeliger is kan ik pas over een aantal jaar vertellen als ik de conditie van de verbanden weet.

Zou jij het durven om wasbaarmaandverband te gebruiken?


vrijdag 1 februari 2013

Zembla: de bij sterft uit door gebruik van pesticide

Door een vriendin werd ik geattendeerd op een uitzending van Zembla vorige week donderdag. Deze aflevering ging over de bijensterfte die onder andere wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticide. In Nederland is deze pesticide (nog) niet verboden zoals wel in andere Europese landen. De bijensterfte is in Nederland dan ook het hoogste van Europa. Ik vond het een schokkende uitzending, de bij is van zo'n groot belang voor al het leven op aarde. Al de bij er niet meer is, vind er geen natuurlijke bestuiving meer plaats en dat betekend het einde van fruit en noten.

In het zuiden van China is dit al het geval. Daar klimmen kinderen in de fruitbomen om de bloesem te handmatig te bestuiven met veertjes. Hoe bizar?

Ik was al op de biologische toer, maar deze uitzending heeft mij er zeker van overtuigd om hier mee door te gaan.

Hieronder de uitzending voor als je hem gemist hebt....


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.